Coninckshofke nieuwe trekpleister in de Polders van Kruibeke

KRUIBEKE. Het voormalige vakantiehuisje Coninckshofke is na een grondige renovatie heropend. Poldermascotte Xavier de Ree heeft in het huidje zijn eigen werkkamer en er zijn twee vogelkijkwanden en bijtenhotels voor solitaire bijen. De renovatie kaderde in het Life+ project Scalluvia.
Het Coninckshofke heeft het afgelopen jaar een metamorfose ondergegaan. Poldermascotte Xavier de Ree kreeg er zijn werkkamer waar hij zijn kennis over libellen, slakken, watervogels en vissen aan de Rupelmondse Kreek met jong en oud deelt. Ook zijn er twee twee vogelkijkwanden van waaruit bezoekers watervogels als de fuut en de aalscholver op de Rupelmondse Kreek kunnen bekijken. De eerstejaars van het Sint-Jorisinstituut in Bazel timmerden eigenhandig nieuwe bijenhotels voor solitaire bijen. Zij installeerden bij de opening de bijenhotels aan de buitenkant van het Coninckshofke. "Elk bijenhotel stelt een polderdier voor", zegt leraar Bart Reynier, "Zo hebben we een bever, een konijn, een eekhoorn en een vleermuis." De boomgaard wordt komende winter uitgebreid met nieuwe appel- en perenbomen.

Dankzij de Barbiergidsen is de geschiedenis van het Coninckshofke niet verloren gegaan. "Ik ben menig keer bij meesterverteller en streekgenoot Gilbert Vermeulen langs geweest om de hele geschiedenis te leren kennen. Die is nu te lezen op het infobord aan het Coninckshofke en onze gidsen vertellen de volksverhalen verder tijdens onze begeleide wandelingen.", legt Dirk Gorrebeeck, voorzitter Barbiergidsen uit.

Voor het Coninckshofke staan twee picktafels waar bezoekers kunnen verpozen tijdens een wandel- of fietstocht. Het Coninckshofke is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang een heel jaar lang.
De renovatie van het Coninckshofke kadert in het door de Europese Unie gesteunde Life+ project Scalluvia en draagt bij tot de ontwikkeling van het Europese Natura 2000-netwerk. Het Life+ project Scalluvia zorgt voor herstel van de zeldzame elzenbroekbossen en wil deze prachtige natuur meer bekend te maken in de streek. (mb)
info: scalluvia.eu