Nieuwe Koninklijke verenigingen

ImageREGIO. Het is vandaag de Belgische nationale feestdag. Traditioneel komen verenigingen, die 50 jaar bestaan, in aanmerkingen om het predikaat 'koninklijk' te dragen. In de provincie Oost-Vlaanderen is die eer weggelegd voor 11 verenigingen, waarvan 2 uit onze regio.

 

Vanaf vandaag mogen vzw Speelpleinen Hamme en de Oud-Soldatenbond Daknam zich een Koninklijke vereniging noemen.

 

Koninklijke vereniging Speelpleinen Hamme zorgt voor kinderopvang in Hamme. De vereniging is opgericht in de zomer van 1935 op initiatief van de Vrouwelijke Katholieke Burgersjeugd. Toen trokken meisjes tijdens de zomermaanden twee keer per week te voet naar Waasmunster. Pas in 1937 werd de speelpleinwerking actief op het grondgebied van Hamme, toen nog uitsluitend voor meisjes. Pas in 1940 kwam er ook opvang voor jongens, zij het volledig gescheiden van de meisjes. Nu, in 2008, bereikt de speelpleinwerking 850 kinderen tussen 5 en 13 jaar.

 

Kon. de Oud-Soldatenbond Daknam uit Lokeren mag zich in z’n honderste jaar een Koninklijke vereniging noemen. De vaderlandslievende vereniging ontstond in 1908 op initiatief van oud-dienstplichtingen uit Daknam. De eerste naam was 'Maatschappij van oudgedienden Leopold I en II te Daknam', wat later werd omgedoopt tot 'Oud-soldatenbond Daknam'. De vereniging houdt de herinnering levend aan z’n oud-gedienden en diegene die hun leven gaven voor hun land. (mb)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. In Beveren is dinsdag de vaste marktdag. Omdat de 21 juli, de nationale feestdag, op een dinsdag valt, is de wekelijkse marktdag op die dag afgelast.  

BEVEREN. In Beveren is dinsdag de vaste marktdag. Omdat de 21 juli, de nationale feestdag, op een dinsdag valt, is de wekelijkse marktdag op die dag afgelast.  

De Vaderlandslievende verenigingen stapten mee op met de vaandels.ZWIJNDRECHT/BURCHT. Op de Nationale Feestdag woonden een tachtigtal personen een mis bij in de parochiekerk waar ook het Te Deum...