Ook in Sint-Gillis-Waas wonen mensen waar het niet mag

REGIO. In Vlaanderen wonen heel wat mensen op een plaats waar dat eigenlijk niet mag. Een bekend voorbeeld is dat van mensen die permanent wonen in een caravan of een chalet in een vakantiepark, de campings zeg maar. Ook in het Waasland zijn er nogal wat gevallen. Jarenlang werd dat gedoogd, maar in 2008 werd een nieuwe regelgeving m.b.t. de ruimtelijke ordening goedgekeurd die voor mensen die in overtreding zijn, onder bepaalde voorwaarden een uitdovend woonrecht toekent (tot 2029). Die voorwaarden zijn o.m.: er wonen voor augustus 2008, geen bouwovertredingen begaan hebben, geen ander woonhuis in bezit hebben. Om dat woonrecht zwart op wit te krijgen, kunnen ze een declaratief attest van woonrecht krijgen.

Die versoepeling voor het verleden, gaat gepaard met een strikte handhaving voor de toekomst: wie zich na april 2011 nog liet domiciliëren in een zone die daar niet voor bedoeld is, moet binnen een redelijke termijn, zeg maar een paar maanden, een ander onderkomen zoeken of er volgen boetes tot 5 000 euro.

Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele (N-VA) verzamelde cijfers over het aantal mensen dat al een attest van woonrecht kreeg. In totaal werden in 2010 en 2011 491 attesten uitgereikt. 222 in 2010 en 269 in 2011. In werkelijkheid zijn het er meer, want slechts 230 van de 308 gemeenten gaven cijfers door. Dat het veelal gaat om mensen die in vakantieparken of campings wonen, blijkt uit het feit dat twee kustgemeenten de kroon spannen: in Middelkerke werden 164 attesten uitgereikt, in De Haan 130. En Vandaele kan het weten, hij was tot voor kort zelf schepen van Ruimtelijke Ordening in De Haan.
Andere gemeenten met een flink aantal zijn: Wuustwezel (59), Rotselaar (29), Berlare (21), Lanaken (20), Sint-Gillis-Waas (16).
En om de opsomming te vervolledigen: Brasschaat (9), Merksplas (6), Nijlen (6), Heist-op-den-Berg (5), Aalst (5), Retie (5), Hamont-Achel (5), Herentals (3), Begijnendijk (3), Vorselaar (2), Knesselare (2), Meise (1).
Per provincie ziet het er zo uit: West-Vlaanderen (294), Antwerpen (95), Oost-Vlaanderen (44), Vlaams-Brabant (33) en Limburg (25).

Met het uitdovend woonrecht hoopt de Vlaamse overheid binnen afzienbare tijd definitief een einde te maken aan het permanent wonen in zones waar dat eigenlijk niet mag.(rd)