Ongerustheid over leerlingenstop onterecht

SINT-GILLIS-WAAS. Het gemeentebestuur en het schoolbestuur van basisschool ‘Het Kompas’nuanceren de berichten over de leerlingenstop voor de kleuterafdeling van ‘Het Kompas’ te Sint-Gillis-Waas. Zo werd beweerd dat door de concurrentiestrijd tussen de scholen er slechts 28 kleuters welkom zouden zijn.

 

Schepen Lippens: "Er werd inderdaad een procedure opgestart om het maximaal aantal kleuters in de basisschool vast te stellen.  Het vastleggen van de maximumcapaciteit op 175 kleuters gebeurt geheel in het kader van de veiligheid van onze kleuters.  Bij elke nieuwe inschrijving vertrouwen ouders hun kind(eren) toe aan de school, het lerarenkorps en het schoolbestuur.  Zij gaan er terecht vanuit dat hun kinderen kwalitatief onderwijs kunnen volgen in een veilige omgeving.  Het huidige onderwijsteam in de gemeentelijke scholen staat garant voor de kwaliteit, daar zijn we van overtuigd. In het kader van de veiligheid moeten wij, als schoolbestuur, echter onze verantwoordelijkheid opnemen. Het schoolbestuur is van oordeel dat er in de 7 beschikbare lokalen maximaal 175 kleuters kunnen opgevangen worden.  Bij een overbezetting van de klaslokalen komt niet enkel de veiligheid van de kinderen in het gedrang.  Ook de leefbaarheid van de kleuterklasjes zou achteruitgaan."

 

Gelijkaardige problemen doen zich ook voor bij vele kleuterscholen in Vlaanderen. Volgens  kleuteronderwijzers zijn klassen met meer dan 25 kleuters niet werkbaar.  Vandaar dat de gemeente preventief maatregelen neemt. Toch benadrukt schepen Lippens dat er (nog) geen onmiddellijk risico bestaat dat de maximumcapaciteit overschreden wordt. Tot hiertoe zorgt de natuurlijke doorstroming naar de lagere school voor een evenwicht. "De inwoners van Sint-Gillis-Waas en vooral de ouders van de leerlingen die momenteel school lopen in de gemeentelijke basisschool ‘Het Kompas’ moeten zich dus geen zorgen maken.", aldus schepen Lippens. (MB)

 

Lees ook:

SINT-GILIS-WAAS.  In de kleuterafdeling van 'Het Kompas' is een leerlingenstop ingesteld met een maximumcapaciteit van 175 leerlingen. Dat is nodig om de veiligheid van de leerlingen te...