VDAB richt aandacht op KMO’s
SINT-NIKLAAS. Morgen, donderdag 30 januari 2014, zijn alle VDAB-diensten gesloten. De medewerkers trekken dan naar de KMO's en kleinde zelfstandigen in de regio om de diensten van VDAB en IBO (Individuele BeroepsOpleiding) voor te stellen. De actie komt er nadat duidelijk werd dat kleinere werkgevers onvoldoende bekend zijn met de diensten van VDAB. De campagne kreeg de naam 'Geen ervaring! Geen probleem'.
Bedrijven met minder dan 50 werknemers zijn goed voor meer dan de helft van de tewerkstelling in België maar die bedrijven zijn te weinig vertrouwd met de diensten van VDAB. Daar wil VDAB op donderdag 30 januari iets aan doen. De loketten gaat dicht en de 4.821 medewerkers trekken de straat op richting KMO's en kleine zelfstandigen om de VDAB-diensten voor te stellen. Vooral IBO, de Individuele BeroepsOpleiding, zal onder de aandacht van de bedrijfsleiders gebracht worden.
IBO is een beroepsopleiding op de werkvloer die 1 à 6 maanden kan duren. Tijdens de opleiding hoeft de werkgever geen loon of RSZ betalen, enkel een productiviteitspremie. Toch krijgt de werknemer - dankzij het bijpassen van RVA en VDAB - wel een vergoeding die het normale loon benadert. Na een succesvolle IBO krijgt de IBO’er een contract, van bepaalde of onbepaalde duur, in het bedrijf. Op die manier hoeft een gebrek aan ervaring dus geen probleem meer te zijn. In 2013 startten er 12.423 IBO's. Ruim 80% van de IBO-cursisten is 6 maanden na opleiding nog steeds aan het werk. "Met deze ‘Geen ervaring! Geen probleem!’-campagne gericht op KMO’s en kleine zelfstandigen willen we hen speciaal de hand reiken.", zegt Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder bij VDAB. "Ook kleinere werkgevers moeten de reflex hebben om met hun HR-vragen bij de VDAB aan te kloppen voor ondersteuning. De IBO is een voorbeeld van een formule die zeker ook voor hen interessant is."
Ook UNIZO-topman Karel Van Eetvelt is gewonnen voor de IBO-formule: "De IBO is een win-win. Werknemers krijgen werk, werkgevers krijgen iemand met ervaring in het vak. Een IBO vormt de start van een duurzame samenwerking tussen werknemers en werkgevers. 8 op de 10 van alle IBO’s in Vlaanderen wordt nu al afgesloten in ondernemingen met minder dan 50 werknemers, 4 op 10 in ondernemingen met minder dan 5 werknemers. Maar het komt erop aan de IBO te blijven promoten bij KMO’s om ze nog meer over de streep te trekken". Zowel Fons Leroy als Karel Van Eetvelt trekken morgen de hort op om IBO te promoten. (mb)