Lokeren eindelijk opgeruimd na 10 dagen feesten

LOKEREN. Gisteren, vrijdag 18 augustus, zijn de laatste containers met afval van de Lokerse Feesten afgevoerd. Daarmee is Lokeren verlost van het afval dat na tien dagen feesten was achtergebleven. Zowel de organisatoren van de Lokerse Feesten als van de Fonnefeesten spraken van een succesvolle editie en dat vertaalde zich ook meer afval. In totaal werd 84,7 ton afval geruimd, 7,6 ton meer dan vorig jaar. 

Afvalintercommunale IDM is blij: na een week werken is de Lokerse binnenstad verlost van het afval dat de bezoekers van de Lokerse Feesten, kermis en de Fonnefeesten hebben achtergelaten. In totaal werd 84,7 ton afval geruimd, 7,6 ton meer dan vorig jaar. De stijging is voor rekening van de Lokerse- en Fonnefeesten want op de kermis tekende IDM een daling van 1 ton afval op. Positief is dat er meer afval in de containers werd gegooid. Er stonden dan ook meer dan 500 containers in verschillende maten en kleuren in de feestzone, herkenbaar gemaakt met een opvallend bord. Backstage zorgde IDM voor verschillende mini-recyclageparken. "De stijging op de feestterreinen is zowel terug te vinden in het restafval als in het gesorteerde afval. Er was dit jaar vooral veel meer glas, een stijging met 2 ton verdeeld over de Fonnefeesten en de Lokerse Feesten. Op de Lokerse Feesten zamelden ze ook heel wat meer plastic folies in, een drievoud van vorig jaar, bijna 1500 kg. Ook het PMD kende een stijging, maar in deze containers slipt vaak iets verkeerd waardoor niet alles kan gerecycleerd worden.", zegt Annick Maes, communicatieverantwoordelijke van IDM. "De wegwerpbekers werden apart ingezameld. Daarvan haalden we 800 kg op maar de bekers  waren van bedenkelijke kwaliteit, hier is zeker nog verbetering mogelijk." Nog een positieve evolutie: van de 84,7 ton afval kon bijna 20 ton recycleerd worden, een stijging van 2 procent in vergelijking met 2016.

Het afval dat op de grond terecht kwam en door de stadsdiensten werd opgeveegd, is ongeveer evenveel in vergelijking met vorig jaar. 

De camping van de Lokerse Feesten was op afvalvlak meer dan een succes. "De camping werd prachtig ingericht en nodigde uit om geen sporen achter te laten. Heel weinig afval ontstond hier en zwerfvuilsporen waren nihil, een mooie prestatie.", aldus Maes.  (mb)

 

Lees ook:

De invloed van Corona op de afvalintercommuncales

BEVEREN/SINT-NIKLAAS. Afvalintercommunale Ibogem past haar dienstverlening aan. Wie een container wil afhalen, kan er enkel op afspraak terecht. Een afspraak maken kan via het nummer 03 253 16 64....

Black Eyed Peas komt naar Lokerse Feesten

LOKEREN. Het is nog enkele maanden wachten tot de 46ste editie van de Lokerse Feesten van start gaan, maar nu is al bekend gemaakt dat sterren als Lionel Richie en Black Eyed Peas naar Lokeren komen.