Vlaams Kampioen Robby De Bock, een mountainbiker met veel inhoud
Maar ontevreden is student Robby zeker niet: "Ik wou op het BK voor studenten in Houffalize goed zijn en dat is gelukt. Ook voor net BK Marathon wou ik voor het podium gaan en dat scheen te lukken maar na 30 km reed ik voor de eerste keer lek toen ik in de kopgroep zat en dan 5 km verder stond ik weer ‘plat’ en ik had geen tweede bandje bij en mentaal was ik ook al geraakt, ontgoocheld."
Robby De Bock, nu 20 jaar, zit al wat jaren op de mountainbike. Hij was maar 13-14 jaar toen hij reeds deelnam aan toertochten zoals in de Ronde van het Waasland. Maar op 11-jarige leeftijd had hij in Beveren ook als eens een tocht gereden. Een manneke met toekomst bleek toen al: "Tijdens een tocht in Haasdonk, ik was geloof toen nog geen 15 jaar, sprak Patrick Meersschaert me aan en die vroeg om eens een weekend mee te gaan naar een parcours nabij de Franse grens om daar te gaan trainen. Samen met nog andere jongeren zoals ook Stijn Mettepenningen uit Hamme. Ik trainde er goed en de week daarna begon ik de competitie bij de nieuwelingen."
Zo begon zijn carrière als 2de jaars nieuweling. Alles verliep zeer vlot en Robby n Robby kan nu langs geen kanten zeggen wat eigenlijk het moeilijkste was toen hij startte. Alles was toen moeilijk: "Ik dacht wel goed te kunnen klimmen en afdalen maar als je dan deelneemt aan een Belgian Cup of de Flanders Cup toen, dan merk je wel dat degenen die al van bij de aspiranten rijden, toch een heel eind voor hebben. Ik stond dus zeker achter tegenover mijn leeftijdsgenoten. Dat voelde ik wel, zo’n mannen van een paar koppen groter ook al."
Nu hij er 20 is heeft hij die grote gestalte nog altijd niet maar een nadeel is dat nu zeker niet meer. Robby, een buur van de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver pal op de grens Melsele-Haasdonk, komt nu als tweedejaars belofte sterk naar voor in meerdaagse marathons. "Ik schrok van mezelf, ik dacht elke dag minder te kunnen presteren. Maar in de laatste rit in die ronde van Polen was ik nog goed. Mijn recuperatievermogen kwam er goed naar voor.", zegt De Bock.
Robby studeert Lucht -en Ruimtevaarttechniek in Delft, het tweede jaar al. "Het is wel moeilijk het te combineren met mijn trainingen maar ik probeer daar in de week een uur of acht te trainen en als ik dat in het weekend ook doe, en met de koersen er bij, dan gaat het wel. Ik probeer zo’n uur of 15 per week te halen. Tijdens de vakantieweken is dat wel 20 tot 25 uren per week. En dan komt het wel goed.", aldus De Bock.
Hij koerst ook wel eens een paar keer mee op de weg maar hij vindt het niet zo leuk. De mentaliteit is voor hem anders: "Ze roepen te veel naar elkaar en ik weet ook niet wie de goede renners zijn om in een ontsnapping mee te rijden." In 2008 reed hij eens in de Vlaamse Ardennen en in West-Vlaanderen maar met de beste wil van de wereld kan hij niet meer zeggen waar dat was! Dus, zeker geen interesse voor de weg. Veldrijden beoefende hij nog nooit.
"Toch hebben enkele mensen mij dat al aangeraden omdat ik zo explosief ben. Maar het eerste probleem is al dat je twee fietsen nodig hebt. En mijn voorkeur ligt duidelijk bij het mountainbiken. Dat is meer natuur, in de bossen, moeilijke afdalingen. Tegenover een veldritkoers is dat wel anders want die zijn dikwijls over een akker of een weide. Ik denk dus dat mountainbiken het belangrijkste is wat niet wil zeggen dat ik de combinatie niet wil proberen van heel de zomer mountainbiken en in de winter veldrijden. Alhoewel ik in de winter ook graag train en op tijd eens een koers aan de zee op het strand rijd.", vertelt de jonge renner.
En daar werd hij Vlaams kampioen. Drie jaar geleden reed hij in Knokke zijn eerste beachrace en hij kwam toen half onderkoeld aan en moest dan nog op het podium als 2de. "Toen zei ik, dat ik: ‘dat doe ik nooit meer’, omdat ik zo hard afgezien had van de kou."
Maar Robby werd weer een jaartje ouder en kreeg al wat meer kracht en in 2007 ging het daar in het strandzand erg goed met af en toe eens een top-15 plaats. "Niet vergeten dat het niveau van een strandrace heel hoog ligt", merkte hij op.
Zo trok hij vorige zondag naar Oostende om zich te tonen in de top-10, tussen de elites. Dat is hem dus goed gelukt wat hij was de beste belofte en werd kampioen. "Ik vind een beachrace heel goed om fysiek een beetje fris te blijven.", vertelt De Bock daarover.
Op school volgt Robby De Bock wel een opleiding waar niet veel Waaslanders voor intekenen. Zijn studies zijn gefocust op vliegtuigen en raketten zelf plus op ruimtevaart in het algemeen. Er worden in deze branche nieuwe technieken ontworpen, zoals nieuwe materialen zoals ‘carbon’ dat voor vliegtuigen werd ontwikkeld. Als hij afgestudeerd is, kan hij zelfs in de Formule 1 een job vinden. Alles wat met technologie te maken heeft, zit in zijn studies.
Zo wordt er ook sportkledij ontwikkeld doe aërodynamisch is zoals bv. een skipak. "Ik weet er al iets van, hoe ik welk materiaal, waar zou kunnen gebruiken om zo krachten te sparen op de fiets. Ook aërodynamica probeer ik mij voor te stellen op de fiets. Ik ben echter nog niet uitgerust om het te vervaardigen. Dat komt later misschien nog wal aan de faculteit in Delft."
Robby De Bock moet nog vier jaar studeren en dan heeft hij een diploma op niveau van burgerlijk ingenieur. Het is een geluk dat hij zijn sport toch zal kunnen blijven beoefenen.(Rolf Duchamps)