Pastorijmuur en schoolzolder op unieke manier gerestaureerd

Image
Zo begon het in april 2008: schepen Gorrebeeck bij de muur die moet worden heropgebouwd en gerestaureerd.
BAZEL/KRUIBEKE. De restauratie van de pastorijmuur te Bazel en het opknappen van de zolder van de Gemeenteschool werd afgesloten met een hartelijke ontvangst van de medewerkers aan dat project dat vanuit de gemeente werd geschraagd door schepen Irène Gorrebeeck. Als schepen van tewerkstelling heeft zij gezorgd dat leerlingen van de VDAB en de jongens van INTRO, in samenwerking met de gemeentelijke technische dienst, twee schitterende opdrachten konden uitvoeren: een bouwvallige muur van ruim 51 meter restaureren en een deel zelfs terug heropbouwen en de ruime zolder van de gemeenteschool in Kruibeke als ‘nieuw’ afwerken tot een nuttige gebruiksruimte.

Al wie meewerkte was uitgenodigd voor drankje en een hapje in het museumcafé 'De Dry Klakken'. Voor INTRO was  projectverantwoordelijke Jeff Van Hoeylandt aanwezig en voor VDAB was dat Patrick De Kolvenaer. Schepen Gorrebeeck zei dat het een prachtig resultaat is geworden en dat de gemeente erg tevreden is over het project én het geleverde werk  maar ook op de wijze waarmee is samengewerkt  met de gemeentelijke technische dienst. "De samenwerking tussen de metsers van de gemeente en de jongens van VDAB, onder leiding van Patrick De Kolvenaer, verliep ook optimaal en tot  ieders voldoening werd ook dit werk tot een goed einde gebracht.  De buren zorgden - vooral tijdens de warme dagen - voor een koele verfrissing en heel wat mensen volgden de evolutie van de werken - van dag tot dag - op de voet.", zei Irène Gorrebeeck.

Image
Jeff Van Hoeylandt, projectverantwoordelijke bij Leerwerkplaats Waterkant Beveren van de Groep INTRO. Hij is reeds 15 jaar actief en loofde de goede samenwerking met de gemeente Kruibeke
De metsers volgden een opleiding bij de VDAB en konden nu om alles in de praktijk te brengen de pastorijmuur zelf restaureren en een stuk afbreken en weer terug opmetsen. Ze werden betaald door VDAB maar de gemeente zorgde wel voor de verplaatsingsonkosten. Het was eigenlijk geen vaste equipe die er aan het werk was.e opgeleide metsers waren uit het ganse Waasland en zelfs iemand uit Lebbeke. Ze werden begeleid door de instructeurs Ludwig Wijns (Merchtem) en Dimitri Klingen (Berlare)

Het initiatief van VDAB is uitstekend: na de vakopleiding ook de toets aan de praktijk. Dat gebeurt steeds in de sociale sector.In Dendermonde worden zo schilderwerken uitgevoerd en in Eksaarde wordt 'De Schaapstal' in de Kasteeldreef gerestaureerd door cursisten van de bouwvakkersopleiding van de VDAB.

Voor de toekomst worden ook nog werken voorzien in de gemeente Kruibeke  want de dodenhuisjes van de begraafplaatsen van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde moten dringend worden gerestaureerd.

Image
Patrick De Kolvenaer van de VDAB die de cursisten-metselaars op de goede banen zette bij de restauratie van de pastorijmuur.
De jongens van de leerwerkplaats ‘De Waterkant’ Beveren van de Groep INTRO, kregen de opdracht om op de zolder van de Kruibeekse gemeenteschool orde op zaken te stellen want de dakpannen waren daar bloot gekomen omdat de isolatie rockwoll verduurd was en naar beneden was getuimeld. Er was daar misschien gedurende een kwarteeuw niets meer aan gedaan en voor de school was de zolder onbruikbaar.
De opdracht was niet min want de zolder was toch gemakkelijk 60 meter lang en meer dan 10 meter breed.Bijna een half jaar werd er aan gewerkt. Voor de school kon hij best gebruikt worden om er materiaal op te bergen en de leerkrachten er hun didactisch materiaal onder te brengen. Ook het schoolarchief krijgt er een plaatsje.

De leerwerkplaats isoleerde opnieuw het zadeldak en bracht houten platen aan. Het enige dat nu nog moet gebeuren is het leggen van een chape. Dat kan niet door hen gebeuren. Schepen Irène Gorrebeeck wees op de vrees van de leerkrachten dat tijdens het in orde brengen van de zolder voor lawaaioverlast zou zorgen in de klassen. Maar dat bleek totaal ongegrond. "De jongens van Intro, onder leiding van Jeff Van Hoeylandt,  namen alle mogelijke maatregelen om alle vormen van overlast te vermijden.  Het rookverbod binnen de school was het enige noemenswaardige probleem voor de werkers van Intro. Zij losten dit heel flexibel op door hun camionette als eetplaats in te richten; roken kon dan boven op de camionette", aldus de schepen.

Image
De leerlingen van de VDAB en de jongens van de Leerwerkplaats Groep Intro die meewerkten aan de twee projecten, samen met de burgemeester, schepen Irène Gorrebeeck, hoofd Technische Dienst Flor Buggenhout (uiterst links) en schooldirecteur Cyriel Peisrman (2de links)
 


De deelnemers aan de leerwerkplaats zijn mensen met een (gesco)wepcontract zoals de langdurig werklozen die 2 jaar uitkeringsgerechtigd werkloos of 1 jaar ingeschreven zijn als werkzoekende en behorend tot de kansengroep, dwz kortgeschoold, allochtoon, 50+ of personen met een arbeidshandicap.
Kunnen daar ook terecht: mensen met een artikel 60-contract: leefloongerechtigden die via de tewerkstellingsdiensten en van het OCMW naar de Leerwerkplaats worden toegeleid en tenslotte ook mensen uit het deeltijds onderwijs die via een brugproject (= deeltijdse tewerkstelling) worden toegeleid.

Intro is in Temse erg actief met en fietsatelier voor professioneel fietsherstel-en onderhoud wat gebeurt in samenwerking met lokale overheden en niet open staat voor particulier fietsherstel.Verder: Bouw en renovatie in samenwerking met Bouwmaatschappij van Temse. Houtbewerking met het vervaardigen van speeltuigen voor de gemeente Temse en openbaar groenonderhoud.

Image
Bij de hulde aan de medewerkers van VDAB en INTRO, stelde Hugo Declerck, secretaris van de Heemkundige Kring, oude voorwerpen voor. Zoals hier een hullepotje waarin gloeiende houtskool werd gedaan en dan onder de rokken van de vrouwen werd gezet om het warm te hebben.
De activiteiten Beveren houden ook openbaar groenonderhoud in op de sites OCMW Beveren en eveneens renovatie in samenwerking met het OCMW. Bij de sociale economie-projecten in Beveren zijn er 2 locaties: het strijkatelier in de Ciamberlanidreef te Beveren en in de Dambrugstraat te Melsele. (Melsele en Beveren).
De Leerwerkplaats Beveren telt 30 deelnemers en 6 begeleiders-instructeur, 1 trajectbegeleider brug projecten. Voor de strijkateliers is er 1 begeleider-instructeur en 10 doelgroepmedewerkers sociale economie. Voor de  rest van het Waasland is er in groep INTRO nog de Leerwerkplaats Scheldeland (Lokeren) Poetsploeg Sint-Niklaas.

In de 'Dry klakken' van het museumgebouw van de Heemkundige Kring Wissekerke, werd aan de medewerkers die de pastorijmuur heropbouwden en de jongens die de zolder restaureerden, een extraatje aangeboden door Hugo Declerck, secretaris van de Heemkundige Kring. Hij liet tal van oude voorwerpen zien waarvan het gebruik moest worden geraden. Er waren merkwaardige stukken bij die niemand kon omschrijven waartoe ze hadden gediend.
Ook burgemeester Antoine Denert en schooldirecteur Cyriel Peirsman toonden met hun aanwezigheid hun appreciatie voor het geleverde werk.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Cursisten van VDAB hebben deze muur van de Bazelse pastorijtuin gerestaureerd.REGIO/BAZEL. Naar aanleiding van de afwerking van de pastorijmuur in Bazel door cursisten van de VDAB en meer bepaald de...

de pastorijtuin in BazelKRUIBEKE/BAZEL. In het kader van de ruimtelijke ordening en van de stedenbouw wordt er werk gemaakt voor de onteigening voor de voetweg in de Pastorijtuin. Het...

een zicht op de pastorijtuinBAZEL. Gisteren, zondag 25 mei, is in Bazel de voormalige pastorijtuin heropend als vierde park in de gemeente Kruibeke. De heropening is het sluitstuk van een procedure...

Het brugje dat reeds gedeeltelijk werd aangelegd geeft reeds een voorsmaakje hoe de pastorijtuin een prachtig dorpspark zal worden.BAZEL. Schepen van sociale tewerkstelling Irène Gorrebeeck...