Inschrijvingsprocedure Lokerse Basisscholen komt in eindfase

LOKEREN. Vorig jaar werd in Lokeren voor het eerst een nieuwe procedure ingevoerd voor inschrijving van nieuwe leerlingen in de basisscholen van alle onderwijsnetten. Sedertdien hoeft hier niemand meer aan de schoolpoorten te kamperen om snel genoeg bij de opening van de inschrijvingslijsten te zijn. Op basis van de ervaringen vorig jaar werden nu enkele kleine bijstellingen doorgevoerd. De inschrijvingsprocedure geldt voor het gewoon basisonderwijs (dus niet voor het buitengewoon onderwijs).

doelstelling

"De bedoeling is tweeërlei", zegt Gil Thys van het LOP (Lokaal Overlegplatform). Enerzijds wil men het kamperen en andere onprettige toestanden vermijden bij scholen waar de vraag groter is dan het aanbod. Anderzijds wil men per klas het maximum aantal leerlingen beperken tot 25. Zo moet de druk weggenomen worden van klassen waar anders 28, 29 of 30 leerlingen zouden zitten. Alle ouders van kinderen, geboren in 2010, kregen een brief + folder met uitleg over de inschrijvingsprocedure. Wie 3 weken vóór het einde van de aanmeldingsperiode nog niet gereageerd had, kreeg een herinneringsschrijven.

aanmelding en toewijzing

Kinderen, die al een broertje of zusje in een bepaalde school hadden, konden tussen 9 en 31 januari rechtstreeks in de betrokken school ingeschreven worden. Voor alle andere kinderen, die voor het eerst naar school gaan in het schooljaar 2012-2013, of die in dat schooljaar van school willen wisselen, was onmiddellijke inschrijving niet mogelijk. Zij moesten via een website aangemeld worden tussen 27 februari en 31 maart. Het moment van aanmelding heeft geen enkel belang, zolang dit maar gebeurde binnen die voorgeschreven termijn. Ouders konden 5 scholen in rangorde van hun voorkeur aanduiden.

Als er in een school te weinig plaatsen zouden zijn, dan worden de kinderen gerangschikt naar de afstand (in volgelvlucht) van de school tot de woonplaats of werkplaats van de ouders. In de rangordening wordt tevens rekening gehouden met GOK- of niet GOK-kinderen. (GOK staat voor Gelijke Onderwijs Kansen, en betreft o.a. kinderen waarvan het gezin recht heeft op een schooltoelage, of waarvan de mama geen diploma secundair onderwijs behaald heeft, of waarvan de mama en papa thuis geen Nederlands spreken.) In de scholen in de stadsrand was er voorrang voor GOK-kinderen tot maximum 30% van de aanmeldingen, in de centrumscholen daarentegen gold absolute voorrang voor kinderen die niet aan de GOK-indicatoren beantwoordden. Alhoewel niemand dat met zoveel woorden zegt, is het duidelijk dat men op die wijze probeert te vermijden dat de schoolbevolking in het centrum bijna uitsluitend uit allochtone kinderen zou bestaan. De procedure valt trouwens onder de wettelijke bepalingen van het GOK-decreet.

Rekening houdend met al deze criteria zijn dan de toewijzingen gebeurd. “Hierbij zijn dus duidelijk objectieve criteria gehanteerd”, zegt Gil Thys. Toch kan dit soms tot rare uitslagen leiden: de meting van afstanden in vogelvlucht houdt er bvb geen rekening mee dat er tussen school en woonplaats een spoorweg kan liggen.

In de loop van deze week kregen de ouders dan een toegangsticket in de bus, dat recht geeft op inschrijving in de toegewezen school; in sommige gevallen was dat niet de school van hun eerste keuze.

gekoppelde aanmelding

Wanneer ouders meer dan 1 kind als nieuwe leerling wensen aan te melden, kunnen zij dit vanaf dit jaar doen via een gekoppelde aanmelding. Vorig jaar kon het gebeuren dat dergelijke kinderen verschillende scholen toegewezen kregen.

Met het toegangsticket in de hand kunnen ouders nu hun kinderen gaan inschrijven in de school. Dat moet gebeuren tussen 16 april en 5 mei. Na 5 mei vervalt het inschrijvingsrecht; eventueel niet ingenomen plaatsen komen beschikbaar voor kinderen die nog op de wachtlijst staan.

cijfers

236 broertjes en zusjes werden rechtstreeks ingeschreven tijdens de voorrangsperiode.

275 andere kinderen werden aangemeld; aan 217 daarvan werd de school van eerste keuze toegewezen, 29 kregen de school die als tweede stond in de voorkeurslijst van de ouders.

In 12 van de 17 Lokerse schoolvestigingen moest geen enkele leerling geweigerd worden.

In 9 vestigingen kregen alle ouders, die ze op de eerste plaats zetten in hun keuzelijst, ook een toewijzing.

schoolcapaciteit

Gil Thys wees erop dat er in alle Lokerse basisscholen samen voldoende capaciteit is om alle aangemelde leerlingen op te vangen. Wel is het zo dat een paar scholen in de rand (Staakte en Spoele) overbevraagd zijn. Voor beide scholen samen moesten 35 aanvragen van eerste keuze geweigerd worden; zij werden via de inschrijvingsprocedure gekanaliseerd naar een andere school.

In basisschool Spoele is de grote vraag deels te verklaren door de grootschalige woonuitbreiding aldaar. Het heeft volgens Gil Thys echter geen zin om bovenop de geplande uitbreiding nog verder te blijven uitbreiden. "want", zegt hij, "de wijk gaat niet blijven uitbreiden, de kinderen zullen vanzelfsprekend de school ontgroeien, en dan zou men daar een overcapaciteit van klaslokalen krijgen." Alhoewel niet luidop gezegd, is het algemeen geweten dat nogal wat ouders hun kind liever niet naar een centrumschool sturen die hoofdzakelijk bevolkt wordt door allochtone kinderen.

Bij opzoekingen in de verslagen van Algemene Vergadering van het Lokaal Overlegplatform ontdekken we nog aan andere mogelijke reden waardoor klascapaciteit ingenomen wordt: een te trage uitstroom. In het verslag van 09/02/2012 lezen we: “Bij de leerlingen met andere thuistaal ligt de schoolse vertraging (47%!)meer dan dubbel zo hoog als bij de leerlingen met Nederlands als thuistaal (18%). Dat terwijl de leerlingen met andere thuistaal slechts 12% van het totaal van de Lokerse schoolbevolking uitmaken.”

voorloper

In een aantal grote steden lopen vergelijkbare inschrijvingsprocedures: in Antwerpen, Brussel en Gent betreft dit resp. 11.000, 8.000 en 5.000 aanmeldingen. Van de kleinere steden is Lokeren met zijn 275 aanmeldingen evenwel voorloper. In Beringen is men gestart met een gelijkaardig project; Lier, Ronse en Dendermonde onderzoeken nog wat bij hen mogelijk is. (jdw)

 

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. De jaarlijkse scholencross die zowat door de Vlaamse Schoolsport wordt gepromoot, wordt in Zwijndrecht georganiseerd door de Sportdienst in samenwerking met Atletica ’84, de...

KRUIBEKE.Op woensdagnamiddag 23 september werd in sportcentrum Kerkeputten het startschot gegeven van de jaarlijkse traditionele loopcross voor de Kruibeekse Lagere scholen. Het werd een grandioos...

KRUIBEKE. Op woensdag 26 september werd de scholencross gelopen. Dit is de uitslag:

LOKEREN. Woensdag organiseren Atletiekvereniging Lokeren (AVLO), de stichting Sport na School (SVS) de Lokerse sportdienst de traditionele scholenveldloop voor het lagere onderwijs en de eerste...

KRUIBEKE/HAASDONK. Ouders en personeel hebben in de zomervakantie de leefscholen Reynaert in Kruibeke en De Wollewei in Haasdonk een fikse opfrisbeurt gegeven. Gevels kregen een nieuwe verflaag,...

WAASLAND. Op woensdag 5 oktober wordt in Wetteren de provinciale logo-uitreiking voor de Mos-Scholen uit het basisonderwijs gehouden. De instap in het project Milieuzorg Op School (MOS) leverde dit...