Acteur Tom Audenaert meest verdienstelijke Lokeraar 2011

LOKEREN. In het Lokers stadhuis werd dinsdag  de naam bekend gemaakt van de Meest Verdienstelijke Lokeraar 2011: Tom Audenaert. De uit Lokeren afkomstige acteur werkte zich dit jaar in de kijker als één van de hoofrolspelers in de film "Hasta la vista". Audenaert haalde het van een tiental andere genomineerden, waaronder AVLO (athletiekvereniging), Pascal Bal (wereldkampioen veteranen motorcross), de Orde van de Raepe, Centrum voor Jeugdtoerisme (Verloren Bos), Els de Wael (verspringen), de Fonnefeesten, de Stadsgidsen, Willy Verbust (beenhouwersbond), André Verstraeten (vzw Durme) en de Zorgboeren.

theater

Tom Audenaert (°Lokeren, 21 mei 1979) studeerde in 1998 af aan het Koninklijk Atheneum in Lokeren, waar hij de richting economie-talen volgde. Aan De Kleine Academie in Brussel behaalde hij in 2003 zijn acteursdiploma. Direct daarna trok hij rond door Europa met het straattheatergezelschap Compagnie Bizar. Vanaf 2008 maakt hij deel uit van "Ensemble Leporello", een reizend gezelschap van Vlaamse, Waalse en buitenlandse podiumkunstenaars met Brussel als uitvalsbasis. Daarmee trad hij in juli 2010 nog op tijdens het Internationaal Theaterfestival van Avignon; hij vertolkte o.a. de rol van keizer Duncan in de tweetalige voorstelling Macbethbranding / La Revanche de Macbeth. Verder was hij te zien in kindervoorstellingen bij "Theater Bizon". Hij treedt ook op bij theaterhuis "Aksident", en ook bij "Productions en Zonen".

film en televisie

De Lokerse acteur was ook al te zien in verscheidene kortfilms, waaronder "Ureca" van regisseur Kenneth Taylor (die ook burgemeester is in Wichelen). Hij won daarmee in 2005 de ACE-competitie van het Internationaal Filmfestival van Gent. Audenaert acteerde ook in de film "De Helaasheid der Dingen" van Felix Van Groeningen.

Op televisie vertolkte hij gastrollen in "Willy’s en Marjetten", aan de zijde van Bart De Pauw, en ook in "Spoed", "Neveneffecten" en "Hallelujah".

Tom viel dit jaar ook op in de televisiecommercial voor Jazz Middelheim (waar hij zijn kwaliteiten als levende trompet toonde), en in de hilarische spots voor Win for Life van de Nationale Loterij.

Hasta la Vista internationaal gelauwerd

Tom Audenaert raakte dit jaar bij het grote publiek bekend als één van de hoofdrolspelers in de bijzonder succesvolle, grensverleggende en taboedoorbrekende film "Hasta la Vista" van Geoffrey Enthoven. Bijrollen in de film worden vertolkt door o.a. Karel Vingerhoets, Johan Heldenbergh en Katelijne Verbeke. Kinepolis kondigt de film aan als volgt: "Drie jonge gasten houden van wijn en vrouwen. Het eerste proeven ze met plezier, maar het tweede hebben ze nog nooit mogen smaken. Onder het mom van een wijntour reizen de drie naar Spanje om eindelijk van de grond te gaan. Niets zal hen tegenhouden. Zeker niet het feit dat de eerste blind is, de tweede in een rolstoel zit en de derde volledig verlamd is…"

De film brengt het ontroerende verhaal over hoe de drie elkaar nodig hebben om verder te geraken, elk met hun eigen handicap. Tom Audenaert vertolkt op een schitterende manier de rol van de blinde. De acteur was daarvoor regelmatig te rade gegaan bij stadsgenoot Michel Van Wambeke, zelf slechtziend.

"Hasta la Vista" is inmiddels verkocht in 20 landen, zowel in als buiten Europa. De film won al 13 internationale filmprijzen, o.a. op het Valladolid International Film Festival (Spanje). En ook de Grote Prijs en de Publieksprijs op het Montréal World Film Festival (Canada).

Op 12 januari 2012 wordt de film vertoond in het Cultureel Centrum Lokeren.

verder in 2012

De acteur vindt het fantastisch dat hij verkozen werd tot Meest Verdienstelijke Lokeraar; het kwam voor hem als een totale verrassing. En hij voegt eraan toe: "Ik kan mij alleen maar klein voelen wanneer ik zie wie voorafgingen: o.a. Sporting Lokeren, Aimé Anthuenis, Willy Linthout, Chris Van den Durpel", en Marleen Temmerman, waarvoor hij erg veel bewondering heeft.

Het is de bedoeling dat ergens in januari de officiële overhandiging plaatsvindt van de trofee, een kunstwerk van Sofie Muller. De juiste datum is nog niet gekend: hangt ervan af wanneer men ergens een gaatje vindt in de agenda van Tom Audenaert. Want ook in 2012 is diens agenda reeds goed gevuld.

Momenteel is hij bezig met de opnames van de tragikomische televisieserie "Quiz Me Quick", naar een scenario van Bart De Pauw en in een regie van Jan Matthys. De serie, waarin hij één van de hoofdrollen zal vertolken, komt vanaf najaar 2012 op het scherm bij één.

Tom Audenaert zal ook te zien zijn aan de zijde van Veerle Baetens in "The Broken Circle Breakdown"; deze film van Felix Van Groeningen wordt najaar 2012 in de zalen verwacht. (jdw)

 

 

Lees ook:

LOKEREN. Tijdens een speciale huldezitting werd op maandag 28 januari in het Lokers stadhuis bekendgemaakt wie verkozen werd tot Meest Verdienstelijke Lokeraar 2013. De avond werd muzikaal...

LOKEREN. Reeds eind vorig jaar raakte bekend dat voetbalclub Sporting Lokeren door een jury verkozen was tot Meest Verdienstelijke Lokeraar 2010. Voor de officiële uitreiking wensten het...

LOKEREN. Donderdagavond 23 dcember werd bekendgemaakt dat eersteklassevoetbalclub Sporting Lokeren verkozen is tot Verdienstelijkste Lokeraar 2010. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de persoon...

LOKEREN. Eersteklassevoetbalclub Sporting Lokeren werd donderdagavond 23 december verkozen tot Verdienstelijkste Lokeraar 2010. Deze keuze werd gemaakt door een comité met burgemeester Anthuenis,...

Willy Linthout krijgt als meest verdienstelijke Lokeraar van 2009 een kunstwerk van burgemeester Antheunis.LOKEREN. Striptekenaar Willy Linthout is donderdag verkozen tot meest verdienstelijke...

LOKEREN. Dirk De Caluwé, dirigent van de succesvolle musical Daens, werd verkozen tot Verdienstelijke Lokeraar 2008. Hij haalde het in een uitermate spannende strijd van de Gezôarse Feesten en...