Gouverneur Denys nieuwe vzw Mercator 2012

Image
Burgemeester Antoine Denert mocht heel wat prominenten verwelkomen. Links burgemeester Freddy Willockx en gouverneur André Denys van Oost-Vlaanderen.
RUPELMONDE. Alleen al de aanwezigheid van de Provinciegouverneur André Denys, de Provincie Oost-Vlaanderen, burgemeesters Antoine Denert en Freddy Willockx en de afgevaardigden van de vzw Schelderijk Mercatoria, de vzw Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas en de gemeente Kruibeke en de stad Sint-Niklaas, bewees dat 2012 voor de ganse regio een belangrijk Mercatorjaar zal worden. In het bibliotheekgebouw, nabij het geboortehuis van Mercator, vond de stichtingsvergadering plaats voor de vzw Mercator 2012, het jaar dat het 500 jaar geleden is dat Gerard De Cremer werd geboren.

Het was burgemeester Denert die het welkomstwoord mocht uitspreken. Hij plaatste de figuur van Mercator in het wereldbeeld van nu en vroeger. Via de geleerde kon in de ruimte worden gedacht volgens Denert kan men reizen in de tijd, zeo snel reizen dat men de tijd van  u voorbij gaat. Hij wilde Mercator ook aangrijpen om de jeugd een boodschap te brengen dat ze moeten durven ‘denken’. Zo bekeken zal 2012 ook een uitdaging zijn voor die jeugd en moet een uitdaging zijn voor hen de komende 50 jaar. ‘Durven denken, durven ondernemen’. Dat was de kern van zijn toespraak.

Gouverneur Denys vond het een eer dat hij voorzitter mocht zijn van de vzw Mercator 2012. Vooral omdat het een ambitieus project is. Omdat Mercator een grote figuur is, moet het herdenken van 500 jaar Mercator met stijl gebeuren. “Deze figuur gebruiken om aan een volksverheffing te doen”, zei de gouverneur, “De aanleiding, dat hij 500 jaar geleden is geboren, is een goede aanleiding om er een moment van vreugde aan te beleven.”,
André Denys wees er op dat het 18 jaar geleden was dat Rupelmonde  nog een Mercatorjaar kende (1994) Het moet niet alle jaren gebeuren en verwees naar het Ros Beiaard in Dendermonde dat ook maar om de tien jaar uitgaat.

Naar 2012 toe vond de gouverneur dat de manier van aanpakken groots te noemen is: de gemeenten Kruibeke en Sint-Niklaas, twee heemkundige kringen, toerisme Waasland en via de Maatschappij Linkeroever ook een stuk Antwerpen, leveren allemaal specialisten die er bezieling voor hebben.
Voor hem rust het geheel op vier peilers: wetenschappelijk, educatief, toeristisch en academisch. Wetenschappelijk staat Mercator bij de vier allergrootste wetenschappers aller tijden. Hij was de grootste geograaf die er ooit was. “Mercator is internationaal, over alle tijden heen”, aldus Denys.
Educatief moet het herdenkingsjaar de jongeren bereiken die door zijn werk ‘goesting’ moeten krijgen om het ook zo te doen. Op het toeristische vlak behoort het Waasland tot de weinigen die een duidelijke strategie uitbouwden. Hier weet men op welke wijze toeristische troeven met elkaar kunnen verzoend worden. Daarin zal nu een plaats worden gegeven voor Mercator 2012. Tenslotte wijst academisch naar een jaar waarin zeker ‘academische zittingen’ zullen plaatsvinden.
Als voorzitter van de vzw wil gouverneur Denys een bescheiden rol spelen, hij wil zich niet moeien maar zal eerder meewerken om het gebeuren meer uitstraling te geven.  Ook op het nationaal vlak wil hij Mercator 2012 breder uitsmeren.

Voor Freddy Willockx herhaalt de geschiedenis zich want in 1991 was hij er ook bij op de stichtingsvergadering van de groep die in 1994 het 400-jarig overlijden van Mercator zou herdenken met een heus Mercatorjaar. Nu zet hij, zoals hij het zei ‘de spurt weer in’ want in 2012 zal het Christel Geerts zijn die als burgemeester van Sint-Niklaas de honneurs zal waarnemen. Ooit was er wel eens rivaliteit tussen Sint-Niklaas en Kruibeke maar hij zelf samen met Antoine Denert, hebben die de voorbije 20 jaar weggewerkt.
De stad zal zeer actief zijn rond Mercator. Vooral dank zij de Oudheidkundige Kring met een groep idealisten die toch een uitstraling van ons erfgoed geven. Er werd reeds in het verleden werk van Mercator bijeen gebracht. Willockx wees hierbij naar het Mercatormuseum in de Zamanstraat dat in 1994 werd geopend en het enige in ons land is. Scholen komen er heen, zelfs vanuit het buitenland en er worden workshops en tentoonstellingen georganiseerd.
De Oudheidkundige kring wil dan ook uitpakken met een groots project dat “Mercator Digitaal” wordt genoemd. Ook nu viel weer het woord ambitieus. Een tentoonstelling die volgens de Sint-Niklase burgemeester het regionaal niveau ver zal overschrijden.

Het Waasland staat dus in 2012 wat te wachten. Ook de Rupelmondse vzw Mercatoria heeft al plannen klaar. Ze werken er voor samen met het gemeentebestuur, VVV Rupelmonde en de Zonnewijzerkring Vlaanderen vzw.

Image
De genodigden met links aan tafel Peter Deckers, voorzitter van de Maatschappij Linkerscheldeoever en schepen te Beveren.

Image
Gouverneur André Denys vond het een grote eer dat hij voorzitter mocht zijn van de vzw Mercator 2012.

Image
Gouverneur Denys zet zijn handtekening onder de stichtingsakte.

Image
De stichtingsakte wordt getekend door Jozef Dauwe die in de Raad van Bestuur zetelt namens de provincie Oost-Vlaanderen.

Image
Voor Schelderijk Mercatoria vzw Rupelmonde tekende Julien Lyssens de akte. Staande vlnr: de Kruibeekse schepenen: Dirk De Ketelaere, Pia De Monie, Raf Spinoy, Frans Van der Meiren, Irène Gorrebeeck (zittend) en André Lardon. Aan tafel, links van Lyssens deputé Dauwe en de griffier van Oost-Vlaanderen. Rechts André Depuydt, van Schelderijk Mercatoria vzw en ook zetelend in de Raad van Bestuur van Mercator 2012.

Image
De bestuurders van Mercator 2012 vzw bij Mercator zelf.

Het bestuur van vzw Mercator 2012: voorzitter André Denys, ondervoorzitters Freddy Willockx en Antoine Denert, penningmeester André Depuydt, secretaris Geert De Bock en als ambtelijke contactpersonen aan het dagelijks bestuur: Geert De Bock (Sint-Niklaas) en Machteld Oste (Kruibeke) (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Het bazuingeschal zal nog niet weerklinken maar in Sint-Niklaas wordt toch al een brainstorm gehouden over wat er kan worden gerealiseerd.WAASLAND. In het Waasland en meer bepaald in Sint-Niklaas en...

De twee initiatiefnemers en regisseurs, John Claeys uit Sint-Amands en Rupelmondenaar Frans Van der Meiren. RUPELMONDE. De Mercatorgezellen zijn momenteel druk in de weer met de voorbereiding...

De korpsleiders nemen afscheid van Kruibeke.KRUIBEKE. De Mercatortaptoe van Kruibeke is voor het Oost-Vlaams Vlamo een unieke gelegenheid om de waarde van de muziekverenigingen te promoten. Vanaf 15...

Een historische dag 18 maart 2008: de laatste bewoners van rusthuis Mercator verhuizen naar Wissekerke Bazel.RUPELMONDE/BAZEL. Dinsdag zijn nu ook de 35 oudjes van het Rupelmondse rusthuis Mercator...

Het rusthuis van Rupemonde dat later zal worden geslooptRUPELMONDE. De laatste 30 bewoners van het Rusthuis Mercator zullen op 18 maart verhuizen naar het nieuwe rusthuis Wissekerke te Bazel. Het...

KRUIBEKE/BAZEL. De start voor de bouw van een nieuw rusthuis in Bazel is gegeven. De rusthuizen Mercator Rupelmonde en Altena Kruibeke zullen verdwijnen ook al heeft een groot deel van de bevolking...