Provincie ent stervende Reus van Waasmunster

WAASMUNSTER. De Provincie Oost-Vlaanderen is gestart met het enten van de grote beuk in het kasteelpark van Ortegat in Waasmunster. Deze 'Reus van Waasmunster' is meer dan 200 jaar oud en met een omtrek van 7,6 meter de dikste bruine beuk van België. De eeuwenoude reus zal de komende jaren afsterven omdat er veel grondwater is opgepompt voor de bouw van een nabijgelegen appartementsgebouw. Ook de aanhoudende droogte speelt een rol.

Door nu al te enten hoopt de provincie een opgekweekte ent of kopie van de ouderplant te hebben die dan opnieuw geplant kan worden. Dat moet de 'Reus van Waasmunster' een nieuw leven geven. "Dit past helemaal in het nieuwe, unieke bomenproject van de Provincie Oost-Vlaanderen. Wanneer een boom met erfgoedwaarde sterft, ging zijn erfgoedwaarde en genetische waarde tot voor kort definitief verloren. Dankzij de expertise van onze depotconsulenten van de provinciale erfgoedsite Ename en van provinciaal domein Het Leen in Eeklo kunnen we die boom toch een nieuw leven geven. Dat is niet alleen belangrijk voor het uitzicht van een dorpsgezicht of landschap, maar ook voor de genetische diversiteit en het voortbestaan van de soort.", zegt gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor Erfgoed. 

geschiedenis

De Reus van Waasmunster is 30 meter hoog en 36 meter breed en valt meteen op bij het binnenrijden van Waasmunster-dorp. Met een stamomtrek van bijna 8 m is dit de dikste gekende bruine beuk in België. Op basis van de stamomtrek is deze reus zeker meer dan 200 jaar oud. Hij is dan ook beschermd als monument. De beuk stond dus al op deze plaats toen dit nog de abdij Roosenberg was. Nu behoort hij tot het uitgestrekte park van kasteel Ortegat dat is aangelegd in landschappelijke stijl. Genetisch materiaal van een bruine beuk van dergelijke leeftijd is genetisch zeer zeldzaam, zo niet uniek in België.

het bomenproject van Provincie Oost-Vlaanderen

De depotconsulenten van de Provincie Oost-Vlaanderen verzamelen en vermeerderen genetisch materiaal van waardevolle bomen, de zogenaamde 'veteranenbomen'. Dat kunnen bedreigde, zeldzame of heel oude bomen zijn, of bomen die beschermd zijn. Ze doen dat door enten, stekken of zaden te verzamelen, in samenwerking met specialisten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), een Regionaal Landschap, de Vlaamse overheid of boomverzorgers. Ze registreren ze in het provinciaal erfgoeddepot in Ename en kweken ze op in het provinciaal domein Het Leen in Eeklo. Als de originele boom sterft door ouderdom, ziekte of een calamiteit zoals een storm, dan biedt de Provincie het plantgoed aan. Afhankelijk van de situatie plant men dan een nieuwe, maar genetisch dezelfde boom terug op de oorspronkelijke plaats, of op een andere, betere plaats.

Op die manier verschijnt niet alleen opnieuw een boom in het straatbeeld, maar blijft het eeuwenoude genetische materiaal verder leven. Door oude soorten of variëteiten terug te introduceren en hun genetische diversiteit te bewaren, kan een soort zich ook beter beschermen tegen de effecten van de klimaatverandering. Dit project past binnen het onroerenderfgoedbeleid van de Provincie en is nieuw voor Vlaanderen.

Is er een erfgoedboom bedreigd in jouw buurt? Contacteer de Provincie dan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (mb)

 

Lees ook:

Vakantiepark Lunterbergstraat (voorlopig) van de baan

STEKENE. Er komt voorlopig geen vakantiepark in de Lunterbergstraat in Stekene. Projectontwikkelaar Sea Cost Invest NV had in maart vorig jaar een omgevingsaanvraag aangevraagd bij gemeente Stekene, voor het...