Schepen Maes kijkt naar een nieuwe industriële revolutie
BEVEREN. Op dinsdag 1 februari om 20 uur is er in CC Ter Vesten een infoavond rond 'Cradle to Cradle' en 'De kracht van de eigen keuzes'. Het is Luc Maes die als schepen van Lokale Economie, Leefmilieu en Energiebeleid deze avond naar de bevolking wil brengen. Hij heeft de laatste jaren op heel wat voorlichtingsavonden gesproken over energiezuinig (ver)bouwen, investeren in alternatieve energie en dakisolatie. Meer dan 2500 mensen uit Beveren kwamen er heel wat opsteken
"Reeds vanaf september loop ik met het idee opnieuw iets te doen rond duurzaamheid en C2C. Daarbij zocht ik een manier om dit tot bij de man in de straat te brengen. Normaal plande ik eind november een eerste infoavond maar mijn voetbreuk heeft dit wat uitgesteld", aldus Maes
Hij gaat er van uit dat de laatste jaren de opwarming van de aarde dagdagelijks nieuws is. De laatste maanden mochten ook hier in Vlaanderen de gevolgen aan de lijve ondervonden worden met enkele zware overstromingen. Maar de schepen kijkt verder en ziet dat de
energieprijzen ondertussen bokkensprongen maken. Drie jaar terug piekte de olieprijs tot bijna 150 dollar per vat. Na de internationale bankencrisis zakte de prijs tot 40 dollar per vat. Vorig jaar leefde de wereldeconomie weer op en ondertussen stijgt de prijs opnieuw tot 100 dollar per vat. Vele andere grondstoffen zoals koper en ijzer maken nog grotere capriolen.
"Elke heropleving is stilaan de kiem van een nieuwe crisis, omdat grondstoffen alsmaar schaarser worden, sommige olieputten stilaan opdrogen en onze afvalberg steeds verder aangroeit. Fost Plus zegt ons regelmatig dat wij de beste sorteerders ter wereld zijn, maar krijgen al deze recyclagematerialen wel een zinvolle herbestemming? ", zo vraagt Luc Maes zich af.
De voordracht in Ter Vesten bestaat eigenlijk uit drie delen:
In een eerste deel probeert de schepen duidelijk te maken dat we echt wel op het verkeerde spoor zitten als we ook onze kinderen en kleinkinderen een hoge levensstandaard in een leefbare wereld willen verzekeren. "Wij souperen alsmaar sneller onze natuurlijke rijkdommen op, maken duizenden wegwerpproducten, kieperen huishoudtoestellen na een tiental jaar het huis uit en verbranden uiteindelijk al deze kwalitatieve materialen. Olie branden we onmiddellijk op om ons te verwarmen terwijl we daar duizenden nuttige kunststoffen mee kunnen maken. Eigenlijk hebben wij vooral een 'wieg tot graf'-maatschappij uitgebouwd die onze kleinkinderen weinig zal overlaten. Maar het kan ook anders, door resoluut te kiezen voor het 'wieg tot wieg' of 'cradle to cradle' principe uitgewerkt door een Duits chemicus en een Amerikaanse architect.", aldus Luc Maes.
In een tweede deel ga aat hij dieper in op de 'cradle to cradle' aanpak. Materialen zo ontwerpen dat ze in een gesloten kringloop steeds opnieuw grondstof worden of voedsel in een biologische kringloop. Sterk aan de aanpak is dat het voor meer en meer ondernemers als een haalbare kaart wordt gezien in een langere termijn stappenplan. Zijn zoektocht van de voorbije maanden heeft hem in contact gebracht met enkele Vlaamse bedrijven zoals Jules Clarysse, Desso en St-Gobain Gyproc. "Deze bedrijven hebben mij hun drive" om C2C producten te produceren meegedeeld en mij stalen van hun producten bezorgd. Ik zal deze dan ook tonen tijdens de presentatie. Stilaan zullen deze producten ons dagelijks leven binnen wandelen."
In een derde deel houd schepen Maes een spiegel voor bij de aanwezigen om aan te tonen dat de eigen keuzes heel belangrijk zijn en dat het de consument is die in feite bepaalt welke producten ondernemers op de markt brengen. Hij zegt dat hij reeds jaren vindt dat hij als schepen van ondermeer milieu en energiebeleid de plicht heeft om de bevolking correcte en bruikbare informatie aan te bieden. "Daarom probeer ik opnieuw een informatieronde op te zetten die dit keer verder gaat dan ‘energie’ maar ook ‘grondstoffenschaarste’ zal benadrukken, zonder twijfel een nog grotere bedreiging voor onze economie en samenleving."
Een bedrijf waar hij een praktijkvoorbeeld van heeft is dus Gyproc, een bedrijf uit de Waaslandhaven. Ook Desso is een bedrijf uit de regio (Dendermonde). Deze bedrijven zijn ongetwijfeld voorlopers in deze. "We moeten zo snel mogelijk onze producten zo ontwerpen", stelt Luc, "Dat zij op het einde van de levenscyclus voedingstoffen worden voor nieuwe producten of grondstoffen voor nieuwe evenwaardige basismaterialen. Voor onze energie zullen we vooral op zon, wind en waterkracht moeten rekenen."
Op dinsdag 1 februari zullen dus zaken naar voor worden gebracht die voor velen misschien utopie zijn maar daarop zegt de Beverse schepen, dat vele dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen amper 50 jaar geleden ook een utopie waren. Hij besluit: "In een wat moeilijkere leefomgeving is het niet in de eerste plaats de sterkste die overleeft maar degene die zich het best kan aanpassen. Jij kan mee de motor zijn van deze ommezwaai, die kansen geeft aan lokale werkgelegenheid, aan onze kinderen en kleinkinderen in een hoogtechnologische wereld in harmonie met onze leefomgeving." (Rolf Duchamps)