Burchtse Weel krijgt nieuwe natuur en wordt overstromingsgebied
Slikken en schorren hebben door hun filterende werking van de bodem een belangrijke natuurwaarde. Slikken bestaan uit plassen, laaggelegen modderplaten en zijn dagelijks onderhevig aan de getijdenwerking. Schorren zijn begroeid met hogere plantensoorten zoals bijvoorbeeld riet, en overstromen enkel bij springtij. Beide vormen een belangrijke leefomgeving voor vogels.
De Burchtse Weel wordt een onderdeel van één groot natuur-en recreatiegebied samen met de groengebieden Middenvijver, Sint-Annabos, Het Vliet en Blokkersdijk.
De herinrichting van Burchtse Weel begon al in december 2007 en het gebied is nu al niet meer te herkennen. Het terrein werd vrijgemaakt door het verwijderen van gebouwen en het struikgewas. Er wordt er een dijk aangelegd op Sigmahoogte (9,25m TAW) en later moet een rechtstreekse verbinding met de Schelde gerealiseerd worden, de bestaande helling van de oevers aangepast, bijkomend groen aangeplant en pompen geïnstalleerd om in noodgevallen in te staan voor de afwatering van Burcht. ,
Langs de Beatrijslaan zal een ruime in- en uitgang voor het water gerealiseerd worden. Dit betekent dat de bestaande infrastructuur aan de kleine sluis, moet plaatsmaken voor een nieuwe grotere constructie. Om dit mogelijk te maken zal de Beatrijslaan tijdelijk hinder ondervinden. Deze hinder zal tot een minimum beperkt worden.
Tot slot krijgt Burchtse Weel fiets- en wandelpaden die zullen aansluiten op de bestaande en toekomstige fiets - en wandelpaden en 3,5 meter breed zullen zijn. Langs deze paden krijgt de recreant de mogelijkheid om de nieuwe Burchtse Weel te ontdekken.
Bij het begin der werken ging veel aandacht naar het visbestand in de Burchtse Weel. Om die niet nodeloos te laten sterven wanneer de waterstand lager dan normaal kwam te staan, werden de vissen bedreigd en daarom zorgden het Agentschap voor Natuur en Bos en de Provinciale Visserijcommissie van Antwerpen voor een visredding. In april 2007 kwam een gespecialiseerd Nederlands visserijbedrijf ter plekke om met grote sleepnetten de vissen te vangen. Ze werden elders terug te water gelaten.
Bij deze visactie bleek dat er heel wat vis in de Burchtse Weel zat en dat in grote verscheidenheid. Er werd 10 ton weggehaald maar volgens de experts zou er zeker nog zoveel vis achtergebleven zijn die niet in de netten kon gevangen worden. De oorzaak daarvan was de oneffen bodem omat er veel boomtakken in de ondiepere zones lagen. Er scheurden zelfs enkele netten.
Er was ook een bijzondere vangst want er zat in de sleepnetten een Europese meerval van 1m60 en een gewicht van 32 kg. Om de overblijvende vissen nog een kans te geven wordt getracht het waterpeil geleidelijk te laten dalen en te zorgen dat de vissen via de sluis nog kunnen uitwijken naar de Schelde.
Met de herdefiniëring van de groengebieden wordt Burchtse Weel via het GRUP Oosterweelverbinding volledig als natuurgebied ingevuld daar waar het vroeger gedeeltelijk gecatalogeerd stond als een gebied voor dagrecreatie, gemeenschapsvoorziening en openbaar nut. Volgens de overheid kan de herinrichting van het gebied Burchtse Weel beschouwd worden als een belangrijke stap in de nieuwe groeninvulling van het Linkeroevergebied. (Rolf Duchamps)