Werkgroep zonnewijzers van start
RUPELMONDE. In 2012 wordt de 500ste geboortedag van Gerardus Mercator herdacht. In dat kader plant Mercatoria, medeoprichter van de vzw Mercator 2012, een aantal projecten rond zonnewijzers. Dit om de minder gekend activiteit van Mercator als instrumentenbouwer in de aandacht te brengen. Mercator is vooral bekend als cartograaf. Met zijn geniale projectie verwierf hij wereldfaam. Maar ook als ontwerper en bouwer van instrumenten was hij een der beste van zijn tijd.
Hij maakte wetenschappelijke instrumenten voor o.a. Keizer Karel en kardinaal De Granvelle. Om deze belangrijke maar minder gekende activiteit onder de aandacht te brengen werd ter gelegenheid van het vorige herdenkingsjaar in 1994 het Zonnewijzerproject opgestart in Mercators geboorte stadje Rupelmonde. Na bijna 20 jaar is het project duidelijk aan renovatie toe.
Initiatiefnemer Julien Lyssens heeft samen met Patric Oyen destijds het project opgestart met een minimum aan ervaring. Met een aantal kinderziekten tot gevolg. In het vooruitzicht van 2012 zullen in de eerste plaats de oude zonnewijzers hersteld worden. Daarnaast zullen er een aantal nieuwe geplaatst worden. In het kader van een Europees project plannen de initiatiefnemers een project rond zonnewijzers in Rupelmonde, het Nederlandse Geldermalsen en het Duitse Gangelt.
Om de fouten uit het verleden te vermijden werd onder de vleugels van Mercatoria een werkgroep 'Zonnewijzers' opgericht. De werkgroep is samengesteld uit een aantal Mercator - en zonnewijzer specialisten. Naast de voorzitter van Mercatoria André De Puydt en geestelijke vader van het zonnewijzerproject Julien Lyssens zijn ook Patric Oyen van de Zonnewijzerkring Vlaanderen, Veerle Heyman en Kris Schoeters van De Astronomische Werkgroep Mercator en Chantal Verdoorent als gespecialiseerde zonnewijzergids vertegenwoordigd. In Rupelmonde is men alvast volop bezig met de voorbereidingen van het jubileumjaar.(Rolf Duchamps)