Vriendschapsestafetteloop naar zusterstad Idstein

ZWIJNDRECHT. Dinsdag 31 augustus om 9u vertrekken aan het administratief centrum op het Binnenplein 14 lopers  voor een estafetteloop naar het Duitse Idstein en dit jaar staat die in het kader van 40 jaar verzustering tussen Burcht (en na de fusie Zwijndrecht) en Idstein. Zwijndrecht is in de estafetteloop vertegenwoordigd door 4 lopers van de Atletiekvereniging ZWAT. De andere zijn uit andere verzusteringsgemeenten met Heusden in Nederland, Sile in Turkije en uit Idstein zelf. Het is al de 7de keer dat een Zwijndrecht delegatie aan de vriendschap - estafetteloop deelneemt. Vanuit Idstein was er ook reeds zo’n loop naar de Turkse zusterstad.

Zwijndrecht nam in 1997 voor het eerst deel aan een estafette tussen Idstein en Breslau in Polen, in 2000 was er voor het eerst een Zwijndrecht - Idstein, in 2002 liepen ze van Heusden (NL) naar Idstein, in 2005: Lana in het Italiaanse Zuid-Tirol - Idstein, in 2009 liepen de Zwijndrechtenaren nog eens mee van Idstein naar Breslau en nu dit jaar is Zwijndrecht weer de startplaats.

Merkwaardig voor de Zwijndrechtse deelnemers is wel dat zij niet naar de leeftijd kijken want het zijn zeker geen van de jongste ZWAT-atleten. Integendeel, het zijn atletiekfiguren die eigenlijk de grondvesten zijn van de vereniging.  Michel Van Mulder heeft aan alle estafettelopen deelgenomen, Marc Van Geystelen nam 4 keer deel vanaf 2002, Marc Ruymbeke was er in 2005 bij en Juul Bernaers liep enkel mee in 2009. Dit jaar zal hij vanaf dag 2 vervangen worden door de debutant Dimitri Van Mulder, de 23 -jarige jeugdtrainer van ZWAT.
In 1997 liep ook de huidige schepen van sport, Kris Herremans mee met Michel Van Mulder. Hij zal nu samen met burgemeester Minnebo de start geven op dinsdag 31 augustus. Zaterdag reist immers een delegatie van het gemeentebestuur ook naar Idstein om er de plechtigheden bij te wonen.

De estafetteloop heeft aan de vier Zwijndrechtenaren ook wat voorbereiding gevraagd.  Michel Van Mulder: "In het kader van de voorbereiding paste ik ons trainingsschema aan. We moesten ons meer focussen op opeenvolgende dagen trainen i.p.v. twee of drie maal per week een grotere afstand. Per dag liep iedere deelnemer ongeveer 10 à 12km. Soms liepen we stukken samen als het parcours dat toeliet bijvoorbeeld op het jaagpad langs een rivier of kanaal. De looptrajecten van de estafette zijn wel zwaarder in vergelijking met onze vertrouwde trainingsomgeving want er zijn redelijk veel hellingen."
In 2000 was de afstand die moest overbrugd worden 604 km. Ook dit jaar zal dat ongeveer zo wel zijn. Er loopt telkens maar één deelnemer. De anderen volgen in de wagen die door de gemeente wordt ter beschikking gesteld.

Bij het vertrek dinsdagmorgen wordt eerst naar Burcht gelopen naar … de Idsteinlaan. Daar worden ze met de wagen naar de rechteroever gebracht en dan begint de loop in de richting van Namen. Het parcours werd uitgestippeld door Weigel Ottman van Idstein en op dag 2 (woensdag) gaat het naar Luxemburg, de 3de dag (donderdag)naar Mehring en tenslotte wordt het nog een zware vrijdag naar Idstein.
Daar zullen dan ook de feestelijkheden aan de gang zijn met op zaterdag een academische zitting n.a.v. 40 jaar verzustering met Burcht-Zwijndrecht. Ook zondag staat er heel wat op het programma in aanwezigheid van afvaardigingen van alle zustergemeenten - en steden. Zwijndrecht neemt als ‘specialiteit’ advokaat en chocolade mee, als proefattentie en om te verkopen.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BURCHT. Reeds 6 jaar geleden werd een overeenkomst gesloten tussen de gemeente en de parochiale werken voor de oprichting van een nieuwe school aan de Idsteinlaan in Burcht. Op 23 juni 2009 werd die...

ZWIJNDRECHT. Aan het AC vertrokken een dozijn lopers om in estefattevorm het traject Zwijndrecht-Idstein af te leggen. Het waren burgemeester Willy Minnebo en de schepenen Kris Herremans en Ann Van...