Cultuurprijzen in Kruibeke

KRUIBEKE. De Cultuurraad reikte op zondag 1 mei haar jaarlijkse cultuurprijzen uit. Dat gebeurde naar aloude traditie in met de Kruibeekse Week voor de AmateurKunsten.

De cultuurprijzen maken vooral indruk door hun originaliteit. Zo krijgt Laurent Meersschaert 50 m2 grond om een graancirkel te maken en daar verschillende graangewassen op te telen. Die gewassen zullen gebruikt worden om te leren wat het verschil is tussen gerst en tarwe, tussen rogge en spelt en zo in te spelen op de workshops 'Van Graan tot Brood', die binnenkort in de getijdenmolen in Rupelmonde gegeven worden. Fotografe Jaantje Van Damme kreeg de prijs van aanstormend talent. 

Bij de verenigingen: De Barbiergidsen kregen de 3e prijs voor hun opleiding van een lichting nieuwe poldergidsen, de Heemkundige Kring de 2e prijs voor de WOI tentoonstelling met foto’s van van kruibekenaar aalmoezenier Verbraeken aan het front en Markant scoorde de 1e prijs voor de Markante Kunstroute doorheen Kruibeke met kunstwerken in tientallen etalages. 

Herman De Graef werd gelauwerd voor zijn 40 jaar bestuurslid van de cultuurraad, waarvan drie kwart als voorzitter.

De prijzen zijn houten beeldjes van een eenhoorn op een wereldbol, een creatie van houtkunstenaar Kris Waelput. De beeldjes zijn een verzameling van streekgebonden kenmerken: de eenhoorn verwijst naar het wapenschild van Kruibeke, de bol naar Mercator. Het hout, linde en els, verwijst dan weer naar twee kenmerkende bomen in de Polders Van Kruibeke. (mb, foto: Paul D’Eer)

 

Lees ook:

Gemengd Nobelkoor Kemzeke wint Stekense cultuurprijs

STEKENE.  Het Gemengd Nobelkoor Kemzeke wint dit jaar de Cultuurprijs Stekene.  Het koor vierde in 2017 het 50-jarig bestaan en kreeg dan het predicaat ‘Koninklijk’. Vorig jaar was het één van de...