OCMW Sint-Niklaas kookt in nieuwe keuken
SINT-NIKLAAS. Vanaf maandag komen de warme maaltijden voor de bewoners van de Sint-Niklase woonzorgcentra en dienstencentrum De Wilg uit de nieuwe centrale keuken in de Azalealaan. In de keuken, die op 19 september officieel werd geopend, wordt gekookt volgens de techniek 'ontkoppeld koken'.
De techniek van het ontkoppeld koken is eenvoudig uitgelegd: een gescheiden moment van koken en consumptie. De maaltijden worden in bulk in de centrale keuken bereid en snel gekoeld in grote porties en opgeslagen in een voedselbibliotheek, waar ze tot drie dagen bewaard worden op een constante lage temperatuur. Vandaar vertrekken de porties naar de verschillende zorgecentra waar ze in regeneratiekeukens verwarmd worden tot minimaal 65 graden Celsius. Eens opgewarmd worden de maaltijden op de afdelingen warm opgeschept op het bord van de bewoner. Deze manier van werken heeft zo z'n voordelen: de voedselveiligheid met een constante temperatuurscontrole en een
strikte scheiding tussen de verschillende keukenzones om eventuele kruisbesmettingen te voorkomen. Ook behouden de maaltijden smaak, voldoende vezels en mineralen.
Voor de medewerkers van de centrale keuken is er nog een groot voordeel: weekendwerk is niet meer nodig. In de regeneratiekeukens is dat wel het geval.
De centrale keuken van het OCMW verzorgt dagelijks 600 warme maaltijden en levert ook de nodige ingrediënten aan voor de ontbijten en de avondmalen. De nieuwe keuken kan tot 1000 maaltijden per dag bereiden. Dit laat het OCMW toe om de komende jaren ook warme maaltijden aan te bieden via de nog uit te bouwen dienstencentrumantennes in de deelgemeenten. Enkel het woonzorgcentrum Populierenhof in Nieuwkerken heeft nu nog een eigen keuken.
De nieuwe keuken vergde een investering van 3.200.000 euro. De nieuwe koelwagen voor het transport kost bijna 65.000 euro. (mb)