"Rekeningrijden is volksverlakkerij"
ZWIJNDRECHT. Mobiliteitsclub VAB heeft twijfels bij de manier waarop in Brussel een testproject rekeningrijden wordt georganiseerd. In dat proefproject wordt wordt het verplaatsingsgedrag van 1000 personen gevolgd gedurende twee maanden. Voor VAB is de omvang van de steekproef te klein, de duur te kort en laat de gebruikte methodiek niet toe om betrouwbare conclusies te trekken over rekeningrijden. VAB baseert z'n bezorgdheid op een eigen onderzoek en op het Nederlands project 'Spitsmijden'.
Uit onderzoek van VAB blijkt dat de impact van de eerste scherpe stijgingen van de brandstofprijzen (2005 en 2006) na twee jaar praktisch volledig uitgewerkt is en iedereen in zijn oude gewoonte vervallen is. Dat leert dat wijzigingen inzake verplaatsingsgedrag door ingrepen op de kostprijs over een lange periode bestudeerd moeten worden. De onderzoekers uit het Nederlandse project ‘Spitsmijden’ stelden dat twee maanden voor een proefproject veel te kort is: "Er is sprake van een ingroeiperiode van ongeveer vier maanden voordat het maximale effect wordt bereikt. Dat is de tijd die nodig is om het gedrag aan te passen". Ook de Mobiliteitsraad van Vlaanderen liet in z'n advies aan de Vlaamse regering weten dat de looptijd van 8 weken veel te kort is om de effecten te kunnen inschatten. Het erge is dat de Vlaamse regering daar zich van bewust was maar laconiek reageerde op het advies met het commentaar dat een langere veldtest niet haalbaar is.
Ook het beperkt aantal testpersonen kan op weinig begrip rekenen. Volgens VAB kunnen er grote verschillen zijn tussen regio's en zones, zeker tussen plaatsen met een uitgebreid aanbod aan openbaar vervoer en plaats waar dat veel minder het geval is. "Met amper 1000 deelnemers is het onmogelijk dergelijke verschillen bloot te leggen. Laat staan dat je de conclusies voor een regio met een ruim openbaar vervoer aanbod zoals Brussel, kunt vergelijken met een meer landelijk deel van Vlaanderen waar dat aanbod heel wat minder is.", klinkt het. Door de gebruikte methodiek is definitieve conclusies trekken volgens VAB riskant en zelfs totaa onverantwoord.
VAB pleit voor een systeem dat een bewuster gebruik van de auto stimuleert en daar hoort het rekeningrijden, zoals in het lopende proefproject, niet bij. "Andere systemen, zoals de corridortaks in Londen en Stockholm, kunnen echter wel sturend werken en sociaal aanvaardbaar zijn omdat ze omkaderd worden met voldoende alternatieven. Maar om voldoende resultaat te bereiken moeten ook andere sturende instrumenten, zoals een doordacht parkeerbeleid, versterking van de bereikbaarheid van steden met kwalitatief openbaar vervoer en het fiscaal stimuleren van wonen in de stad, integraal deel uitmaken van de totaalaanpak waarvoor VAB opteert.", aldus VAB. (mb)