Reynaertgenootschap krijgt Visser-Neerlandiaprijs met vertraging

SINT-NIKLAAS. Het Reynaertgenootschap uit Sint-Niklaas heeft op 30 oktober de Visser-Neerlandiaprijs 2020 ontvangen. Door de coronapandemie werd de prijs later dan voorzien uitgereikt en met de huidige evolutie was niet zeker of de plechtigheid kon plaatsvinden.
Het genootschap krijgt de prijs als waardering voor haar inzet om de mythische figuur Reynaert in de belangstelling te houden en de wijze waarop het jaarboek Tiecelijn open staat naar en voor Noord en Zuid. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een oorkonde.
In zijn dankwoord lichtte Rik Van Daele de toekomstplannen van het Reynaertgenootschap toe: "In 2022 en 2023 willen we werken aan een educatief project met een Mini-Reynaertkamishibai - een Japans verteltheatertje - met lesmateriaal voor het onderwijs, aan een rondreizende tentoonstelling van Reynaertkinderboeken en aan een Reynaertboek voor laaggeletterden. We willen een Antwerps Reynaertkabinet uit de collectie van het SteM Sint-Niklaas als Vlaams topstuk laten erkennen. We onderzoeken of we de Reynaertmaterie op de Unescolijst van immaterieel cultureel-erfgoed kunnen laten erkennen. En we onderzoeken ook of er in 2023 (of later) een Reynaertcolloquium kan komen."
Naast het Reynaertgenootschap viel ook dirigent Herman Engels in de prijzen. Hij ontving een bedrag van 5.000 euro en een oorkonde.
Visser-Neerlandiaprijzen
De Visser-Neerlandiaprijzen worden jaarlijkse uitgereikt en bestaan uit een culturele, maatschappelijke en persoonlijke prijzen voor personen of organisaties die zich inzetten voor de Nederlandse taal of projecten met een maatschappelijke betekenis. Elke prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag. (mb, foto's: Atelier Jo De Rammelaere)