Toerisme - Rupelstreek, buur van het Waasland in het Scheldeland

Image
Met veerdiensten is er heel wat te bereiken ook vanuit het Waasland.
WAASLAND. De Schelde heeft een scheidingsrol tussen gebieden die eigenlijk op een boogscheut van het Waasland liggen. Klein Brabant vanaf Bornem over de brug van Temse of de Rupelstreek waar de veerdiensten van Kruibeke en Kallebeek Bazel de Waaslanders heen brengt. En in Rupelmonde waar de Vliegende Geit richting Wintam vaart. Van in Gent naar Antwerpen kronkelt de Schelde zich in verleidelijke bochten een weg doorheen het prachtige landschap. Tussen Dendermonde en Rupelmonde is  de Schelde op haar mooist. De rivier wordt een echte stroom en omarmt de Durme net voor ze Temse bereikt.

 

Wie in Rupelmonde naar 'over' kijkt weet dat de Schelde hier nog het gezelschap van het Zeekanaal dat Brussel met de Schelde verbindt en de Rupel.  Als je weet dat de Rupel het eindpunt is voor de Zenne, de Leuvense vaart, de Dijle en de Nete, besef je dat Scheldeland een bredere kijk geeft op Vlaanderland via zijn rivieren. De Schelde is een stroom omdat ze uitmondt in de zee. Zenne, Dijle, Nete zijn rivieren omdat ze niet uitmonden in zee!

 

Voor de 10de keer op rij staat ‘Zomeren in de Rupelstreek’ voor de deur. Het rijke verenigingsleven in de Rupelstreek zorgt voor een nooit gezien aanbod aan evenementen en activiteiten. Boottochten, wandel- en fietstochten en rondleidingen doorheen unieke sites als de Abdij Hemiksem en het Nautisch Bezoekerscentrum zijn een greep uit het aanbod. En dat het er af en toe Bourgondisch aan toe gaat zal je zeker niet verwonderen.

 

De afstanden van de Rupelstreek tot enkele steden vertelt genoeg hoe nabij het is: Mechelen ligt op 12 km, Antwerpen 14 km, Brussel 31 km, St.-Niklaas 25 km en Lier 30 km. Maar Kruibeke, Bazel en Rupelmonde slechts op veerbootafstand. De Rupelstreek is gelegen in de zuidwest-hoek van de provincie Antwerpen en de streek wordt gevormd door de gemeenten Boom, Niel, Rumst, Schelle en Hemiksem, die samen een 55.000 inwoners tellen.

In de Rupelstreek kan men volop genieten van de natuur op de Rupel- en Scheldedijken, wandelen en fietsen langs rustige paadjes, kastelen en monumenten ontdekken, gastronomisch tafelen... Wandelaars en fietsers kunnen gebruik maken van volgende veerdiensten:
- VEER Boom - Klein-Willebroek (over de Rupel): om het half uur tussen 7u30 en 18u30 .
- VEER Bazel Kallebeek - Hemiksem (Callebeek-Veer): om het half uur tussen 5 en 22 u.
- VEER Schelle-Wintam (over de Rupel): om het half uur tussen 6u30 en 19u30 en er is ook Rupelmonde - Wintam.

 

Image
Langs de vele dijken kan gewandeld worden of gefietst worden langs het prachtige Scheldelandschap.
Wie het aanbod van bewegwijzerde wandelpaden in de Rupelstreek wil bekijken klikt maar op volgende link. Er kan gekozen worden  uit 11 trajecten, samen goed voor 80 km wandelplezier.  Langs de rivieren Rupel en Schelde liggen zowat 26 km verharde dijken en jaagpaden: een absolute droom voor wandelaars en fietsers.


Want de Rupelstreek heeft voor 228 km fietstrajecten te bekijken op volgende link: fietstrajecten. Het is er veilig en rustig foetsen, geen voorbijrazende auto's maar ontspannen fietsen langs adembenemende landschappen.

En dan is er nog het boottochtenaanbod 2008 van Toerisme Rupelstreek. Wie zijn gading wil vinden moet het hier bekijken.

 

Toerisme Rupelstreek heeft alle activiteiten gebundeld in de stilaan fel begeerde ‘Zomerpocket’. Dit handige gidsje is best dagelijks te raadplegen, zodat men op de hoogte blijft van wat er zoal gaande is in de Rupelstreek.
Men kan deze gids afhalen of bestellen bij het Regionaal infokantoor Toerisme Rupelstreek: Schommelei 1/3, 2850 Boom. Tel: 03 880 76 25, E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  (verzendingskost pocket: 1,5 euro) (Verzameld door Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

WAASLAND. Het kan niet worden ontkend dat het Waasland steeds meer aantrekkelijk wordt voor wandelaars. 10 Wase wandelclubs sloegen de handen in elkaar omen een regionaal wandelevenement te...

REGIO. StapAf, het fietsmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen, is aan zijn tweede jaargang begonnen en het derde nummer ligt klaar. Het staat weer vol reportages die ook voor Waaslanders met...

RUPELMONDE/ BAASRODE. In april werd in Baasrode de nieuwbouw van de Scheepswerven Baasrode officieel in gebruik genomen met een tentoonstelling over de binnenvaart. Met die opening wordt meteen een...

WAASLAND/LOKEREN. Er zijn prachtige vooruitzichten voor de komende grote vakantie. De stad Lokeren gaat van zaterdag 5 juli tot zondag 14 september boottochten organiseren naar het Provinciaal...

WAASLAND. De fietsnetwerken zijn in. Er komen er steeds maar bij en de fietsliefhebbers kunnen juichen. Er wordt op dit ogenblik werk gemaakt van de splinternieuwe fietsnetwerken van Waasland en...

SINT-NIKLAAS. Het programma van het toeristisch seizoen voor de Wase hoofdstad geeft bijzonder verscheiden mogelijkheden. We hebben ze eens op punt gezet.