Val en heropbouw van 'Bazelse muur' in uniek project
De oude pastorij, het gebouw waarin thans het museum van de Heemkundige Kring Wissekerke is ondergebracht, bezat ook een ruime tuin maar die was wel dringend aan heraanleg toe. Toen de werken begonnen bleek er toch een probleem te zijn aan de oude muur die de afscheiding vormde met de tuin van een bewoner uit de Kerkstraat. Toen de klimop werd weggehaald bleek dat ze niet meer zo stabiel was als werd verondersteld en dus gevaarlijk voor de fietsers die langsheen de muur een pad zouden krijgen. Uit veiligheidsoverwegingen werd de muur voor een groot deel afgebroken en diende nagedacht over de heropbouw. Het was er een mooi project maar nu kwam er toch een onverwacht aanzienlijk kostenplaatje bij kijken.
Schepen Irène Gorrebeeck, stelde aan het schepencollege voor contact op te nemen met VDAB. De nieuwe VDAB-directeur Freddy Van Malderen verwees haar naar hun dienst 'praktische werken' om uit te zoeken of een eventuele samenwerking tussen VDAB en gemeente praktisch mogelijk en haalbaar was. De bedoeling was een positieve samenwerking tussen de gemeentelijke technische dienst en de cursisten van VDAB op het getouw te zetten. Er werd een afspraak gemaakt tussen Patrick De Colvenaer, campusmanager VDAB, Danny Caluwé en Lieve Stuer van technische dienst van Kruibeke en schepen Irène Gorrebeeck in de pastorijtuin.
Ter plekke konden alle partijen vaststellen dat, mits de nodige afspraken, dit een mooi voorbeeld van samenwerking zou kunnen worden. De gemeentelijke technische dienst beschikte zelf over twee uitstekende metsers en de cursisten zijn geen échte beginners, maar hebben tijdens hun opleiding al enige ervaring opgedaan. Zij worden op de werkvloer begeleid door hun eigen instructeurs.
De stenen van de afgebroken muur worden momenteel met een speciale machine gereinigd en zullen hergebruikt kunnen worden. Van de Vlaamse overheid kan gerekend worden op een subsidiëring van 80%. Trouwens voor de ganse aanleg van het park kan beroep gedaan worden op de steun van Vlaamse overheid.
De pastorijtuin zal een plaats worden waar het aangenaam vertoeven is. Dat blijkt nu al uit de uitgevoerde werken. De vijver werd uitgebaggerd en krijgt opnieuw een mooie oever. Er is ook een nieuw brugje gebouwd en daarnaast staat in de diepte ook het monumentje dat door kunstenaar Aloïs Van Hoeyweghen n.a.v. de eeuwwisseling in het jaar 2000 werd gemaakt maar dat eigenlijk nooit het daglicht zag. Pas nu werden de perikelen er rond opgelost en krijgt het een plaats in het Bazelse park.
Ook de wandelpaden zijn reeds heraangelegd en verhard. Door nieuwe aanplanting van haagjes en struiken wordt er opnieuw een heel mooi en functioneel parkje van gemaakt. En dat allemaal pal in het midden van het Bazelse dorp.
Ondertussen is de aanvraagprocedure voor de nog te herbouwen muur bij Resoc opgestart en normaal zou men tegen begin mei 'groen licht' krijgen om van start te gaan. Met de heropbouw van de muur wordt pas gestart na de officiële opening van het park, die gepland is op 25 mei - dag van het park.
Indien alles volgens plan verloopt zou de muur tegen de zomer afgewerkt kunnen zijn. De samenwerking met de VDAB kan volgens schepen Gorrebeeck ook nog worden opgezet voor andere werken. Zo zijn er in de gemeente ook twee dodenhuisjes op de begraafplaatsen die aan dringend herstel toe zijn. Misschien zit daar ook een mogelijkheid in om de cursisten van de VDAB aan het werk te zetten? Die moeten toch blijven oefenen om de ‘stiel’ te leren! (Rolf Duchamps)