Durme-Moervaart ten strijde tegen zwerfvuil

ImageLOKEREN. Onder het motto 'Een leefbare buurt begint bij jezelf' gaat de intercommunale Durme-Moervaart (IDM) in april de strijd aan met zwerfvuil. In deze campagne van IDM wordt in elke gemeente van de intercommunale het zwerfvuil opgeruimd, is er een  sensibiliseringscampagne, wordt de afvalinfrastructuur bekeken en komen er maatregelen om het zwerfvuil binnen de perken te houden. Een en ander kadert in de nationale camagne 'indevuilbak'.

 

De zes gemeenten van IDM houden een algemene opruimactie en een opruimactie in samenwerking met de scholen. IDM voorzien hierbij de deelnemers van fluovestjes, handschoenen, restafvalzakken en PMD-zakken. Als toemaatje krijgt elke deelnemer een pet. Lokeren geeft de aftrap op vrijdag 11 april met een scholenactie. Een algemene actie komt er zaterdag 12 april. In Zele houden de scholen een opruimactie op vrijdag 18 april. Daags nadien is er een algemene opruiming. In Wachtebeke is er een grote opruimactie op zondag 20 april. In Lochristie en Zelzate ruimen de scholen het zwerfvuil op op vrijdag 25 april en is er een algemene opruimactie op zaterdag 26 april. Ook Moerbeke doet mee met de actie maar die datum is nog niet gekend bij de redactie.
Aan deze opruimactie is een fotowedstrijd verbonden. Originele foto’s, genomen tijdens een opruimactiviteit, maken kans om het nieuwe campagnebeeld te worden. Foto’s kunnen  doorgestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wie een handje wil toesteken bij een van de opruimacties kan zich inschrijven via de website van IDM.

 

Tijdens de maand mei zullen er in het straatbeeld van het IDM-gebied verschillende sensibiliseringsaffiches verschijnen, gericht naar fietsers en hondenbezitters. In oktober start een campagne, gericht naar rokers. Bij de recyclageparken zullen dan zakasbakken te verkrijgen zijn. Dat zijn kleine, afgesloten asbakken waar de rokers zijn/haar peuken in kan gooien.  De boodschap moet duidelijk zijn: sigarettenpeuken horen niet thuis op de grond maar in de (zak)asbak.

 

Regelmatig opruimacties houden en sensibiliseringscampagnes organiseren zijn goed in de strijd tegen zwerfvuil maar zonder publieke vuilbakken is het dweilen met de kraan open. Dat heeft de intercommunale Durme-Moervaart (IDM) ook wel begrepen. IDM is druk bezig om het plaatsen en regelmatig ledigen van publieke vuilnisbakken intercommunaal te organiseren. Ook wil IDM de gemeentelijke veegdiensten ondersteunen door één of meerdere veegmachines aan te kopen.

 

Gelijktijdig met de start van de opruimingsacties in Lokeren op vrijdag 12 april, start de politie een proefproject rond sluikstorten. De wijkagenten van de politiezone Lokeren zullen elk sluikstort in hun werkingsgebied labelen en in kaart brengen. In eerste instantie wordt er gesensibiliseerd maar er zal ook onderzoek gevoerd worden om de sluikstorter te vinden. De minimumboete voor sluikstorten is 250 euro. (mb) 

 

Lees ook:

containers en vuilniszakken vol afvalLOKEREN. De intercommunale Durme-Moervaart (IDM) bindt deze maand de strijd aan met zwerfvuil. Het startschot voor verschillende opruimacties werd de voorbije...

LOKEREN. Onder het motto 'Een leefbare buurt begint bij jezelf' gaat de intercommunale Durme-Moervaart (IDM) in april de strijd aan met zwerfvuil. In de verschillende IDM-gemeenten zullen...