Fier op ontmoeting met koning Albert II

MELSELE. Reeds een halve eeuw krijgt het Belgisch koningshuis jaarlijks dé lekkernij uit de regio aangebonden: aardbeien. Op dinsdag 15 mei bracht het vorstenpaar een bezoek aan Melsele en de aardbeifeesten. Het regenweer deed voor het heel wat koningsgezinden het bezoek in het water vallen want ondanks lang wachten, kregen ze amper een glimp van het vorstenpaar te zien. Ondanks de grillen van moeder natuur waren enkele vaderlandslievende verenigingen op post en zij kijken fier terug op het bezoek.

"Terwijl wij - de Koningklijke Nationale Strijders Bond België en Nationale Koningklijke Beweging - reeds stonden opgesteld aan te tent, kregen de grillen van moeder natuur te verwerken: hagelbuien, regenbuien en ijzige wind.", vertelt Andy Daelman, ondervoorzitter van de  Koningklijke Nationale Strijders Bond België (K.N.S.B.).  "Na een uurtje wachten arriveerde het vorstenpaar en waren zij zeer vereerd om te zien hoe jong en oud het bar slechte weer haden getrotseerd om hun koning en koningin te zien."

Voor Daelman werd het bezoek wel heel persoonlijk toen burgemeester Marc Van de Vijver hem aan de koning voorstelde als veteraan en actief militair. "De koning rijkte me de hand, wat ik een hele eer vond. De vorst nam ruim zijn tijd om een gesprek te voeren met ons.", vertelt Andy Daelman zijn ervaring over het koninklijk bezoek. "Ik heb onze vorst kunnen zeggen hoe mijn overgrootvader wijlen Louis Daelman drie jaar tijdens de Eerste Wereldoorlog in de loopgrachten aan het Yzerfront had gestreden. Ik sprak hem ook over hoe mijn grootvader, wijlen Julien Daelman, bij het verzet diende in het Waasland en mijn grootoom, wijlen Roger Daelman, van 1941 tot en met 1947 diende bij The Britishe Royal Navy Belgian Section als U-Boot jager op de 'Buttercup'."  Zelf heeft Andy Daelman 24 dienstjaren als militair en 12 buitenlandse missies op zijn actief.  "De vorst wist dit alles over onze famillie zeer te apreciëren en ik ging nadien met een goed en voldaan gevoel terug naar huis.", besluit Daelman. Terloops wist hij onze redactie nog te melden dat plant om in 2014 z'n eigen oorlogsmuseum te willen openen. (mb)