Buddies begeleiden kwetsbare gezinnen

SINT-NIKLAAS. Kinderen uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen hebben minder kansen op goede gezondheid en ontwikkeling. Daarom heeft de stad Sint-Niklaas een team van buddies in het leven geroepen. Het team coacht en begeleidt maatschappelijk kwetsbare gezinnen gedurende de periode van de zwangerschap en de geboorte tot de leeftijd van één jaar. De voornaamste taken van een buddy is luisteren en samen met het gezin naar oplossingen zoeken door ze door te verwijzen naar organisaties die het gezin kunnen helpen. 

Hoe werkt dat eigenlijk? Nadat hulpverleners het gezin hebben aangemeld, krijgt het gezin één of twee buddy’s toegewezen. Vanuit de hogeschool worden studenten vroedkunde en/of verpleegkunde in duo’s gekoppeld aan een gezin. De stad organiseert een vrijwilligerswerking waarbij telkens één vrijwilliger per gezin de rol van buddy op zich neemt. De buddy’s nemen wekelijks telefonisch contact op met het gezin en brengen ook elke 2 à 3 weken een bezoekje. De hulp van een buddy loont. Onderzoek heeft uitgewezen dat de eerste 1000 dagen van een kind (zwangerschap en eerste 24 maanden) cruciaal zijn voor zijn ontwikkeling. Door daar op in te zetten, hoopt de stad kinderen minder kwetsbaar te maken.

Momenteel begeleiden negen duo’s studenten reeds 8 gezinnen. Twee vrijwilligers staan te popelen om met een gezin aan de slag te gaan en drie andere vrijwilligers starten weldra met de vorming. Alle buddy’s krijgen deskundige ondersteuning en vorming rond het intergenerationele en maatschappelijke aspect van armoede, over het maatschappelijke vangnet voor kwetsbare gezinnen en over de periode van zwangerschap, geboorte en kraamtijd. 

Wie het buddy-team wil versterken of zelf steun nodig heeft, kan terecht op het telefoonnummer 0475 75 67 79 of of het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Een buddy bij de wieg Sint-Niklaas is een samenwerking tussen stad Sint-Niklaas en hogeschool Odisee campus Waas naar het buddymodel van de Arteveldehogeschool. (mb)