Fietstunnels aan tramterminus weer veilig

MELSELE/ZWIJNDRECHT. De fietstunnels een de Park & Ride aan de tramterminus zijn al meerdere keren door vandalen getroffen. Al meer dan eens werd de verlichting er stuk geslagen en voor fietsbanden is glas absoluut niet goed. Bovendien ontdekten fietsers er ook al stukgeslagen flessen van drank. En de graffitispuiters kunnen er best rekening mee houden dat ze in die tunnels en de muren aan de ingangen niet meer hoeven te komen schilderen. Alles staat al vol.

De ‘wakkere’ burger Etienne Heirbaut uit Zwijndrecht  heeft voor meer netheid en onderhoud van de fietstunnels, in de loop van 2010 zijn best gedaan. Hij heeft er bij de overheid op aangedrongen de veiligheid in die tunnels te garanderen. Zo kwam hij ook bij De Lijn terecht en bij 'Wegen en Verkeer Antwerpen'. Natuurlijk was het de juiste weg te vinden wie er voor moest zorgen.
Etienne Heirbaut meldde zijn vaststellingen in één verpakking aan De Lijn en aan Wegen en Verkeer:
De fietstunneltjes lieten veel te wensen over: en op 24 november 2010 werd vastgesteld: van de verlichting was 1 armatuur stuk en amper 2 van de 6 brandden. De wanden stonden vol graffiti en bij het binnenrijden was een urinegeur waar te nemen. Op het fietswegdek lag glas. Toen was er ook plasvorming door het verstopt zijn van de hemelwateropvangroosters dewelke dwars over de fietspadbreedte liggen. De roosters zaten vol  zand en plantengroei waardoor het water stagneert en als gevolg een enorme plasvorming teweegbracht. Roosters liggen ook niet in het vlak van de fietsbedding.

Er kwam antwoord op van de klantendienst van De Lijn: "De Lijn behandelt uw reactie zo snel mogelijk en houdt u op de hoogte van het resultaat van het onderzoek.  In bepaalde gevallen is verdere analyse noodzakelijk waardoor de afhandelingtermijn enkele weken kan duren, met een maximum van 45 kalenderdagen. De door u verstrekte gegevens zullen enkel en alleen gebruikt worden voor de behandeling van uw reactie en dus niet voor andere (commerciële) doeleinden."

Naar Wegen Antwerpen werd gemeld: "Volgens wij begrepen hebben staat uw dienst in voor de fatsoeneringwerken aan de fietstunneltjes ter hoogte van het rond punt Park en Ride op de grens met Zwijndrecht en Melsele. Zou u de goedheid hebben de nodige werken hieraan te laten uitvoeren a.u.b.? De vele fietsers zouden u erkentelijk zijn."

Maar de initiatiefnemer om het de fietsers wat aangenamer te maken, kreeg ook nog een antwoord waarin stond: "Het is jammer dat u deze informatie gekregen heeft. De FOD heeft geen bevoegdheid over de weginfrastructuur. Het onderhoud van de wegen is een geregionaliseerde bevoegdheid. In uw geval is het Vlaamse gewest hiervoor verantwoordelijk."

Maar al bij al werd nadien toch werk geleverd aan de fietstunneltjes. Een deel van spots brandden deze week zelfs in de dag en één er van hebben ze hersteld met een groene lamp. Voor de sfeer? (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BEVEREN/ZWIJNDRECHT. Wie met de fiets tijdens of na regenweer tussen Zwijndrecht en Beveren  fietst kan onmogelijk met droge voeten ter bestemming komen en bovendien zit de fiets voor een groot deel...