Wijziging in Lokers schepencollege

LOKEREN. Een opmerkelijke wissel in het Lokerse schepencollege: Marina Van Hoorick volgt in de loop van oktober schepen Annie Van Daele op. Van Daele is bevoegd voor bevolking, burgerlijke stand, pensioenen, begraafplaatsen, kieszaken, preventie, integratiebeleid en inburgering. Van Daele wordt zestig en wil meer tijd vrijmaken voor haar gezin. Van Hoorick op haar beurt wil deze kans om mee te helpen aan de uitbouw van Lokeren maar al te graag met beide handen grijpen.

uittredend schepen Van Daele

Annie Van Daele startte, na een loopbaan van 26 jaar in de privésector, als medewerkster van de toen pas verkozen volksvertegenwoordiger en 'jong veulen' Filip Anthuenis. "Op die wijze ben ik in de politiek gerold", zegt Van Daele. "De samenleving, het reilen en zeilen van onze maatschappij, zeker ook het sociale aspect ervan, heeft me altijd sterk geboeid. Als personeelsverantwoordelijke in een KMO al zorgde ik ervoor om de drempel zo laag mogelijk te houden en stond de deur, bij wijze van spreken, altijd open voor het personeel."

Van Daele was in 2000 kandidaat voor de provincie- en gemeenteraad en werd voor beide verkozen. "In 2005 volgde ik schepen Tina Heyninck op", licht Van Daele verder toe. "Die nam ontslag wegens haar verhuis naar het buitenland. Na de verkiezingen van 2006 werd dit schepenmandaat herbevestigd. Binnen het stadsbestuur, burgemeester en collega schepenen samen met de stadsdiensten, is er de voorbije legislatuur hard gewerkt en heel wat gerealiseerd, ik ben er trots op dat ik een aantal jaren hieraan kon deelnemen."

"Ik heb dat allemaal zeer graag, met hart en ziel, en met veel engagement gedaan", gaat Annie Van Daele verder. "Ik ben ook dankbaar dat ik deze kans gekregen heb, eerst en vooral van de kiezer en van mijn partij (open VLD), om mijn steentje bij te dragen in het hart van de democratie, het hart van de samenleving, wat de politiek toch is. Dit jaar word ik 60 jaar. En telkens als een mens een leeftijd bereikt eindigend op een 0, heeft hij toch de neiging om zich te gaan afvragen hoe hij verder wil in zijn leven. In mijn hart voel ik mij nog wel héél jong maar ik voel ook dat het tijd is om een bladzijde om te slaan en meer tijd vrij te maken voor mijn gezin, kinderen, kleinkinderen, familie en mezelf. Want hoe dan ook, hoe graag je het ook doet, het politieke leven is ‘tijdsintensief’; toen ik in 2005 schepen werd, had ik niet gedacht dat dit zo’n impact zou hebben op gezin en familie. Graag wil ik langs deze weg ook iedereen en vooral de Lokerse bevolking bedanken voor het jarenlange vertrouwen." Van Daele dankte ook haar familie voor de onmisbare steun, het College van burgemeester en schepenen  en de gemeenteraadsleden voor de samenwerking, en de stadsdiensten voor het gepresteerde werk. Haar opvolgster wenste zij alle succes toe; tevens zal ze ervoor zorgen dat taken en dossiers op een degelijke manier overgedragen worden tegen oktober, wat betekent dat de nieuwe schepen nog een vijftal maanden de tijd heeft om zich in te werken.

realisaties

In de periode 2007-2011 heeft schepen Van Daele mede gezorgd voor een aantal ingrijpende realisaties; enkele voorbeelden:

Dienst Bevolking: Optimalisatie van de dienstverlening door reorganisatie van de loketten, en door het samenbrengen van alle dienstverlening voor andersvaliden en senioren in het Sociaal Huis

Begraafplaatsen: Informatisering, en uitwerken/afwerken van masterplans voor begraafplaatsen

Inburgering: centralisatie van alle betrokken diensten, zeer toegankelijk op gelijkvloers van het stadhuis; initiatieven met klemtoon op kennis van het Nederlands

Preventie en Veiligheid: Oprichting van de dienst Integrale Veiligheid, verschillende projecten tegen overlast (GAS-reglementering, Centraal meldpunt, Nero-project), Plaatsing van 24 cameraposten in de Lokerse centrumstraten.

Politiek: logische stap voor nieuwe schepen

Marina Van Hoorick stapte in 1998 in de politiek als opvolgster voor de gemeenteraad. "Ja, hoe rol je in de politiek?", stelt Van Hoorick zich de vraag, "Als je graag discussieert, je een bepaalde visie hebt over hoe onze maatschappij optimaal zou functioneren, en een beetje idealist bent, is het een logische stap. Ik koos destijds voor Open Vld Lokeren omdat deze Lokerse afdeling gegroeid is vanuit het volk en een zeer sociale inslag heeft. Het is een liberale volkspartij met een open geest."

Van Hoorick is bijzonder geïnteresseerd in milieu, toerisme en cultuur, dus niet direct de bevoegdheden die zij in haar nieuw ambt als schepen van bevolking en burgerlijke stand zal toegewezen krijgen. Toch ziet zij dit meteen zitten. "Als telg uit een generatie van bijna allemaal zelfstandigen - zelf geef ik wel les - weet ik hoe belangrijk het is om zelf initiatieven te nemen en om niet bij de pakken te blijven zitten", klinkt het. "Nu ik de kans krijg om mee verder te werken aan het uitbouwen van de stad, grijp ik ze met beide handen aan. Hierbij wil ik ook de kiezers al danken voor de steun die ik gekregen heb. Mevrouw  Annie Van Daele heeft samen met haar diensten hard gewerkt en veel gerealiseerd en ik hoop op dezelfde manier te kunnen verder werken en samenwerken."

Marina Van Hoorick is gehuwd en heeft twee kinderen. Zij is lerares aan KA-Sint-Niklaas, weliswaar niet voltijds. Bij Syntra midden-Vlaanderen geeft zij ook les aan toeristische gidsen, en was fier te kunnen melden dat daar binnenkort zes nieuwe gidsen afstuderen.

Bovendien is zij gemeenteraadslid en provincieraadslid.

Haar schepenmandaat zal lopen van oktober 2011 tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. (jdw)

 

 

Lees ook:

de nieuwe schepen Ernest Smet en de afscheidnemende Heidi BeckBEVEREN. De gemeente Beveren heeft een nieuwe schepen. Dinsdagavond heeft tijdens een bijzondere gemeenteraad Ernest Smet van de...