Efficiënte Oost-Vlaamse muskusrattenbestrijding scoorde uitstekend
REGIO. Toen vorige week iemand opmerkte dat er zo goed als geen muskusratten meer te zien waren in de streek Kruibeke-Beveren, was dat voor ons aanleiding om iets dieper in te gaan op het leven van de muskusrat in de regio. In het voorjaar nog deelde provincieraadslid Nicole Van Duyse die voorzitter is van RATO vzw mee dat de gecoördineerde aanpak van muskusratten in Oost-Vlaanderen succes heeft. Dat bewezen de resultaten van een intensieve controle-actie van het Vlaams Gewest. Er werd verwezen naar een gecontroleerd gebeid in de omgeving van Ronse maar de situatie in het Waasland mocht gelijkwaardig worden genoemd dan dara in de Vlaamse Ardennen. Er werden In het gecontroleerde gebied (Ronse) slechts vier muskusratten gevangen. De toegelaten norm ligt op tien.
De bestrijding in Oost-Vlaanderen kent een efficiënte aanpak. Muskusratten kunnen veel schade veroorzaken aan dijken en grachten. Daarom is het bestrijden van muskusratten een belangrijke taak van de waterloopbeheerders (gewesten, provincies, gemeenten).
In Oost-Vlaanderen staat het provinciebestuur in voor de ondersteuning van de gemeentelijke rattenbestrijders en voor de globale coördinatie van de bestrijding. Daarvoor werd Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen (RATO) vzw opgericht. Rato vzw is een interbestuurlijk samenwerkingsverband tussen de Provincie en de gemeenten. Het kan de bestrijding tegen een kostprijs, tijdelijk of definitief, overnemen van de besturen die de bestrijding zelf niet meer willen of kunnen uitvoeren.
De muskusrat houdt zich niet aan administratieve grenzen. Daardoor kunnen acties (of het ontbreken van acties) van de verschillende waterloopbeheerders belangrijke gevolgen hebben. Door de grote vruchtbaarheid en hoge mobiliteit van de muskusratten kunnen veranderingen op het naburige grondgebied merkbaar zijn. Partners in het grensgebied Frankrijk - Wallonië - Vlaanderen hebben daarom besloten hun krachten te bundelen in het project Cartora. Het project wordt uitgevoerd in de periode van april 2008 tot maart 2012 en kan rekenen op Europese, Vlaamse en provinciale steun die wordt verleend uit het Interregprogramma IVa.
Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen vzw is de projectpartner. Voor de provincie Oost-Vlaanderen zijn de betrokken gemeenten Ronse, Kluisbergen, Maarkedal en Brakel.
In het eerste semester van 2009 werden door de gezamenlijke aanpak in die vier gemeenten 207 muskusratten gevangen in het tweede semester van 2009 werden nog eens 25 muskusratten gevangen. We mogen er van uit gaan dat het in het Waasland ongeveer ook zo is gesteld. Er is dus een verbetering van de situatie. Daarnaast werden in de loop van het laatste kwartaal 2009 tijdens gezamenlijke vangacties met de Waalse partner op het grondgebied van Wallonië 322 muskusratten gevangen. Hierdoor werd de instroom in Oost-Vlaanderen, in het bijzonder in de gemeente Ronse, sterk beperkt.
Het intensieve werk van de bestrijders wordt met dit fraaie resultaat beloond. Toch is blijvende zorg noodzakelijk. Door de grote vruchtbaarheid en de hoge mobiliteit van de muskusratten, kan de situatie zeer snel opnieuw ontsporen. Uit de voorlopige cijfers van 2010 blijkt dat voor heel Oost-Vlaanderen tijdens het eerste kwartaal van 2010 al de helft van het totale aantal muskusratten in 2009 werd gevangen. Men zal zich dus moeten blijven inzetten om de goede resultaten te behouden. (Rolf Duchamps)