Ooievaar overleefde pinksteronweer niet
LOKEREN. Het felle onweer tijdens de nacht van zaterdag op zondag met hagelballen tot wel 7 cm groot veroorzaakte niet enkel schade aan woningen, serres, auto's en landbouwgewassen. Ook heel wat vogels, inclusief hun nesten en jongen, werden het slachtoffer van het noodweer. De telefoon van zowel Vogelbescherming Vlaanderen als enkele van haar Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren stond roodgloeiend. In het natuurreservaat 'De Buylaers' in Lokeren werd zelfs een vrouwtje ooievaar - een van de weinige in het wild broedende ooievaarskoppels - letterlijk 'gestenigd' door de gigantische hagelballen terwijl ze op het nest haar twee jongen probeerde te beschermen.
Dankzij haar moederinstinct hebben de jongen het gehaald maar zij overleefde het onweer niet. Het mannetje bekommert zich nu verder om de jongen maar treurt de hele dag door. Nog in Lokeren haalden Vogelbescherming Vlaanderen en de lokale brandweer deze middag meer dan vijftig dode kokmeeuwen van het platte dak van de firma 'Bonar Technical Fabrics'. Een dertigtal gekwetste kokmeeuwen werd overgebracht naar het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren te Merelbeke. Door de warmte die het dak 's nachts afgeeft, vinden kokmeeuwen daar al jaar en dag een vaste en veilige slaapplaats.
De opvangcentra van Merelbeke en Kieldrecht kregen de voorbije dagen heel wat slachtoffers binnen, vooral dan uit het Waasland waar het noodweer blijkbaar het zwaarst heeft toegeslagen. Het ging om onder meer eenden, meeuwen, duiven, merels, scholeksters, kluten, meerkoeten, knobbelzwanen, groene spechten, enz. Ze hadden gebroken vleugels, gebroken poten, open wonden. Leden en sympathisanten van Vogelbescherming Vlaanderen meldden dat er geen enkele vogel meer actief is in hun tuin, terwijl ze zaterdag nog druk in de weer waren hun jongen te voeren.
Hagen, heggen en muren die bijvoorbeeld met klimop en wilde wingerd begroeid zijn, werden letterlijk uiteengereten. Al het vogelleven dat daarin een onderkomen had gevonden, is vernield. Vogels die hun nesten hadden gebouwd in klimop die niet naar het westen was georiënteerd, hebben meer geluk gehad.
Hoe groot de werkelijke schade onder de vogels is, is moeilijk te schatten. In het natuurreservaat 'Molsbroek' te Lokeren, waar elk jaar een kolonie van honderden kokmeeuwen broedt, is de schade relatief groot. Heel wat broedsels zijn vernield en her en der drijven dode en zwaar gekwetste kokmeeuwen op het water.
Een gewond wild dier gevonden? Breng het dan snel naar een erkend opvangcentrum. (flvdv)