420.000 euro extra voor verhoging leefloon
SINT-NIKLAAS. Het OCMW van Sint-Niklaas trekt vanaf volgend jaar jaarlijks 420 000 euro extra uit voor armoedebestrijding. Het OCMW stelt immers vast dat steeds meer mensen hun huur, water- en energiefactuur niet meer kunnen betalen. Ook het leefloon blijkt onvoldoende om een menswaardig bestaan te garanderen.
In 2016 keerde het OCMW 485 keer aanvullende steun uit. Dat is een sterke stijging met het jaar voordien waar 305 keer aanvullende steun werd uitgekeerd. Daarom kiest het OCMW vanaf volgend jaar voor het systeem van referentiebudgetten. Dat is een wetenschappelijk onderbouwd model dat per gezinstype een realistisch bedrag bepaalt om menswaardig van te kunnen leven. "Er zijn tal van voordelen aan het nieuwe systeem. Met de invoering van het nieuwe systeem kunnen we onder meer vermijden dat mensen omwille van een gebrekkig inkomen, in de schulden geraken door bijvoorbeeld huishuur of energie niet te betalen", verduidelijken OCMW-voorzitter Mike Nachtegael en Zoulikha Harrouch, afdelingshoofd mens en samenleving.
"Al jaren pleiten armoedeorganisaties ook om het leefloon op te trekken tot een echt volwaardig bestaansminimum. Met de invoering van de referentiebudgetten en de extra 420.000 euro in de strijd tegen armoede, zetten we daar met lokale middelen alvast een serieuze stap voorwaarts", stelt OCMW-voorzitter Mike Nachtegael. Het voordeel van het systeem van het referentiebudget is dat het systeem aantal kostenevoluties automatisch volgt, rekening houdt met de effectieve gezinssituatie en de werkelijke kosten.
Ook activering blijft een prioriteit want werk hebben is nog altijd de beste garantie tegen armoede. Daarom blijft het OCMW van Sint-Niklaas investeren in begeleidingstrajecten naar opleiding en werk en tewerkstellingsprojecten via het Opleidings- en Oriëntatiecentrum in de Nobels Peelmanstraat en maatwerkbedrijf Den Azalee. (mb)