Oud-Vredegerecht feestelijk heropend
SINT-GILLIS-WAAS. Het historische gebouw waar ooit het Vredegerecht was gevestigd, is gerenoveerd. Het gebouw werd op vrijdagavond 17 augustus feestelijk heropend. Het gebouw werd gebouwd in 1742 en diende als vergaderplaats voor de meier en de schepenen. In de loop der tijd kreeg het verschillende functies. De renovatie startte in 2011 en kostte 400.000 euro.
Het Oud-Vredegerecht, zoals het opvallende gebouw naast de kerk wordt genoemd, dateert uit 1742 en werd ontworpen door landmeter Joannes Fredericus Manderscheidt in de toen populaire classicistische stijl. Het gebouw werd voor het grootste deel in baksteen opgetrokken die nadien werd bepleisterd. De sokkel werd echter uitgevoerd in witte zandsteen. Het gebouw diende als vergaderplaats voor de meier en de schepenen en werd het parochiehuis genoemd. Na de scheiding van kerk en staat werd de officiële benaming gemeentehuis. Die functie zou het gebouw behouden tot in 1961 de gemeentediensten werden overgebracht naar kasteel Sanders.
Toen nam de politie haar intrek in het verlaten gemeentehuis. Enkele jaren later startten grootse werken om het oude gemeentehuis te verbouwen tot vredegerecht. Deze rechtbank bleef slechts vijf jaar actief, maar leeft voort in de huidige benaming van dit historische pand dat vandaag doorgaans het Oud-Vredegerecht wordt genoemd. Sinds 2002 wordt het gebouw gebruikt door verschillende verenigingen, waaronder de Heemkundige Kring De Kluize, het gemeentearchief en het secretariaat van de landelijke kinderopvang.
renovatie in fasen
De voorbije jaren investeerde het gemeentebestuur een kleine 400.000 euro om het Oud-Vredegerecht in zijn oude glorie te herstellen. In het voorjaar van 2011 werd in een eerste fase de garage omgebouwd tot winkelruimte voor Oxfam Wereldwinkel. Verder werden in deze renovatiefase de leien en de bebording van het oude gedeelte van het dak vervangen en er werd isolatie geplaatst. In de tweede fase werd de gevel werd gereinigd, bepleisterd en beschilderd en werden de ramen vervangen. Verder werd de natuurstenen trap en de afsluiting opgeknapt en werd het jaartal op de fries verguld. Ook de letters St-Gillis in het smeedwerk van de trap kregen een gouden laagje. Na afloop van de buitenrenovatie kregen ook de binnenruimten een opknapbeurt.
Een tachtigtal genodigden woonden op vrijdag 17 augustus de feestelijke heropening bij. De plechtigheid werd opgeluisterd met een monumentaal draaiorgel, een gastoptreden van een belleman en de projectie van oude zwart-wit filmpjes op de buitengevel. (mb)