Ernest Smet neemt schepensjerp over van Heidi Beck

Image
de nieuwe schepen Ernest Smet en de afscheidnemende Heidi Beck
BEVEREN. De gemeente Beveren heeft een nieuwe schepen. Dinsdagavond heeft tijdens een bijzondere gemeenteraad Ernest Smet van de CD&V de eed afgelegd en volgt zo Heidi Beck op. Deze schepenwissel was reeds in 2006  bij de gemeenteraadsverkiezingen afgesproken. Het kartel CD&V - N-VA ging toen op stap met de Open Vld en daarbij werd afgesproken dat deze partij twee schepenposten kreeg. Heidi Beck en Luc Maes kregen zo hun zetel. Voor Schepen Beck was er afgesproken dat ze halfweg de legislatuur haar schepenambt zou opgeven ten gunste van Ernest Smet. Zo is onderwijzer ‘meester Ernest’ nu schepen van cultuur.

De nieuwe schepen is er 56 (geboren 24 september 1953) en geeft al 34 jaar les, momenteel op de Sint-Martinusschool in de Leon Labystraat te Beveren. Uiteraard dat hij nu al een brugpensioen in de ogen kijkt om zich vanaf eind van het lopende schooljaar, dan volledig toe te leggen op zijn belangrijke taak als schepen van cultuur. Een bevoegdheid waarin Hij zich toch al ‘thuis’ voelt want schepen Beck heeft hem in de voorbije drie jaar goed op de hoogte gehouden en bovendien kan zijn gemeente ook steunen op een uitstekend cultuurbeleidsplan. Alle deelgemeenten hebben nu al hun eigen culturele infrastructuur en daarom weet schepen Smet dat hij zich vooral zal moeten richten naar een goede invulling ervan.

Image
Burgemeester Van de Vijver siert Ernest Smet met de schepensjerp. Heidi Beck leverde hem na drie jaar in.
Heidi Beck van haar kant, kan terugblikken op een schitterende periode waarin ze meerdere cultuurprojecten hielp mee ontwikkelen. Ze legde er de nadruk op dat ze in Beveren meehielp om veel mensen in contact te brengen met cultuur. De verdere uitbouw van Ter Vesten, de opening van de nieuwe bibliotheek, de foyer in het klooster van Vrasene, de Boerenpoort in Melsele, de opening van een cultuurcafé Ter Vesten zorgden voor een prachtige infrastructuur. Maar Heidi Beck zei dat ze toch de mooiste  herinneringen zal bewaren aan de contacten met de vele verenigingen.
Ernest Smet legde dan in handen van burgemeester Marc Van de Vijver de eed af “Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen”. Heidi Beck werd  raadslid in de gemeenteraad.

Verrassend was het niet, maar bij de aanstelling van Ernest Smet, hoorde een ludiek optreden van zijn vrienden uit het Beverse 1-Aprilcomité. Een groep die elk jaar op deze 'fopperkesdag' wel een spektakel op het getouw zet. Ernest is al vele jaren lid van het comité en vandaar dat zijn ‘broeders’ hun intrede deden als de Driekoningen die ook hun kameel bij hadden. Ze vroegen meteen aan de nieuwbakken cultuurschepen of er geen minaret in Beveren gebouwd kon worden.

In deze gemeenteraad legde ook Katty Schelfhout de eed al als nieuw gemeenteraadslid voor de Open Vld. Dat gebeurde naar aanleiding van het ontslag van gemeenteraadslid Erna Van Wauwe. Normaal moest de opvolging gebeuren door Emanuel Matthyssens maar die woont niet meer in Beveren. De tweede en derde opvolgers waren Jan Helinckx uit Beveren en Tine Maes uit Kallo. Maar eind december meldde zij al het mandaat niet te aanvaarden. Om nu toch een gemeenteraadslid van de Vld in te brengen kwam men op de lijst bij Katty Schelfhout terecht. Katty is er 42 en woont aan het Verheyenplein te Verrebroek. Ze legde de eed af in handen van de burgemeester en fungeert dus nu als nieuw gemeenteraadslid.

Image
Als nieuw gemeenteraadslid voor de Open Vld legt Katty Schelfhout uit Verrebroek de eed af. Ze volgt Erna Van Wauwe op.
 

Het schepencollege van Beveren bestaat uit acht leden. We zetten ze nog eens bij elkaar met hun bevoegdheden.
Luc Maes (Beveren) 1ste schepen : Openbare werken + Aquafin kleine ongemakken, waterbeheersing, energiebeleid, milieubeleid, ontwikkelingssamenwerking.

Peter Deckers (Verrebroek) 2de schepen: toerisme, Europese projecten, stedenbouw en ruimtelijke ordening, linkeroever.

Katrien Claus (Beveren): jeugd, burgerlijke stand en bevolking, onderwijs, kinderopvang.

Dirk Van Esbroeck (Melsele): sociale zaken, PWA en werkgelegenheid, intern preventiebeleid, sport en recreatie, nutsvoorzieningen.

Raf Van Roeyen (Beveren): patrimonium, mobiliteit, openbaar vervoer en trage wegen, polders, feestelijkheden, juridische zaken en verzekeringen, monumenten en landschappen.

Werner Maes (Beveren): markten en kermissen (incl. jaarmarkten), groendienst (incl. begraafplaatsen), pastorieën, netheid en reinheid openbaar domein, klein onderhoud gebouwen, dierenwelzijn.

Ernest Smet (Melsele): informatiseringsbeleid, cultuur en bibliotheken, emancipatiebeleid, KMO en lokale economie.

Ann Cools (Melsele): Ze is voorzitter van het OCMW maakt deel uit van het college van burgemeester en schepen en woont de gemeenteraadszittingen bij, evenwel zonder stemrecht. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

LOKEREN. Een opmerkelijke wissel in het Lokerse schepencollege: Marina Van Hoorick volgt in de loop van oktober schepen Annie Van Daele op. Van Daele is bevoegd voor bevolking, burgerlijke stand,...