Sint-Niklaas kreeg nieuwe Fit-o-meter op De Ster

Image
Hanne Marien geeft het voorbeeld aan schepen Marc Heynderickx en directeur Kockelberg van het Recreatiepark De Ster.
SINT-NIKLAAS. Niemand minder dan sprintster Hanna Mariën, de atlete van AC Waasland die ons land op de Olympische Spelen zal vertegenwoordigen in de 4 X 100m estafette, heeft in het recreatieoord De Ster de nieuwe fit-o-meter ingehuldigd.

 

De vorige fit-o-meter werd reeds in 1973 aangelegd als één de eerste in de regio. Het was toen een groot succes maar in de loop der jaren verminderde dat en nu heeft BLOSO een nieuwe versie samengesteld en die wordt nu overal aangeboden. In Stekene wordt hij zondag ingehuldigd en Zwijndrecht maakt de plannen klaar langs de Schelde in Burcht.

 

Ook op De Ster is er na 30 jaar heel wat gewijzigd en ook de sport wordt niet meer benaderd zoals vroeger: anders trainen, andere techniek, andere oefenschema’s. De sportwetenschap evolueerde en er kwam eveneens een meer aangepaste medische begeleiding. Vandaar dat BLOSO vorig jaar een nieuwer versie samenstelde die nu standaars aan alle gemeenten zal worden overgemaakt.

 

De nieuwe fit-o-meter is duidelijk te volgen met borden waarop de uitleg staat te lezen. Ook welke

Image
De fit-o-meter van BLOSO wordt gepromoot door Kim Gevaert.
spieren er worden geoefend staat er bij. De oefeningen zijn aangepast aan drie niveaus: voor beginnelingen, gevorderden en goed getrainden. Er staan nu 8 standen maar die telkens zijn onderverdeeld in een A en en B wat dus maakt dat er 16 oefeningen zijn. De vroegere versie bestond uit 18 oefeningen maar die stonden toen in 18 standen! Het parcours is 1,5 km lang en bevindt zich in het bos dat zich rechts voorbij de kassa van de ingang van de Lange Rekstraat bevindt.

 

Een bosgedeelte dat loopt tot aan de visvijver. Een fit-o-meter in een bos is wel een voordeel want in de zomer is er schaduw en friste en in de winter kan een koude wind er niet doorheen jagen. Voor de sporters dus een isolerend effect. De aanlegprijs bedroeg 6.000 euro, een bedrag dat door schepen van recreatie Marc Heynderickx verantwoord te noempen is gezien het intens gebruik dat wordt verwacht. Scholen, verenigingen en tal van individuelen zullen de weg naar de fit-o-meter vinden.

 

Hanne Mariën zelf vindt het aanleggen van de fit-o-meter een goede zaak voor de mensen die naar De Ster komen. Vroeger liep ze hem ook nog toen ze op school was of in de Chiro. Maar bruikbaar voor haar trainingen in het kader van topsport is hij helemaal niet. Wat niet wil zeggen dat Hanne bijvoorbeeld in oktober bij wijze van opwarming, de fit-o-meter niet zou gebruiken. "Het is op een andere manier aan sport doen.", zei ze "Ik zou het nu zeker ook nog leuk vinden."

 

De 8 stations van de fit-o-meter zijn: 1. Springen tot steun en pompen; 2.Knieën optrekken en optrekken (armbuigers) 3. Bokspringen en slalommen  en heen en weer lopen. 4. Rug strekken en sit-ups 5.Hurkwenden aan de balk en springen onder een balk 6. Hiel heffen en flamingostand voor evenwicht  7. Tarzanladder hangend aan de ladder en schaatsen 8. Vorderen in armsteun tussen twee balken en rekoefeningen. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Op donderdag 22 mei wordt de nieuwe fit-o-meter in het recreatiepark De Ster in gebruik genomen. Dat zal gebeuren door atlete Hanna Mariën, die geselecteerd is voor de Belgische...

ZWIJNDRECHT. In zitting van 12 mei 2009 besliste het college van burgemeester en schepenen om het om het binnengebied van de Adhemar Borinstraat, waar vroeger het voetbalveld van Sparta was, een...