Op punt gezet: Wase hoofdstad kijkt toeristisch naar zomer

SINT-NIKLAAS. Het programma van het toeristisch seizoen voor de Wase hoofdstad geeft bijzonder verscheiden mogelijkheden. We hebben ze eens op punt gezet.

 

Nieuwe folder Witte Molen
De stedelijke dienst toerisme heeft een gloednieuwe wervende brochure voor de Witte Molen klaar. Nooit eerder kreeg deze trekpleister van industriële archeologie een dergelijke omvangrijke toeristische gids. Tegenover de vorige brochure die in zwart-wit verscheen, wordt de promotie van de Witte Molen daarmee op een hoger niveau getild.
De realisatie van deze folder sluit aan bij de niet-aflatende inspanningen van het Stadsbestuur Sint-Niklaas om haar erfgoed te waarderen en is een logisch vervolg op de inspanningen die de dienst toerisme leverde bij de feestelijke openingshappening van de gerestaureerde Witte Molen in 2006.


De brochure werd gedrukt op gerecycleerd papier in quadri op 1500 exemplaren. Deze zal verdeeld worden in het toeristisch infokantoor en uiteraard in de Witte Molen zelf.

 

De Zondag-editie 'Sint-Niklaas in de kijker'

Half juni verschijnt een speciale editie van De Zondag waarin de toeristische, economische troeven en het gevarieerde winkelaanbod van Sint-Niklaas zullen worden belicht. Deze verschijningsdatum maakt het mogelijk de evenementen gedurende de zomermaanden extra te promoten in het hele verschijningsgebied (43.000 exemplaren in het hele Waasland). In deze publicatie wordt een bestelbon opgenomen waarmee belangstellende inzenders een gratis ‘zomers activiteitenpakket’ kunnen opvragen bij de dienst toerisme en daarbij meteen meedingen naar enkele mooie prijzen.

 

Fietszoektocht
Voor wie liever per fiets op zoektocht gaat, loopt deze zomer ook het originele initiatief van 'Tussen Pot en Pint vzw' i.s.m. het Stadsbestuur Sint-Niklaas, waarbij het oplossen van vragen wordt afgewisseld met het proeven van een heerlijk streekbier op drie locaties. De naam van het bier moet dan geraden worden. Het gaat om een fietstocht van ongeveer 30 km. langs landelijke wegen in en om Sint-Niklaas, met start- en eindpunt op de Grote Markt. Ook hier zijn er mooie prijzen te winnen, waaronder enkele door het Stadsbestuur Sint-Niklaas geschonken prijzen (o.a. dvd’s en boeken Stad op Sporen en boekjes Smullen van Sint-Niklaas).


Deze fietszoektocht loopt van 14 juni tot en met 24 augustus en de prijsuitreiking heeft plaats op zaterdag 30 augustus. Deelnemingsformulieren zijn te koop bij de stedelijke dienst toerisme aan de prijs van 3 euro; niet-leden van Zythos betalen 6 euro.

 

Stadswandeling Terrasjesdagen
Op zondag 29 juni stelt de stadskern zich helemaal open voor de geïnteresseerde wandelaar. Men kan deelnemen aan een boeiende stadswandeling op eigen tempo, die voert langs alle bekende en minder bekende plekjes in Sint-Niklaas. Alle bezienswaardige locaties worden voor iedereen kosteloos opengesteld, overal maken gidsen de bezoekers wegwijs in de geschiedenis of vertellen zij een paar pittige anekdotes. Ook alle musea en bezienswaardigheden zijn deze dag gratis toegankelijk. Wees dus een keer toerist in eigen stad!


De dag wordt afgesloten met een denderend muzikaal programma, waar onder de deelnemers enkele mooie prijzen worden verloot.


Om deel te nemen ka men inschrijven op de dag zelf aan de infostand op de esplanade van het Stationsplein van Sint-Niklaas en dit vanaf 11u. Men ontvangt daar een gratis wandelgids, een gratis drankbonnetje voor een heerlijk streekbier en men neemt gratis deel aan de wedstrijd, waarmee men dezelfde dag nog kans maakt op luxe-hotelarrangementen of ballonvluchten.

 

Zomerse avondwandelingen
De stedelijke dienst toerisme heeft een rijk en volledig vernieuwd aanbod aan interessante stadsverkenningen klaar. Elke donderdagavond in juli en augustus neemt een gids belangstellenden mee op verkenning doorheen een specifiek thema of langs een specifieke locatie. Nieuw dit jaar zijn de kerkbezoeken die worden gecombineerd met een orgelconcert i.s.m. de organisten werkzaam in Sint-Niklaas. De programmabrochure is op diverse locaties in de stadskern beschikbaar vanaf midden juni. Deelnemen kost 2 euro. Inschrijven vooraf bij de dienst toerisme is verplicht.


Inrijdag fietsnetwerk Waasland
De hiaat in het fietsknooppuntennetwerk dat zich over heel Vlaanderen uitstrekt wordt deze zomer eindelijk ingevuld door de realisatie van dit recreatieve fietsknooppuntensysteem in het Waaslan met medewerking van de diverse gemeentebesturen. De diensten mobiliteit, signalisatie en toerisme verleenden de voorbije maanden alle bijstand om dit fietsnetwerk te realiseren tegen de zomer.


In de volgende maanden worden op het grondgebied van Sint-Niklaas honderden pijlen en borden aangebracht om recreatieve fietsers de mooiste stukjes van stad en deelgemeenten te tonen.


De inhuldiging van het fietsnetwerk wil de stad laten uitgroeien tot een heus fietsfeest voor jong en oud. Op zondag 13 juli organiseert de dienst toerisme een grootse fietstocht waarbij men langs het netwerk fietst naar het domein Puyenbroeck (ongeveer 31 km). Alle deelnemers leren het netwerk kennen en eenmaal op het domein aangekomen ontvangen zij een verrassingspakketje, alsook enkele lekkernijen waarmee men kan gaan picknicken.


Alle fietsers zijn welkom op zondag 13 juli vanaf 10u op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Het vertrek van deze begeleide fietstocht heeft plaats om 10u30 stipt. Mits aanvraag kan men voor de terugreis een plaats reserveren op de bus voor persoon én fiets. De deelname is volledig gratis maar inschrijven vooraf is verplicht en kan vanaf 1 juni tot en met 8 juli.

 

Sint-Niklase dag te Blankenberge
Op zondag 3 augustus spoort Sint-Niklaas weer naar de stad aan zee. Een heerlijk dagje uit met familie of vrienden naar de kust aan een vriendenprijsje. Het transport per trein heen en terug, maaltijdcheque, drankbonnetje en deelname aan een wedstrijd met o.a. een weekendverblijf, zijn inbegrepen. In Blankenberge zelf is er het animatieprogramma van de Paravangfeesten en opent een gelegenheidstentoonstelling omtrent Sint-Niklaas. Kaarten verkrijgbaar bij de dienst toerisme aan de prijs van 16 euro (houders kansenpas: 10 euro, kinderen jonger dan 12 jaar gratis).

 

Dagtrip Bilzen
De zomer wordt uitgewuifd met een dagtrip naar Bilzen en Alden-Biesen. De inwoners van die stad zijn immers de speciale gasten in Sint-Niklaas tijdens de Terrasjesdagen en de Waaslanders brengen hen nu een tegenbezoek. Voor de zeer democratische prijs van 10 euro kan men het erfgoed en musea, de terrasjes en het rijke winkelaanbod van Bilzen ontdekken. De deelnemers kunnen op het kasteeldomein van Alden-Biesen bovendien genieten van het Schotse feestweekend.


Inschrijven kan bij de dienst toerisme vanaf maandag 4 augustus. De uitstap gaat door op zaterdag 13 september.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Een schuimcicade in het bos. Er zit een beestje in.BURCHT. Een wandeling in het Neuzenbergbos, begeleid door een gids als Greet De Jonghe van Natuurpunt WAL, is volop genieten van de bomenpracht die...

PUIVELDE/LIER. In het weekend van vrijdag 30 mei, zaterdag 31 mei en zondag 1 juni kan in de streek rond Lier de 7de biënnale glasroute gereden, gefietst of gewandeld worden. De glasroute...

de ingang van fort LiefkenshoekKALLO. Een bezoek aan  het Fort Liefkenshoek kan ook best eens op de uitstappenlijst gezet worden. Er is een splinternieuw bezoekerscentrum geopend. Daarin staat...

RUPELMONDE/ BAASRODE. In april werd in Baasrode de nieuwbouw van de Scheepswerven Baasrode officieel in gebruik genomen met een tentoonstelling over de binnenvaart. Met die opening wordt meteen een...

WAASLAND/LOKEREN. Er zijn prachtige vooruitzichten voor de komende grote vakantie. De stad Lokeren gaat van zaterdag 5 juli tot zondag 14 september boottochten organiseren naar het Provinciaal...

WAASLAND. De fietsnetwerken zijn in. Er komen er steeds maar bij en de fietsliefhebbers kunnen juichen. Er wordt op dit ogenblik werk gemaakt van de splinternieuwe fietsnetwerken van Waasland en...