Burgemeester Minnebo legt passende klemtonen in 21juli-toespraak

Image
De Vaderlandslievende verenigingen stapten mee op met de vaandels.
ZWIJNDRECHT/BURCHT. Op de Nationale Feestdag woonden een tachtigtal personen een mis bij in de parochiekerk waar ook het Te Deum werd gezongen. Daarna vond een bloemenhulde plaats aan het oorlogsmonument. Het gemeentebestuur was vertegenwoordigd door burgemeester Willy Minnebo en de schepenen Chris Vermeulen en Kris Herremans. Ook zonechef Frank Noens van de lokale politie, woonde de plechtigheid bij.

 

Namens de gemeente legde de burgemeester een bloemenkrans neer aan het monument. Ook afgevaardigden van de Militaire Overheid en van de Vaderlandslievende verenigingen, legden bloemen neer. De Koninklijke Katholieke Fanfare Eendracht Burcht, opgericht in 1860, speelde het Vaderlandslied en het lied van de Vlaamse Gemeenschap ‘De Vlaamse Leeuw’. Ze begeleidde muzikaal de stoet die zich naar het gemeentehuis begaf voor een receptie.

Image
De Katholieke Fanfare Eendracht Burcht verwelkomde de genodigden aan het gemeentehuis waar een receptie plaatsvond.
Op die receptie sprak burgemeester Willy Minnebo een passende rede uit waarin hij ook oog had voor de situatie waarin ons land zich momenteel bevindt. Hij wees er op dat ons land 178 jaar bestaat en dat het nu op 21 juli precies 177 jaar geleden was dat Koning Leopold I de eed aflegde en de monarchie werd geïnstalleerd.


Burgemeester Minnebo: "Vandaag beleven we in ons land een toestand die ongezien is. Sinds 1980 zijn wij een federale staat met 3 gewesten en 2 gemeenschappen. In de loop van de voorbije kwarteeuw werden met mondjesmaat bijsturingen gedaan aan onze structuren. Deze aanpassingen brachten meestal weinig commotie teweeg."

 

Hij greep terug naar zijn toespraak van 2007 waarin hij zei dat er problemen op komst waren. Hij wees daarbij al naar een moeilijk te vormen regering en dat ook Brussel-Halle-Vilvoorde een moeilijk te nemen hindernis zou worden. "De crisis die ons land meemaakt is ernstig", aldus de Zwijndrechtse burgemeester, "Nooit sinds de Tweede Wereldoorlog werden de grondvesten van België zo fundamenteel ter discussie gesteld. Wat we meemaken is meer dan een politieke crisis. Het is een crisis van ons bestel. Er moet dan ook een dialoog op gang gebracht worden tussen de gemeenschappen onderling en over de relatie tussen de federale overheid, de gewesten en de gemeenschappen. We moeten ons geen begoochelingen maken, er zullen toegiften langs weerzijden noodzakelijk zijn wil men uit deze impasse geraken. Noem het verdeeld gezichtsverlies."

 

Image
Burgemeester Minnebo legt een bloemenkrans neer aan het Oorlogsmonument aan het Kerkplein.

 

Minnebo kon niettegenstaande de problemen, ook een positieve vaststelling geven, want ook al is de economische situatie niet wat ze moet zijn met lagere koopkracht, stijgende inflatie en een grote groep in armoede, toch kon hij vaststellen dat België tot de top-15 in de wereld behoort op gebied van levenskwaliteit en ontplooiingsmogelijkheden. "En toch, er zijn niet alleen in de rest van Europa maar ook bij ons, opnieuw bepaalde vormen van extremisme, van agressie en van uitsluiting merkbaar."

 

Zijn 21 juli-toespraak gebruikte de burgemeester ook om de klemtoon ten leggen op een paar elementen die thuishoren in het huidig tijdsbeeld. Hij zei dat er nood is aan een politiek van nabijheid. De televisie en de media hebben gezorgd voor meer kennis, meer vrijheid en de keerzijde daarvan is individualisme en een samenleving die zich meer binnen dan buiten afspeelde. "Tevens ontstond bij velen de indruk dat met hun dagelijkse problemen weinig rekening werd gehouden. Laten we echter wel wezen. De overheid, of het nu de federale, de gewestelijke of de lokale is, kan niet alle problemen oplossen en zeker niet voor iedereen individueel."

 

Een ander belangrijk punt is voor hem, de veiligheid die voor elke burger een wezenlijk bestanddeel is van levenskwaliteit. "Meer veiligheid waarborgen betekent in de eerste plaats preventie. De scholen en de gezinnen hebben een belangrijke rol te vervullen in het stimuleren van solidariteit en verdraagzaamheid en dus in het voorkomen van geweld."

 

Image
Er werd ook een bloemstuk neergelegd door de Militaire Overheid van de kazerne in Burcht.

 

Een derde element is volgens Minnebo 'de angst voor anderen' wat altijd in de wereld een voedingsbodem is geweest voor extremisme en zelfs racisme. Het samenleven met verschillende gemeenschappen kan bekeken worden als een uitdaging. "En wat men van België ook denkt, ons land mag heel wat pluimen op de hoed steken want het is hier dat verschillende gemeenschappen, de Nederlandstalige, de Franstalige en de Duitstalige, mits vele staatshervormingen, leerden samenleven."

 

In de juiste sfeer van een Nationale Feestdag, besloot de Zwijndrechtse burgemeester zijn toespraak: "Ons land is een artificieel samenraapsel dat de grote mogendheden destijds als een bufferstaatje creëerden. Vooral klein genoeg om nooit een gevaar te betekenen. Maar die 'kunstmatige zakdoek' is wel een thuis geworden, trots geaffirmeerd wanneer we in het buitenland bekeken worden als Fransman, Nederlander of Duitser en van ons afbijten om in alle talen te zeggen dat we Belg zijn. Met die gedachte wens ik jullie allen een prettige Nationale Feestdag toe." (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BEVEREN. In Beveren is dinsdag de vaste marktdag. Omdat de 21 juli, de nationale feestdag, op een dinsdag valt, is de wekelijkse marktdag op die dag afgelast.  

BEVEREN. In Beveren is dinsdag de vaste marktdag. Omdat de 21 juli, de nationale feestdag, op een dinsdag valt, is de wekelijkse marktdag op die dag afgelast.  

REGIO. Het is vandaag de Belgische nationale feestdag. Traditioneel komen verenigingen, die 50 jaar bestaan, in aanmerkingen om het predikaat 'koninklijk' te dragen. In de provincie...