Burgemeester start afbraak Bergezfabriek

LOKEREN. Normaal tekent een burgemeester present als hij van een prestigieus project de eerste steen kan leggen. In Lokeren kreeg burgemeester Antheunis de eer om de eerste stenen van de Bergezfabriek neer te halen. Wat meteen de start was van de werken aan het project 'De Vlasmolen'. Over drie jaar moeten de eerste bewoners er hun intrek nemen.

Het stadsvernieuwingsproject gaat een nieuwe fase in. In juni verzekerde schepen Liebaut ons nog dat de fabriek tegen eind van het jaar gesloopt zou worden. Hij krijgt gelijk. Burgemeester Filip Antheunis nam gisteravond plaats in een kraan om de eerste muur van de fabriek een flinke dreun te verkopen. Daarmee is start van de afbraakwerken gestart. De werken worden uitgevoerd door de Willemen Groep die ook de gronden verwierf. De bouwonderneming zal er ook de residentie 'De Vlasmolen' neerpoten en via de eigen immotak, Immocubes in de Lokerse Roomstraat, de appartementen verkopen.

Bij de voorstelling van het project kaderde burgemeester Antheunis het project binnen het ruimere stadsvernieuwingsproject waarbij o.a. de omgeving van de markt flink onder handen wordt genomen. Daarvoor wist hij nog te melden dat daar deze week het wettelijk verplichte archeologisch onderzoek start. De eigenlijke werken starten begin volgend jaar. In dezelfde periode start ook de bouw van het nieuwe sport- en jeugdcomplex tussen de sporthal en het zwembad. Beide projecten worden op een steenworp van de site uitgevoerd. Filip Liebaut, schepen van stadsvernieuwing en stedenbouw, schetste het beleid volgens drie W's: werk, wonen en welzijn. De bouw van residentie 'De Vlasmolen' past bij de W van wonen. De W van bouwbedrijf Willemen is in deze de aanvullende 'W'. "Willemen heeft heel wat geld geïnvesteerd om de gronden te verwerven en ook de bouw van de woningen is een flinke investering. De stad is blij met deze investering.", zei schepen Liebaut. "Ik heb op de website van Willemen gekeken en vond daar drie waarden terug: innovatie, samenwerking en respect. Deze waarden zijn ook voor de stad heel belangrijk."

De heroriëntering van de Bergezfabriek werd 'De Vlasmolen' gedoopt, wat verwijst naar de textielfabriek. Waar nu nog de oude fabriek staat, verrijzen binnenkort kleine appartementsgebouwen rond een centraal plein. Er komen appartementen en studio's met 1, 2 en 3 slaapkamers, waarvan de meeste terrassen zuid gericht zijn. Onder de gebouwen voorziet Willemen 168 parkeerplaatsen met 76 bergingen. Elk appartement wordt een laag-energiewoning. "Met een E-peil van E46 tot E64 krijg je de eerste tien jaar 20% korting op de roerende voorheffing.", verklapte Johan Willemen, voorzitter van de Willemen Groep. Hij verwacht dat de eerste appartementen midden 2013 bewoond zullen zijn.
De nabijgelegen school 'De Hagewinde' moet op termijn plaats maken voor een gloednieuw winkelcentrum met appartementen van 20.000 m². Johan Willemen mikt op begin 2014 om hier de werken te starten. Of dat haalbaar is, moet nog blijken want de bouw van de nieuwe schoolgebouwen voor De Hagewinde moet nog starten.

Wie meer informatie wil over het woonproject 'De Vlasmolen', kan terecht op de website devlasmolen.be bij Immo Cubes in de Roomstraat 13 te Lokeren. (mb)

 

 

Lees ook:

LOKEREN. Lokeren rekent stilaan af met z'n verleden met verschillende haarsnijderijen aan de rand van de stad. Het kost heel wat tijd om alle gronden te verwerven maar er is of er komt heel wat...

de oude fabriek Bergez in de SportlaanLOKEREN. Midden vorig jaar stelde de Lokerse gemeenteraad een voorlopig Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Markt-Poststraat vast. Alhoewel dit plan ook voorziet...