Meiboom kondigt afwerkingsfase werken in voormalige postgebouw aan

LOKEREN. Op het voormalige postgebouw op de Lokerse Markt is een meiboom geplaatst. Daarmee knoopt de stad aan met een traditie om aan te duiden dat de werken het hoogste punt hebben bereikt en de werken de afwerkingsfase ingaan. Het historisch pand wordt omgevormd tot een multifunctioneel centrum.

Het plaatsen van een meiboom is een eeuwenoude ceremonie die niet enkel symbool staat voor voorspoed in de hoop dat het gebouw zo stabiel, groot en duurzaam mag worden als een boom. Het is ook een moment van dankbaarheid naar de aannemer en bouwvakkers toe voor hun reeds geleverde werk. "Gedreven door wind en regen, zelfs een beetje vorst heeft ons niet klein gekregen. De eerste mijlpaal werd gehaald. Ik ben dan ook trots op mijn dreamteam. Trots dat we ongevallenvrij zijn gebleven, trots op de afgeleverde kwaliteit tot dusver, maar vooral trots op wat we samen hebben gerealiseerd. Bedankt!", aldus Jurgen Vandamme, hoofdwerfleider Monument. 

De ruwbouwwerken zitten er op. Na de paasvakantie starten de technische installaties en afwerkingen om het gebouw wind- en waterdicht te maken. Tegen het bouwverlof in de zomer moeten de ook de gevels klaar zijn. Het voormalige postgebouw is een beschermd monument. De smeedwerk ornamenten van de voorbouw worden dan ook gerestaureerd naar hun oorspronkelijke staat en het houten buitenschrijnwerk wordt momenteel geproduceerd naar het historisch model.

Tot slot is er nog de samenwerking met de VLOT! campus Sint-Laurentius. Door deze samenwerking krijgen enkele leerlingen de kans om deel te nemen aan een waar ambachtelijk werk op de zolderverdieping van het gebouw. Dat biedt de leerlingen enerzijds een unieke leerervaring en anderzijds is het een kans voor het behoud van het erfgoed en overdracht van traditionele ambachtelijke vaardigheden.

In samenwerking met de VLOT! campus Sint-Laurentius krijgen enkele leerlingen de kans om deel te nemen aan een waar ambachtelijk werk op de zolderverdieping van het gebouw. Dit biedt niet alleen een unieke leerervaring, maar draagt ook bij aan het behoud van ons erfgoed en de overdracht van traditionele ambachtelijke vaardigheden.

Het historisch pand wordt omgevormd tot een multifunctioneel centrum. Bedoeling is om het gebouw eind maart 2025 in gebruik te nemen. (mb, foto: © Stad Lokeren)

 

Lees ook:

LOKEREN. Sinds op 6 maart de renovatiewerken aan het postgebouw van start gingen, is er al heel wat werk verzet. De afbraak- en grondwerken en de metselwerken aan de kelder zijn achter rug....

LOKEREN. Het Lokerse stadsbestuur kocht begin dit jaar het oude postgebouw aan de markt. Meteen werd er werk gemaakt van verfraaiings- en herstellingswerken aan de gevel. Nu is er ook een ontwerper...

Reintje Vos koos op 1 mei opnieuw een meigraaf.KEMZEKE. Op 1 mei organiseerde Reintje de Vos de jaarlijkse meiboomplanting. De ongehuwde jongens van Reintje Vos verzamelden op het grasveld achter de...