Provincie en gemeente hand in hand tegen de ratten
Maar het is ook de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die zich bezighoudt met het bestrijden van muskusratten, beverratten en bruine ratten. Maar omdat heel wat ratten langs het water leven sloot de VMM samenwerkingsovereenkomsten af met de beheerders van de bevaarbare waterlopen en kanalen en met provincies en gemeenten als beheerders van waterlopen van 2e en 3e categorie. Ook met polders en wateringen en met de terreinbeherende instanties, waaronder het agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Natuurpunt, zijn afspraken gemaakt op het vlak van rattenbestrijding door de VMM.
Door die aanpak is er voor gezorgd dat de muskusrattenpopulatie en deze van de beverratten onder controle zijn. Het probleem van de bruine rat wordt dan weer aangepakt in overleg met de provincies. Daarvoor zijn er nieuwe samenwerkingsafspraken voor de bestrijding langs de gewestwegen.
Hoe alles de voorbije jaren verliep kunnen we na het congres in Mechelen zeker naar buiten brengen.
Maar ondertussen weten we wel dat in Oost-Vlaanderen de vzw RATO werkt met professionele medewerkers die zich toeleggen op uitvoering van rattenbestrijding. De basis van de bestrijding is eigenlijk het passend speurwerk. Een bestrijder gaat actief op zoek naar sporen van zowel bruine- als muskusratten. Vooral het buitengebied wordt grondig onderzocht. Bij het vinden van een haard op openbaar terrein wordt ingegrepen. Voor muskusratten is dat met fuiken en klemmen, voor bruine ratten met het plaatsen van lokazen. Op deze manier wordt voorkomen dat er maar wordt opgetreden nadat het een plaag is geworden. Preventie is dus een belangrijk punt.
Niet vergeten dat bruine ratten opgenomen zijn in de lijst 'voor schadelijke organismen voor planten en plantaardige producten'. Hierin wordt gesteld dat iedereen die een terrein bezit, huurt of gebruikt voldoende maatregelen moet nemen om deze ratten te vermijden en te bestrijden. Dat betekent in feite dat vanaf het moment dat op iemands terrein een rat loopt, hij preventiemaatregelen moet nemen en de ratten moet bestrijden.
het Waasland en de rat
RATO-Voorzitter Nicole Van Duyse over 'Ratten op Wase wijze': "De bestrijding van ratten is wettelijk geregeld. Voor de bestrijding van muskusratten is de waterloopbeheerder verantwoordelijk; voor de bestrijding van bruine ratten is de tereinbeheerder. Provincie en gemeenten werken intensief samen om de bestrijding optimaal te laten verlopen. Waterrijke landbouwgebieden zijn een uitgelezen habitat voor de muskusrat. De bruine rat is een mensenvolger en komt vooral voor waar voldoende voedsel en schuilgelegenheid is. In die zin is de aandacht voor en de problematiek van de rattenbestrijding in het Waasland analoog aan de andere regio's in de provincie. Op dit moment is de muskusrat in het hele gebied onder controle, maar blijvende aandacht is nodig."
Van Duyse heeft ook cijfers uit de voorbije jaren. In 2000 bedroeg het aantal gevangen ratten zo’n 7000 maar in 23005 waren dat er maar 500. Voor 2010 is het nu afwachten of er nog muskusratten gevangen kunnen worden. Het zullen er hooguit nog enkele zijn.
Er zijn in de Wase regio ook nog steeds muskusrattenbestrijders, rattenvangers zoals dat hier heet. Een gemeente kan ervoor kiezen om de bestrijding in eigen beheer te houden (Beveren, Sint-Niklaas) en daarvoor een of meerdere muskusrattenvangers aanstellen. Of de gemeente (Sint-Gillis-Waas, Stekene) kan ervoor kiezen om de bestrijding uit te besteden aan Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen vzw. De provincie Oost-Vlaanderen heeft ook twee bestrijders in dienst die de gemeenten begeleiden.
Voorzitter Nicole Van Duyse wijst naar de provinciale website waarop veel informatie te vinden is. Daarnaast zijn folders over de bestrijding van de muskusrat, de bruine rat en de plantaardige exoten ter beschikking. Deze folders worden via de gemeenten verspreid. Voor de gemeentelijke website of voor het gemeentelijke informatieblad zijn informatieve artikels klaar voor publicatie.
De voorzitter rondde af met: "Tot slot worden, op verzoek van de gemeente, ook voordrachten, informatievergadering en demonstraties gegeven; vaak naar aanleiding van pulbieksmanifestaties zoals jaarmarkten. Indien meldingen bij particulieren worden behandeld door RATO vzw dan ontvangt de betrokkene een handleiding met praktische tips voor de bestrijding." (Rolf Duchamps)