Toerisme - Dag van de landbouw

ImageREGIO. Zondag 21 september is dag van de landbouw. Dit jaar staat het creatieve karakter van de boerenstiel in de kijker. Zoeken naar nieuwe manieren van produceren, nieuwe energie, omgaan met schaarste aan grondstoffen, … het zijn stuk voor stuk problemen waar de moderne boer of tuinder tegenaan kijkt en die een creatieve oplossing vereisen. Op ruim 50 landbouwbedrijven kan de bezoeker zelf een antwoord proberen vinden op deze vraagstukken.

 

De dag van de landbouw is traditioneel een aangename kennismaking met een sector die zorgt voor het brood, groenten, fruit, vlees en zuivel dat dagelijks op ons bord of boterham ligt. Landbouw in de 21ste eeuw is immers heel wat meer dan met paar en kar over de akker rijden. Ook hier is een moderne bedrijfsvoering nodig. Er zijn immers heel kwaliteitseisen waaraan landbouwbedrijven en haar producten moeten voldoen: milieu, dierenwelzijn, tewerkstellingsvoorwaarden… Daarnaast zetten de stijgende kosten van brand- en grondstoffen aan tot creativiteit in het ondernemen. Nieuwe trends en uitdaging zorgen soms ook voor een verfrissende wind in de sector. Soms zorgt een luchtverversingsinstallatie daar letterlijk voor. Sommige bedrijven richten zich op recreatie en produceren eigen hoeveproducten, anderen ontvangen vakantiegangers in een gastenverblijf. Vlaanderen kent zeer uiteenlopende bedrijfsvormen in de landbouw.

 

De dag van de landbouw start officieel op het aardbeienbedrijf Van Landeghem in de Boerenstraat 127 in Kruibeke. De familie van Landeghem kweekt sinds 1985 aardbeien in serres en onder tunnels op veenbalen (substraatteelt). Van elke plant kan de familie twee keer per jaar oogsten. Raymond Van Landeghem gebruikt al tien jaar geïntegreerde bestrijding met o.a. hommels, sluipwespen en lieveheersbeestjes.

 

In Melsele zet de bvba Germo aan Zakdam 6A in Melsele haar deuren open. Hier baat de familie Van de Ven-Van al in de derde generatie het bedrijf uit. De familie startte als teler van sla en tomaten maar schakelde geleidelijk aan over op sierteelt. De bezoeker maakt er kennis met 15.000 m² bloeiende potplanten. Tijdens de dag van de landbouw zullen vooral de verschillende soorten chrysanten aan bod komen. Maar ook technische aspecten, zoals de opvang van het drainwater, zijn de moeite waard.

 

Tussen 11 en 17 uur is iedereen welkom in de Teerlinckhoeve in de Kinderstraat 6 in Bazel. De hoeve van Jan Tindemans staat voor grote veranderingen. Het melkvee verdwijnt in de loop van het jaar en maakt plaats voor een forse uitbreiding van de varkensafdeling. Boer Jan laat de bezoeker alvast kennismaken met zijn dromen, toont de plannen voor zijn stallen en vertelt over de moeilijke administratieve wegen om zijn uitbreiding te realiseren. Muisje Pierlepein ontfermt zich over de kleinste bezoeker en vertelt hen over wat groeit én bloeit op én rond de boerderij.  KVLV Bazel zorgt voor een hapje en een drankje.

 

In de Portugezenstraat 17 in Bazel staat de moderne Groendambeekhoeve van Luc Vennens, uitgerust met snufjes als zonnepanelen en een biologische luchtwasser. De zeugen in het varkensbedrijf vermaken zich opperbest in hun groepshuisvesting op stro. Luc en Marianne mengen zelf het voedsel voor de dieren. Het zijn maar enkele redenen die deze boerderij interessant maken om te bezoeken.

 

In Beveren doet het tuinbouwbedrijf van  Hilaire Vandenbranden in de Moerstraat 2 mee met de dag van de landbouw. Het bedrijf is gespecialiseerd in het kweken van prei. De bezoekers zien hoe de prei met indrukwekkende machines wordt gewassen, gesorteerd en verkoopsklaar verpakt.

 

Op de website dagvandelandbouw.be staat de lijst met alle deelnemers. (mb)

 

Lees ook:

WAASLAND. Het kan niet worden ontkend dat het Waasland steeds meer aantrekkelijk wordt voor wandelaars. 10 Wase wandelclubs sloegen de handen in elkaar omen een regionaal wandelevenement te...

REGIO. StapAf, het fietsmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen, is aan zijn tweede jaargang begonnen en het derde nummer ligt klaar. Het staat weer vol reportages die ook voor Waaslanders met...

RUPELMONDE/ BAASRODE. In april werd in Baasrode de nieuwbouw van de Scheepswerven Baasrode officieel in gebruik genomen met een tentoonstelling over de binnenvaart. Met die opening wordt meteen een...

WAASLAND/LOKEREN. Er zijn prachtige vooruitzichten voor de komende grote vakantie. De stad Lokeren gaat van zaterdag 5 juli tot zondag 14 september boottochten organiseren naar het Provinciaal...

WAASLAND. De fietsnetwerken zijn in. Er komen er steeds maar bij en de fietsliefhebbers kunnen juichen. Er wordt op dit ogenblik werk gemaakt van de splinternieuwe fietsnetwerken van Waasland en...

SINT-NIKLAAS. Het programma van het toeristisch seizoen voor de Wase hoofdstad geeft bijzonder verscheiden mogelijkheden. We hebben ze eens op punt gezet.