Kruibeeks gemeentebestuur grijpt in tegen leegstand en verkrotting

GROOT-KRUIBEKE. De gemeente Kruibeke vaardigt een eigen gemeentelijke verordening  uit ter bestrijding van leegstand en verkrotting van gebouwen en/of woningen. Dat is een reactie tegen een decreet van mei 2004, waarbij de aanslagen van de gewestheffing voor 2002 en 2003, nietig werden verklaard. Voor de gemeente was dat een financieel verlies. Er loopt nog steeds een proces tegen de Vlaamse Regering, ingespannen door Kruibeke en nog enkele Wase gemeenten. Voor 2004 had Kruibeke 42.000 euro ontvangsten voorzien maar er werd slechts 12.000 euro ontvangen. Natuurlijk dat een belangrijke doelstelling ook blijft, het voorkomen van langdurige leegstand om zo verkrotting te weren. Een gebouw is leegstaand als het voor 50% van de totale vloeroppervlakte niet effectief wordt gebruikt gedurende 12 maanden en een leegstaande woning komt er als ze 12 maanden niet effectief wordt ingenomen.
Een woning of gebouw is verwaarloosd als het zichtbare en storende gebreken of tekenen van verval vertoont aan bijvoorbeeld, de buitenmuren, voegwerk, schoorstenen, dakbedekking, gebinte, dakgoten, glas. Er wordt dan een verslag opgemaakt, eventueel met punten.
De berekening van de belasting gebeurt per strekkende meter van de gevellengte langs de straatzijde. Ze is voor Kruibeke berekent op 50 euro /strekkende meter. Voor gebouwen en woningen die niet langs de straatzijde gelegen zijn, bedraagt de belasting 5 euro per m?  grondoppervlakte, vermenigvuldigt met het aantal bouwlagen. De minimum aanslag per woning of gebouw is 500 euro.(F)