Lanxess kent opnieuw stijgende verkoop in België
KALLO/LEVERKUSEN (DUI). De Duitse speciaalchemiegroep Lanxess doet het goed. Ten opzichte van 2009 kende de omzet van het bedrijf met 41 procent tot 7,1 miljard euro. De EBITDA vóór buitengewone baten en lasten verdubbelde bijna tot 918 miljoen euro, wat 18 miljoen euro meer is dan de groep voorop had gesteld. De EBITDA-marge vóór buitengewone baten en lasten bedroeg 12,9 procent, tegenover 9,2 procent een jaar geleden. Het nettoresultaat van de groep vertienvoudigde in 2010 bijna tot 379 miljoen euro.
"Het ziet ernaar uit dat onze groei zich na het buitengewone jaar 2010 en een uitstekende start van 2011 zal voortzetten," zei ceo Axel C. Heitmann gisteren tijdens de jaarlijkse financiële persconferentie in Düsseldorf. "Daarbij zullen wij vooral profiteren van onze focus op groeimarkten en op hoogwaardige producten die ten dienste staan van de internationale megatrends mobiliteit, urbanisatie, landbouw en water." Het goede resultaat is te danken aan een sterk vierde kwartaal van 2010 waarin de omzet met 32% steeg. Een deel van de omzetstijging dankt Lanxess aan de eenheid voor synthetische rubberproducten van het segment Performance Polymers die grondstoffen levert voor autobanden. In Duitsland moeten alle voertuigen immers tijdens de wintermaanden winterbanden of banden voor alle weertypes opleggen.
Lanxess kende haar sterkste groei in Latijns-Amerika waar de omzet met 85 procent steeg tot 955 miljoen euro, met een grote bijdragen van het segment Performance Polymers in Brazilië. Tweede forse groeier is de regio Azië-Pacific. Haar grootste omzet haalde Lanxess in de regio EMEA (Europa exclusief Duitsland, het Midden-Oosten en Afrika). Hier zorgde het segment Performance Polymers voor een flinke groei.
Lanxess in België
Lanxess heeft in ons land de crisis nog niet helemaal verteerd. De verkoop in ons land herstelde in 2010 maar ligt nog een stuk lager dan in 2008. De verkoop daalde in 2009 van 292,9 naar 167,9 miljoen euro en steeg in 2010 terug naar 204,7 miljoen euro. "De daling van de verkoop tijdens de crisis kon nog niet helemaal worden goedgemaakt. De lokale economie is duidelijk nog niet volledig hersteld van de zware economische crisis", stelt Luc Varigas, Country Representative in België.
toekomst
In Düsseldorf had topman Heitmann goed nieuws: het bedrijf is financieel gezond en wil een hoger dividend uitkeren aan haar aandeelhouders. "Onze sterke resultaten van het voorbije jaar vinden hun weerslag in ons dividendvoorstel van 0,70 euro per aandeel. Dat is 40 procent meer dan in 2009", zei Heitmann. Het voorstel wordt op 18 mei 2011 voorgelegd.
Daarnaast wil de groep met het programma 'GOFOR1.4' fors investeren in uitbreidingen van bestaanden fabrieken of geheel nieuwe fabrieken in Duitsland, de Verenigde Staten, Brazilië, India en China.
Lanxess telt wereldwijd 14.648 werknemers. Die kregen eind vorig jaar een bonus van samen 20 miljoen euro. Lanxess heeft in onze regio 1.350 mensen in dienst, gespreid over vestigingen in Zwijndrecht, Kallo en Lillo. (mb, foto's: Lanxess)