Werken aan bevaarbaarheid van de Durme
TEMSE. Burgemeester Luc De Ryck vroeg in december 2007 aan Waterwegen en Zeekanaal NV hoe het zat met het beter bevaarbaar maken van de Durme en of er baggerwerken voorzien waren. Voor boottochten die vanuit Temse vertrekken is het vrij belangrijk dat er vlot kan gevaren worden van aan de Schelde tot aan de brug in Hamme.
Waterwegen en Zeekanaal wees er in een antwoord op dat, wat in de Durme gebeurt, een gevolg is van het wegvallen van het bovendebiet van de rivier te Lokeren en van de evoluties van de hoogwaters op de Zeeschelde. Het meest afwaartse stuk, waarbij Tielrode behoort en loopt tot aan de Mirabrug te Hamme, probeert de overheid het sedimentatieproces of de verzanding, in de mate van het mogelijke tegen te houden door op regelmatige tijdstippen sediment of noem het zand en modder, weg te ploegen en/of op te woelen.
Dat zijn wel zuivere agitatiebaggerwerken maar die toch geen langdurig effect hebben op de waterdiepten. En die diepte wil Temse hebben voor de boottochten. In 2007 kwam er een studie die door Waterwegen en Zeekanaal werd gevraagd aan het Waterbouwkundig Laboratorium van de Vlaamse Overheid. Ze gaven de studie de naam "Hydromorfologische aspecten van de Durme – Synthesenota". Aan de hand hiervan worden voor de Durme een aantal projecten uitgewerkt die een positieve invloed zullen hebben op de waterdiepte.
De ontpoldering zou een positieve impact hebben op de sedimentatie. Dat moet dan weer in combinatie gezien worden met de bouw van een pompgemaal op de dam in Lokeren om zo deze stad te beschermen tegen wateroverlast en meteen de Durme te voorzien van een bovenaanvoer. De bouw van dat pompgemaal is opgenomen in het ontwerp bekkenbeheerplan van de Benedenschelde. Daarnaast wordt ook voorgesteld om nieuwe dijken, voornamelijk stroomafwaarts van Waasmunsterbrug, maximaal op te bouwen met het zand dat uit de Durme komt. Voeg daar dan nog onderhoudsbaggerwerk bij om de afwatering van de aangelanden te kunnen garanderen.
Ingenieur Leo Clinckers, gedelegeerd bestuurder van Waterwegen en Zeekanaal NV besloot: "Binnen afzienbare tijd zullen inspanningen gebeuren, om de waterdiepte in de Durme enigszins te herstellen. Naast de geciteerde problemen is het niet uit te sluiten dat ook voor de realisatie van een aantal andere projecten die voornamelijk kaderen in de realisatie van het geactualiseerde Sigmaplan, zal nagegaan worden in hoeverre het zand uit de Durme bruikbaar is." (R.D.)