Ruime belangstelling voor zorgboerderijen in Lokeren

Image
Zorgboeren getuigen in Lokeren over hun ervaringen.
LOKEREN. In Lokeren en onmiddellijke omgeving zijn er reeds 11 boerderijen, die een sociale hulpverleningsrol vervullen als zorgboerderij. Wat dit juist is, blijkt echter weinig bekend. Sommige buren of collega-landbouwers weten zelfs niet dat nabije bekenden ook optreden als zorgboer. Lokerse schepen Nina Van der Sypt wou daar verandering in brengen. In samenwerking met de Stedelijke Raad voor Land- en Tuinbouw werden alle land- en tuinbouwers uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst, die vorige dinsdag druk bijgewoond werd op de geitenboerderij ’t Eikenhof in de Eekstraat te Lokeren. Er was zelfs belangstelling vanuit het Nederlandse Zeeland.

Mieke Braet, verantwoordelijke voor Groene Zorg Oost-Vlaanderen gaf de nodige uitleg, waarna ook enkele Lokerse zorgboeren hun verhaal brachten. Daarna was er voor belangstellenden ruime mogelijkheid voor individuele informatie-uitwisseling tussen de aanwezigen. Het geheel werd afgesloten met een optreden van Willem Vermandere.

Vzw Steunpunt Groene Zorg

Deze vzw legt en onderhoudt de verbinding tussen de zorgboer, de welzijnsinstellingen en de zorgvragers. Zij ondersteunt alle initiatieven die mensen uit kwetsbare groepen opvangen en een zinvolle activiteit aanbieden in een groene werkomgeving.
Op basis van grondige screenings gaat men onderzoeken wie eventueel waar terecht zou kunnen. De kandidaat-zorgboer, die in aanmerking komt, krijgt een voorstel, maar het staat hem volledig vrij daarop al dan niet in te gaan.

Steunpunt Groene Zorg begeleidt de zorgboeren doorheen de administratieve verplichtingen, die nodig zijn voor de opvolging van de zorgvragers, en om te voldoen aan de sociale en arbeidswetgevingen.

Wie zijn de zorgboeren?

Een zorgboerderij is een land- of tuinbouwbedrijf waar mensen uit kwetsbare groepen opgevangen worden. Die opvang bestaat erin dat de zorgvragers (hulpboeren) meedoen met de gewone activiteiten op het bedrijf.
Het kan gaan om een gemengd landbouwbedrijf (akkerbouw en veeteelt), maar net zo goed om een groenten-, fruit- of sierteeltbedrijf, of zelfs om hobbyboeren. "Nuchtere mensen, met gezond boerenverstand en het hart op de juiste plaats" aldus Mieke Braet van Groene Zorg Oost-Vlaanderen.

Essentieel is de motivatie en de sociale bewogenheid van de bedrijfsleider en zijn familie, die er vooraf goed moeten over nagedacht hebben hoe zij de opvang van hun gast kunnen combineren met de werkzaamheden op de boerderij en met hun eigen gezinsleven. Zij aanzien de gasten niet als een volwaardige arbeidskracht, wel als iemand die hen, rekening houdende met zijn (dikwijls beperkte) mogelijkheden, op eigen ritme kan bijstaan in kleine, ongevaarlijke werkzaamheden: dieren voederen, kleinvee verzorgen, het erf opruimen, loodsen vegen, onkruid wieden, groente- of sierplanten verzorgen, enz..
Hoofdzaak is, dat de gast zich opgenomen voelt in de geborgen omgeving van een familiaal land- of tuinbouwbedrijf in een natuurlijke omgeving, de rust, het zelf zorg dragen voor planten en dieren, de niet-medische of niet-schoolse sfeer, duidelijke structuur, vast ritme, soberheid en nuchterheid.

Uit de getuigenissen blijkt, dat de gasten in veel gevallen een halve of een ganse dag per week langskomen, soms meer.
Alhoewel niet het belangrijkste, toch mag vermeld worden dat de zorgboer voor zijn moeite en inzet een vergoeding ontvangt van ong. 32 euro netto per dag.

Image
Zorgboeren getuigen over hun ervaringen; in hun midden: Mieke Braet van Groene Zorg O-Vl.

Wie zijn de gasten?

Een brede waaier aan doelgroepen komt in aanmerking: mensen met verstandelijke of lichamelijke handicap, of met een psychiatrische problematiek, jongeren die schoolmoe zijn, of uit de bijzondere jeugdzorg, mensen met burn-out of depressie, tienermoeders, kansarmen, enz... Het gaat dikwijls om mensen wiens leven helemaal geen succesverhaal is, of die emotioneel vastzitten, zonder steun van thuis uit, of leerlingen die op school of in de instelling een time-out (schorsing) kregen.

Vzw Groene Zorg gaat er vanzelfsprekend steeds op toezien dat de plaatsing bij een zorgboer geen gevaar oplevert, noch voor de boer, noch voor de gast zelf. Instellingen waarmee in omgeving Lokeren gewerkt wordt zijn o.a. BUSO, De Sperwer, Hagewinde, Emiliani, …

Mieke Braet: "De praktijk leert dat de gast door zijn verblijf op een zorgboerderij tot rust komt en zijn eigenwaarde herwint, daar waar sociale werkers, leerkrachten, psychiaters of psychologen niet altijd slagen". (jdw)

info: Groene zorglijn Oost-Vlaanderen, 053/730 822, groenezorg.be

 

Lees ook:

NIEUWKERKEN.  Zorgboerderij De Roos in Nieuwkerken is al 15 jaar zorgboederij. Daarmee is de boerderij van Luc D’Hooghe en Betty Van Raemdonck een van de pioniers binnen de groene zorg. Sinds 2004...

TIELRODE. Het is bijna een maand geleden dat schapenhouder Johan Deyaert en zijn dame Martine Van Landeghem het bezoek kregen op hun schapenboerderij De Wollebol van afgevaardigden uit Europa in het...

Zorgboer Luc Aper met hulpboer Kevin.MOERBEKE/LOKEREN. In het project ‘Groene Zorg Oost-Vlaanderen’ slaan het Steunpunt Welzijn, Landelijke Gilden en Steunpunt Groene Zorg de handen...