Beverse bibliotheek wacht op verhuis

ImageBEVEREN. Over enkele weken verhuist de hoofdbibliotheek van Beveren naar de nieuwbouw aan het Gravenplein, naast het cultuurcentrum. Het was lang wachten want begin 2005 werd de hoop uitgesproken om eind 2006 te verhuizen. Het wordt dus begin 2008. De bib komt op een benedenverdieping waar alle afdelingen die een moderne bibliotheek omvat, zijn ondergebracht. Op een bovenverdieping is er magazijnruimte en bureelruimte voor de administratie.

Alle bezoekers van cultuurcentrum en bib, zullen binnen komen langs een gezamenlijke inkomsas. Hier wordt zelfs een “boekenschuif” voorzien voor het terugbrengen van ontleende materialen in de bib. Centraal tussen beide vleugels van het gebouwencomplex, werken de cultuurbeleidcoördinator en het afdelingshoofd van welzijnszaken.

De bib is een prachtig gebouw geworden. In het cultuurbeleidsplan 2002 – 2007 lag het hoofdaccent op de voorbereiding en de bouw van de nieuwe bib. Maar in die periode stonden dagelijks 30 personeelsleden klaar voor de meer dan 14.000 leners die naar de 9 bibliotheken van Groot -Beveren kwamen in de 93 openingsuren per week. Om alles in goede banen te houden waren dagdagelijks diverse ingrepen, acties en tussenkomsten nodig.

In het plan 2002 – 2007 ging ook grote aandacht naar de verdere invoer van de collecties in het computersysteem en de geautomatiseerde uitleen werd ingeleid. Bij het personeel werden vaste benoemingen uitgevoerd. Omdat in Haasdonk en Verrebroek verbouwingen werden uitgevoerd in het Ontmoetingscentrum konden de bibliotheken daar uitbreiden.

 

In 2004 werd een gebruikersonderzoek gehouden en daaruit bleek een uitzonderlijk hoge appreciatie van de leners. Toch moet worden rekening gehouden met enkele minder interessante vaststellingen in het bibliotheekwezen zoals een algemeen dalend imago. Er zal ook een andere aanpak moeten komen in de vergrijzing van de bevolking en de stijging van het gemiddeld scholingsniveau. De beeldcultuur en digitalisering winnen aan belang en het klassieke boek werd bijgebeend door ontwikkelingen op ICT-gebied (Informatie- en Communicatietechnologie). Steeds meer mensen hebben ook internet. Het beleidsplan 2008 - 2013 zal daar zeker op inspelen.

 

De jongste jaren valt het ook op dat er steeds hogere eisen worden gesteld aan de collectie, het personeel en de dienstverlening. Dat personeelsleden dan ook een constante bijscholing op bv. ICT-vlak moeten volgen is er een logisch gevolg van. Tenslotte brengt de digitale evolutie ook financiële en praktische consequenties mee. Maar uiteindelijk krijgt de bib er toch ook andere kansen tegenover zoals het aanbieden van dienstverlening op maat van de individuele lener.

 

Niet alles uit het vorige beleidsplan werd verwezenlijkt. Zo zit in 2008 - 2013 weer de huisvesting van de bibliotheken van Vrasene en Haasdonk. Verder zijn o.a. weer een uitdaging: de reorganisatie van de openingsuren en het optimaliseren van de grensoverschrijdende samenwerking met Hulst / Nieuw Namen.

In de toekomst zullen ook gezamenlijke initiatieven bibliotheek – cultuurcentrum mogelijk zijn. De bib zal worden geïntegreerd.


Het is de bedoeling dat cafétaria, bibliotheek en cultuurcentrum op elkaar aansluiten zodat gebruikers en bezoekers voelen dat het één geintegreerde centrum is. De openingsuren van het cultuurcentrum, de cafétaria en de bibliotheek zullen zo goed mogelijk op elkaar worden afgestemd.


Om de verhuis mogelijk te maken zal de hoofdbibliotheek in de Kloosterstraat  gesloten zijn van maandag 11 februari tot en met vrijdag 7 maart. De feestelijke opening van de nieuwe Bibliotheek aan het Gravenplein zal plaatsvinden op zaterdag 8 en zondag 9 maart. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BEVEREN. De openingsuren van de Beverse worden vanaf 8 maart 2008 vereenvoudigd. Ook zullen druk bezochte filialen meer open zijn. Wat niet veranderd is dat de hoofdbibliotheek in het weekend open...

BEVEREN. De bibliotheek kan dit jaar niet haar nieuwbouw op het Gravenplein betrekken, omdat er geen begrotingswijziging meer mogelijk is om de verhuisfirma te betalen. De werkzaamheden aan de...

BEVEREN. Vanaf 17 april 2005, ter gelegenheid van Erfgoeddag, is een selectie uit de collecties van 16 Wase erfgoedinstellingen en -verenigingen raadpleegbaar op www.beeldbankwaasland.be. Omdat de...

BEVEREN. Op 12 september 2000 nam de gemeente Beveren de principiële beslissing voor de bouw van een nieuwe bibliotheek gekoppeld aan de uitbreiding van het Cultureel centrum Ter vesten. In...

BEVEREN. In 2004 deed de bibliotheek van Beveren mee aan een grootschalig gebruikersonderzoek. Hieruit bleek onder andere dat meer dan 90% van de bibliotheekgebruikers tevreden is over de algemene...

BEVEREN. De nieuwe bibliotheek naast Ter Vesten, gaat pas eind dit jaar open. Dat is een half jaar later dan gepland. Omdat het meubilair duur is, wordt gewerkt met een Europese aanbesteding en die...