3K-wandel- en fietsnetwerk ingehuldigd

KRUIBEKE. Zaterdag is de 3K-route ingehuldigd, fiets- en wandelroutes langs gerestaureerde kapellen en kruisbeelden. De opening van de routes was het sluitstuk van een project waarin Kruibeke een reeks kapellen en kruisbeelden heeft gerestaureerd. Het project werd mogelijk dankzij subsidies in het kader van het plattelandspark Vlaamse Landmaatschappij.

De 3K-routes zijn het resultaat van een jaar werken en laten wandelaars en fietsers toe om de landelijkheid en volksdevotie (opnieuw) te ontdekken. De onlangs overleden schepen André Lardon  trok het project op gang, waarna Bea Maris van het tekenbureau van de technische dienst haar schouders onder project zette. "De technische dienst had de handen vol aan de restauratie.", zegt Bea Maris. "Kapellen werden verstevigd en er moest soms zelfs volledig nieuw schrijnwerk gemaakt worden. Dave en Kenny Geukens, de conservatoren van Kasteel Wissekerke, gaven de kapellen en de beeldjes zorgvuldig een nieuw likje verf." Voor het landschapsherstel werd een beroep gedaan op Regionaal Landschap Schelde-Durme.

Er is een fietstocht van 13,6 km door Kruibeke, route van 17 km door Bazel en wandelroutes van 4,2 km in Rupelmonde, 5,8 km in Bazel en 4,2 km in Kruibeke. De routes zijn permanent bewegwijzerd. Enkel de wandelroutes die door het gecontroleerd overstromingsgebied lopen worden pas toegankelijk na het einde van de werken. Wanneer dat zal zijn, is nog niet bekend.

De brochure met de 3K-route kost 1,50 euro ten is verkrijgbaar bij het toeristisch infokantoor aan de Nederstraat 2 in Rupelmonde en bij het Heemkundig Museum Wissekerke aan de Kruibekestraat 2, in Bazel.

Nog tot 22 oktober loopt in kasteel Wissekerke een tentoonstelling over de verschillende kapelletjes en kruisbeelden op de routes. (mb)

 

 

Lees ook:

REGIO. Het Waasland telt bijna 1500 kapellen in alle vormen en maten. Je vindt ze bijna overal en sommige staan op punt te verdwijnen terwijl andere heel levendig zijn. Erfgoedcel Waasland heeft een...

STEKENE. De Heilige Helenaparochie in Sint-Gillis-Waas en Stekene telt heel wat kapelletjes. Er is nu een fietsroute verschenen langs de vele kapelletjes in Stekene. 

KRUIBEKE. Onlans kun u op deze internetkrant al lezen dat de Vlaamse overheid een aantal zogenaamde Quick Win-projecten had goedgekeurd. Eén daarvan is de K3-route in Kruibeke. De route heeft niets...

KRUIBEKE. Het gemeentebestuur wil in 2011 werken aan de opwaardering van de veldkapellen, hangkapellen en kruisbeelden in de gemeente. Er zijn er heel, in het centrum maar ook langs akkers,...

ZWIJNDRECHT. Als het zomert dan zijn ze er op de Kapellenkouter ook bij om met de vzw Herleving een feest op te bouwen. Dit jaar gaat het door op zondag 29 augustus vanaf 14u.  Daarvoor wordt het...