Spaanse toren als uitzichtpunt Niemandsland Stekene/Hulst

STEKENE/HULST. Een vakjury en inwoners hebben het ontwerp van Raakvlak Architecten uit 11 ontwerpen gekozen als ontwerp voor het Uitzichtpunt Niemandsland Stekene-Hulst. In totaal brachten meer dan 1600 mensen hun stem uit. Meer dan 65 procent koos voor het ontwerp van Raakvlak Architecten.
Het winnende ontwerp is een hedendaagse interpretatie van Spaanse Toren van meer dan 20 meter hoog. Architect Matthias Zaman vond daarvoor inspiratie in het gemeenschappelijk Vlaams-Nederlands verleden van de tachtigjarige oorlog en de Staats-Spaanse linies. De Spaanse torens werden vaak op strategische plaatsen gebouwd, op landgrenzen of belangrijke knooppunten, als toegangspoort of landmark. Deze symboliek kan ook teruggevonden worden in de hedendaagse interpretatie van Raakvlak Architecten. Aan de grenspaal zal de toren een soort van grenswachter zijn die bezoekers ontvangt en toegang geeft tot het achterliggende natuur-en waterwingebied. Daarnaast zal het uitzichtpunt bezoekers ook informatie geven over agro-ondernemers in de grensregio.
Uitzichtpunt Niemandsland kadert in de transnationale LEADER-samenwerking Boergondische Buren. Twaalf Vlaamse en Nederlandse partners zetten zich met het project in op het verenigen en versterken van agro-ondernemers uit de grensregio. Het uitzichtpunt zal hier aan bijdragen door informatie over Boergondische Buren te tonen aan de bezoekers en hen letterlijk de weg te wijzen naar agro-ondernemers.
De bouw van de toren start in het voorjaar van 2021. (mb, foto's: EGTS Linieland van Waas en Hulst)
