NMBS zet Waaslanders vast in Dendermonde

REGIO. Er komt op 12 december een nieuwe treinregeling die reizigers van Sint-Niklaas-Belsele- Sinaai in de richting van Brussel via ook Lokeren en Zele, dik in de problemen gaat brengen. Althans toch op bepaalde uren want er blijven slechts 3 rechtstreekse verbindingen in de spitsuren naar de hoofdstad mogelijk. Al de rest is overstappen in Dendermonde en daar wringt het schoentje want er de verbinding naar Brussel halen, is er als gevolg van vertragingen, niet zo evident. Sp.a gemeenteraadslid Mike Nachtegael en sp.a bestuurslid Gunther Mattheussens, beiden uit Sinaai, weten al wat er boven hun hoofd hangt. Ze werken in Brussel. Zij hebben dan ook vragen, of zelfs eisen, opgesteld en gericht naar de NMBS en steunen daarbij op concrete vaststellingen.

Concreet zullen er in beide richtingen dus maar 3 rechtstreekse verbindingen zijn per dag: om 5u27, 6u29 en 7u29 (vertrektijden in Sint-Niklaas) en om 16u25, 17u25 en om 17u42 (vertrektijden in Brussel-Centraal). Op de laatste trein na, hebben alle vermelde verbindingen een reistijd van ongeveer één uur. De trein uit Brussel van 17u42 doet er anderhalf uur over omdat die over Gent rijdt. Voor inwoners van Sint-Niklaas en omgeving is dat eigenlijk geen optie want wie wil nu zo lang onderweg zijn?

Mike Nachtegael: "Dergelijke gebrekkige verbinding tussen Brussel en de Vlaamse centrumstad Sint-Niklaas betekent een dieptepunt voor de dienstverlening van de NMBS. Het afschaffen van bijna alle rechtstreekse verbindingen tussen Sint-Niklaas, toch een Vlaamse centrumstad met meer dan 70.000 inwoners, en onze hoofdstad treft heel wat reizigers uit Sint-Niklaas, Belsele, Sinaai, Lokeren en Zele. Voor mensen die wat later naar het werk sporen of die na half zes willen terugkeren is er geen rechtstreekse link meer voorzien. Wie halftijds werkt wordt met hetzelfde probleem geconfronteerd, net als moeders en vaders die op woensdagmiddag naar huis sporen voor de kinderen. In al die gevallen stelt zich het probleem van de aansluiting in Dendermonde."

En hoe bolt de trein in Dendermonde? Niet zo aantrekkelijk want er loopt daar regelmatig wat mis met de aansluitingen. In de nieuwe dienstregeling beschikt men in Dendermonde over 10 minuten om zich, door één ondergrondse doorgang waar alle reizigers door moeten, van spoor 7 naar spoor 1 te begeven.  In de praktijk moet het dus wel best mogelijk zijn om de overstap te maken. Maar de Brusselreizigers weten ook dat er vanaf minsten 5 minuten vertraging al problemen zijn om het te halen.
-" Zeker voor de reizigers met beperkte mobiliteit wordt dit een miserie: de ondergrondse doorgang te Dendermonde is alleen te doen per trap, geen roltrap!", zo merkte Nachtegael nog op, "Om hier een beter beeld van te krijgen hebben we de vertragingen opgetekend waarmee de huidige rechtstreekse lijnen op 8, 9 en 10 november in Dendermonde aankwamen. Het resultaat is niet veelbelovend."

Gunther  Mattheussen haalde er zijn cijfers bij die hij onlangs ging noteren. In 19 gevallen (op een totaal van 90) is er een vertraging van minstens 5 minuten: 4 gevallen voor de lijn Sint-Niklaas - Dendermonde en 15 gevallen voor de lijn Brussel - Dendermonde. 1 op 5 treinen heeft dus meer dan 5 minuten vertraging.
De 4 treinen met vertraging op de lijn Sint-Niklaas  - Dendermonde hadden gemiddeld 8 minuten vertraging. Wie dan in Dendermonde de aansluiting wil halen zal zich mogen haasten.
De 15 treinen met vertraging op de lijn Brussel - Dendermonde hebben gemiddeld 15 minuten vertraging en er is hierbij geen rekening gehouden met de trein die op 8 november, tijdens de tellingen, gewoon werd afgeschaft. De trein vanuit Brussel om 16.30 uur op dinsdag 9 november had zelfs nog een vertraging van 43 minuten. Begin maar op tijd thuis te zijn!

Gunther Mattheussens: "Dat is een ronduit rampzalig resultaat, en getuigt van weinig organisatorisch talent bij de NMBS-leiding. Het betekent vooral dat reizigers een grote kans hebben om in Dendermonde hun aansluiting naar Sint-Niklaas te missen, en daardoor een uur vast zitten in Dendermonde."

De vraag is ook waarom de NMBS dat doet? Als reden schuift men de werken aan het station in Sint-Niklaas naar voor. Maar daar snappen Mike Nachtegael en Gunther Mattheussen geen sikkepit van: "Ons krijg je echter niet uitgelegd dat je wel treinen tussen Sint-Niklaas en Dendermonde kan inleggen op exact dezelfde uren als vandaag, maar géén rechtstreekse treinen meer tussen Sint-Niklaas en Brussel, via Dendermonde. De werken aan het station zijn vandaag ook al bezig zonder impact op de rechtstreekse verbinding. De uitleg van de NMBS lijkt dan ook meer op een flauw alibi om haar dienstverlening in onze regio verder terug te schroeven."

De twee treinreizigers uit Sinaai vragen in naam van alle reizigers aan de NMBS drie zaken:
Een op feiten en argumenten gebaseerde verklaring waarom er plots geen rechtstreekse treinverbinding meer kan zijn tussen Sint-Niklaas en Brussel.
De garantie dat de rechtstreekse treinverbinding hersteld wordt na de werken aan het station van Sint-Niklaas (want die werken worden vandaag als reden aangegeven voor de afschaffing van de rechtstreekse verbinding).
Een aansluitingsgarantie in Dendermonde, zodat vertragingen van de treinen Sint-Niklaas - Dendermonde en Brussel - Dendermonde niet tot gevolg hebben dat reizigers een uur vastgehouden worden in Dendermonde.

Het woord is nu aan de NMBS. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. In het kader van het bovenlokaal fietsroutenetwerk wordt een fietspad gepland tussen de stad Sint-Niklaas en de gemeente Zwijndrecht, grotendeels evenwijdig met spoorlijn 59 Gent -...

REGIO. Afgebouwde dienstverlening van de NMBS in het Waasland blijft reacties uitlokken. Op 12 december wijzigt de NMBS immers haar dienstregeling, ook in het Waasland. In onze streek wordt de lijn...

REGIO. Zoals we reeds melden loopt er wat mis vanaf 12 december met de rechtstreekse treinverbindingen naar Brussel vanuit Sint-Niklaas. Mike Nachtegael en Gunther Mattheussens stelden daarover een...

LOKEREN. De NMBS wil vanaf 12 december de lijn 60 Lokeren - Brussel beperken tot Dendermonde, met uitzonderingen van de twee drukste treinen in de ochtend- en avondspits. Die beslissing zorgt voor...

Struiken snoeien en bomen rooien langsheen de spoorweg.ZWIJNDRECHT. In de Laarstraat en de Fortlaan heeft de NMBS de struiken en bomen fel uitgedund. Ook de hoge sparren die het grote...

SINT-NIKLAAS. Vandaag opent ‘Parking Station’ naast bioscoop Siniscoop in Sint-Niklaas. De parking wordt nu uitgebaat door NMBS-dochter B-Parking. Treinreizigers met een abonnement...