Natuurpunt WAL vecht mee voor het behoud van Sint-Annabos

ANTWERPEN-LINKEROEVER. Velen hebben tijdens een actie voor het behoud van het Sint-Annabos nog maar eens kunnen vaststellen welk mooi natuurgeschenk dit gebied is. Tijdens gegidste wandelingen kregen de wandelaars info over betekenis van het Sint-Annabos, de groene long voor een groot deel van de omwonenden en ook uit Zwijndrecht. Maar de overheid heeft beslist: "dat bos moet weg, we hebben het nodig voor de Oosterweelverbinding." Niks van, zeggen nu Natuurpunt, Ademloos en nog andere verenigingen of actiegroepen die de natuur onder de mensen wil houden. S.O.S. Sint-Annabos voert de actie.

Wim van Hees van Ademloos bracht in herinnering dat minister van milieu Joke Schauvliege de milieuvergunning goedkeurde  voor Noriant voor de vernietiging van het Sint-Annabos. Een gegeven dat volgde op de overschakeling van de lange Wapper naar de diepe Wapper, de tunnel.Hij verwoorde het: "De diepe wapper is niet veel beter dan de lange wapper. Op de ene plaats kondigde men dus aan dat het allemaal opnieuw moest beginnen , dat BAM totaal zou veranderen, dat BAM alleen de schadevergoeding met Noriant moest regelen.En op de andere plaats en met een andere mond zei men ‘loop allemaal naar de pomp, het Sint-Annabos wordt toch vernietigd en wie het daar niet mee eens is, trek uw plan, vergooi uw geld, ga naar de raad van state. Wij zullen dit niet pikken."

Het mooi stuk natuur is een bufferbos tegen chemie, industrie, haven en verkeer. Het laten verdwijnen zou volgens Wim van Hees een ‘bedreiging van onze gezondheid’ zijn. En dat wordt nog meer verzwaard door het feit dat er een slibstort komt waarvan medisch wetenschappelijk onderzoek al heeft aangetoond dat zulk stort ernstige medische gevolgen heeft tot op 3000 meter afstand.

De bufferwerking van het Sint-Annabos werd ook nooit gemeten. De actiegroepen zijn ook eens gaan kijken naar het biodiversiteitonderzoek van het bos maar er was een spoor van te vinden. Ook was er geen spoor van de waardebepaling noch iets van een intensieve dialoog met ervaringsdeskundigen van het Sint-Annabos namelijk de Antwerpenaren. Er werd ook geen spoor gevonden van onderhoud door het Agentschap Natuur en Bos. Wim van Hees stelt daarbij ‘ je moet meten om te weten, je moet onderhouden om te bewaren’
Bij Natuurpunt is men wel begonnen met de waarde eens te berekenen en gehoopt wordt het volgende week te kunnen voorleggen. Ze gebruiken bij de berekening op basis van wetenschappelijke ideeën die de Vlaamse overheid zelf heeft voorgeschreven. Hetb ziet er volgens Johan Van de Walle naar uit dat men op een bedrag zal uitkomen tussen de  50 en de 100 miljoen euro.

Het college van Antwerpen werd schuldig verzuim aangesmeerd omdat het geen negatioef advies gaf aan de gedeputeerden van de provincie zodat die het dossier dan positief konden doorgeven aan mevrouw Schauvliege.
Bij Ademloos stelden ze het ook zo: "We worden bedreigd door een onzorgvuldige overheid. Onze overheid weigert gezondheid tot de inzet te maken van haar beleid, zowel stedelijk als algemeen. We pikken dit niet en wij eisen dat de stad met ons in het verzet gaat. De bouwaanvraag en de milieuvergunningen dienen ingetrokken. Totaal."

Alvorens de wandelingen vetrokken kwamen een vijftal sprekers wrank en vrij hun mening zeggen vanuit hun vereniging of actiegroep.Voor Natuurpunt was het Jef Van de Wiele die zonduit zijn mening kwam zeggen. Een bos van 3 hectare op 3 km van de Antwerpse Grote Markt wil men laten verdwijnen. Maar geen enkele West-Europese stad heeft dat. Onbegrijpelijk.

Ook vanuit de Voorkempen kwam iemand een groene groet brengen van de mensen van over ’t water waar men ook al heeft gevochten voor elke vierkante meter groen uit hun leefomgeving en met succes want de bouw van het kanaal voor de duwvaart werd afgevoerd. Hij gaf de actievoerders voor het behoud van het Sint-Annabos de raad zich niet neer te leggen bij de gedachte ‘er is toch niets meer aan te doen’ maar wel blijven doorgaan.

Manu Claeys, bekend geworden voor zijn acties via StRaten-generaal, sprak van bedrog."Op de rechteroever verloopt men nu het nieuwe product: ‘BAM-tracé met tunnel’ met een hele boel prentjes en plaatjes. Karel Vinck heeft tijdens de volksraadpleging over het Sint-Annabos gezegd dat men zich geen zorgen hoefde te maken omdat bos niet gekapt diende te worden. De helft zou volstaan maar nu hebben ze een kapvergunning om alles te kappen tot op vijftig meter van de straat. Men is de mensen wel iets aan het wijsmaken. Het Sint-Annabos hoeft niet gekapt te worden want slib kan men overal leggen. Dat ze het hier willen aanleggen is om financiële redenen: men wil het zo goedkoop mogelijk houden."

Maar Manu Claeys legde ook nog een betere reden voor om het bos te sparen en dat was gewoon een ander een ander tracé te kiezen met name het meccanotracé. Dan moet men helemaal niet aan het Sint-Annabos zijn. Een gezegde van de woordvoerder van StRaten-generaal dat op luid applaus en gejuich werd onthaald. Hij beloofde in het voorjaar weer een bezwaarschrift te zullen indienen met het milieueffectenrapport.
Vanuit de PVDA werd ook de vraag gesteld waarom vandaag de Liefkenshoektunnel niet wordt opengesteld en beter worden ontsloten.

Een geneesheer kreeg ook het woord en wees op de waarde van een bufferbos. "Als arts zeg ik nogmaals dat men voor alle infrastructuurwerken niet alleen rekenen hoeveel de maatschappijen er zullen aan verdienen maar ook hoeveel gezondheidskost met gezondheidleed het aan de gemeenschap kost. En dat wordt nooit mee genomen"

Een ander genodigde spreker stelde dat de Vlaamse regering zei dat er 10.000 ha bos moest bijkomen. Dus kan het Sint-Annabos niet worden gekapt, meende hij. Ook hij noemde het schuldig verzuim voor een bos dat 50 jaar geleden werd aangeplant en nu zegt de overheid dat het geen ecologische waarde heeft. Maar in de loop der jaren bleef de overheid in gebreke voor wat het beheer van het Sint-Annabos betrof. Moest men jaren  geleden gezegd hebben tot de bevolking of tot Natuurpunt, dat zij het mochten beheren, dan zou het echt een prachtig bos zijn geweest.
"De Vlaamse regering heeft gedacht het zelf te doen en het trekt op niets. Dus, als de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid niet op neemt, dan moeten wij het zelf doen en er voor zorgen dat hier een mooi en ecologisch waardevol bos komt. En als ze nu toch komen kappen dan moeten we er klaar voor staan dat het niet gebeurt. Met honderden of duizenden hier aanwezig zijn als ze toch beginnen te kappen, dan kunnen ze het niet. Daar moeten wij ons op voorbereiden. Het Sint-Annabos wordt niet gekapt. Voilà"

Er werd door Wim van Hees besloten dat het nodig is om op 28 november om 14 uur een feestelijke zitting te houden in zaal Horta in Antwerpen om de overwinningen te vieren die reeds door Ademloos werden behaald en die volgens hem in de toekomst nog zullen behaald worden
Op 4 december is het de laatste dag dat klacht kan worden neergelegd bij de Raad van State en op die dag zal symbolisch één of andere actie aan het Sint-Annabos wordengeorganiseerd. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

het Spaans FortREGIO.In het werkingsgebied van Natuurpunt WAL of der Wase Linkerscheldeoever met als werkingsgebied de Antwerpse Linkeroever, Beveren, Kruibeke, Zwijndrecht-Burcht en Temse. Het is...

Natuurpunt wil snel een projectmedewerkers aantrekken voor een project in het zeeehavengebied.REGIO. Natuurpunt Wase Linkerscheldeoever, de vereniging die ijvert voor het behoud voor het behoud van...

de KoningsdijkDE KLINGE. De gemeente Sint-Gillis-Waas en de provincie Oost-Vlaanderen willen, in het kader van het project Staats-Spaanse linies, een fietspad aanleggen op de Koningsdijk. Het is...

De voorbijgangers werden uitgenodigd om te komen tekenen voor het behoud van het Sint-Annabos.ZWIJNDRECHT/LINKEROEVER. Natuurpunt WAL heeft zondag een zeer geslaagde actie gevoerd om de bewoners van...

In het natuurreservaat Blokkersdijk worden al voor de 23ste keer beheerwerken uitgevoerd.LINKEROEVER/WAASLAND. Natuurpunt WAL organiseert op zaterdag 22 en zondag 23 november voor de 23ste keer in...

een stukje linkeroever anno 1978BURCHT/WAASLAND Natuurpunt Wase Linkerscheldeoever of beter bekend als Natuurpunt WAL ijvert al sinds 1978 voor het behoud van de allerlaatste natuurgebieden in...