Marc Cordeel tot ereschepen van Temse benoemd

Image
ereschepen Marc Cordeel
TEMSE. Minister van binnenlands Bestuur Marino Keulen, heeft de voormalige schepen van Temse, Marc Cordeel, benoemd tot ereschepen. Cordeel is ook gewezen parlementslid van Open VLD. Hij vervulde de functie van schepen in Temse van januari 1989 tot september 2007. Toen stapte hij op na 18 jaar het ambt te hebben gedragen. Hij werd opgevolgd door Wim Van Rossen. Marc Cordeel was ook eerste schepen.

 

Hij werd geboren in Sint-Niklaas op 12 april 1946. Hij volgde een algemeen vormende scholing en technisch secundair onderwijs en werd samen met zijn broer Dirk, bedrijfsleider van de bekende bouwfirma Cordeel.
In 1989 stapte Marc in de politiek en kreeg onmiddellijk een schepenambt, verantwoordelijk voor middenstand, nutsvoorzieningen en sport. Dat bleef hij tot 1993. Maar Cordeel profileerde zich ook op nationaal vlak door in november 1991 volksvertegenwoordiger te worden tot mei 1995. Hij werd dan Vlaams volksvertegenwoordiger voor de kieskring Sint-Niklaas - Dendermonde. Cordeel zetelde ook in de Vlaamse Raad.

 

Het slechte resultaat van de Open VLD bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen, had ook Marc Cordeel getroffen. Hij was niet alleen lijsttrekker maar had het ook wel eens over kandidaat-burgemeester zijn. Na de verkiezingen had CD&V-er Luc De Ryck tweeduizend stemmen meer!


In september 2007, nauwelijks negen maanden na de start van de nieuwe legislatuur, legde Cordeel de schepensjerp op tafel en verliet het college. Ook als gemeenteraadslid wilde hij niet meer zetelen. Tot 1 februari 2008 vervulde hij wel nog zijn taak van Vlaams volksvertegenwoordiger.


Temse mag Marc Cordeel zeker dankbaar zijn want hij heeft zich voor Temse én zijn inwoners altijd ingezet. Zijn aandacht ging ook naar werkgelegenheid, mobiliteit en openbare werken. Dat hij de titel van ereschepen kreeg van Minister Keulen is een passende eerbetuiging. Trouwens, Marc Cordeel werd op 10 maart ook al ere-Vlaams volksvertegenwoordiger.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

TEMSE. Als het van Vlaams volksvertegenwoordiger en eerste schepen van Temse Marc Cordeel afhangt, dan moet de nieuwe brug over de Schelde al in 2008 gerealiseerd zijn en niet in 2009, zoals bevoegd...