Zwijndrechtse burgers melden verdachte toestanden bij politie
ZWIJNDRECHT. De politie werkt volgens een aantal strategische doelstellingen rond bepaalde veiligheidsfenomenen en bepaalde facetten van het functioneren van de organisatie. Voor de periode 2009-2012 heeft burgemeester Willy Minnebo van de politiezone Zwijndrecht en de procureur des Konings van Antwerpen beslist om de volgende veiligheidsfenomenen als prioritair te beschouwen: Verkeersveiligheid, diefstallen in woningen diefstallen van fietsen/bromfietsen en intrafamiliaal geweld. De politie moest de investering ook laten renderen. Meermaals heeft ze een sensibilisering doorgevoerd op vlak van het melden van verdachte toestanden.
In 2009 werden in totaal 6.465 meldingen geregistreerd. De grootste groep registraties heeft te maken met verdachte zaken die bij onze diensten worden gesignaleerd. Dit signaleren kan ofwel ambtshalve gebeuren door de politiemensen zelf op het terrein, met 256 meldingen of 41%. Quasi steeds is dit het resultaat van intensief patrouilleren in het Zwijndrechtse straatbeeld. Ofwel door meldingen van derden wat hoofdzakelijk burgers zijn. Een 366 meldingen (59%) worden geregistreerd op basis van meldingen van -overwegend- burgers. Dit is een zeer hoog cijfer en bevestigt bij de politie het vertrouwen van de Zwijndrechtse burger in haar werking.
In 2009 werden dus maar liefst 622 meldingen geregistreerd inzake verdachte toestand, verdacht voertuig, verdacht persoon, verdachte gedragingen, verdacht pakket en verdachte handelingen t.a.v. minderjarigen. Dit bedraagt toch 9,6% van het totaal aantal geregistreerd meldingen in 2009! Gemiddeld worden dagelijks 1,7 meldingen geregistreerd voor verdachte zaken en 12 per week. Het aantal meldingen is fel gegroeid en was nooit zo hoog als nu.
Er loopt een dienstnota bij de lokale politie Zwijndrecht waarin zij zich engageert om steeds feedback te geven aan burgers/diensten die melding doen van verdachte zaken
In de top 10 van meldingen die binnen liepen staan verloren voorwerpen op kop met 291 meldingen. Dan volgen 2. Hinderlijk parkeren 284 3. Verloren voorwerpen 260 4. verdacht voertuig 252 5. Verkeersongeval met stoffelijke schade 244 6. Vinden van een voorwerp (niet gestolen) 216 7.Feitelijkheid-discussie-onenigheid 199 8.? Verdachte toestand 183 9. Verkeersongeval met stoffelijke schade en vluchtmisdrijf 179 en 10. Onbeheerde dieren 168.
Het totaal aantal opgestelde processen-verbaal is in 5 jaar gestegen van 5976 naar 8927 (+ 2951 processenverbaal of een stijging met 49,38 %). Deze stijging is bijna volledig te wijten aan een toename van het aantal processen-verbaal in het kader van verkeersinbreuken (+ 2596 processen-verbaal of 87,97 % van de toename van het aantal processen-verbaal). De grootste stijgingen deden zich in de jaren 2007 & 2008 voor. In 2009 blijkt de stijging zich min of meer de stabiliseren (+3,79 % ten opzichte van 2008).
In 2009 werden 4454 onmiddellijke inningen opgesteld wat overeenkomt met een te innen bedrag van 309117,5 euro. 3743 onmiddellijke inningen (84.04 %) werden betaald. Deze betaalde onmiddellijke inningen vertegenwoordigen een bedrag van 256.012 euro wat overeenkomt met 82,82 % van het totaal bedrag van de opgestelde onmiddellijke inningen.
De politie maakte ook over de top 10 van de gerechtelijke feiten in 2009. Op kop staat het verlies van een geïdentificeerd voorwerp, veloren voorwerpen met 303 feiten. Een diefstal zonder geweld of bedreiging staat op 2 met 105 gevallen 3. Diefstal van een fiets 93. Toch ook nog steeds vooraan staat ‘opzettelijke slagen en verwondingen aan echtgenoot of de persoon met wie men samen leeft of geleefd heeft: 85 feiten (Intrafamiliaal geweld) 5. Diefstal in woning door braak, inklimming en/of valse sleutels. 73. Een nieuw fenomeen dat door de politie zeker bijzondere aandacht zal krijgen is ‘diefstal in voertuig, zonder geweld of bedreiging dat nu in 2009 toch al aan 49 feiten was.
wapens
Na meldingen komt de politie snel ter plaatse. Ze zijn vanzelfsprekend bewapend. Op vlak van die bewapening werd een evolutie gevolgd. In 2007 werd er voor gekozen om als individueel vuurwapen het pistool Glock aan te kopen. De aankoop werd gespreid over 2 jaar. In 2007 werden 35 pistolen aangekocht en in 2008 10 zodat iedere operationele medewerker kon voorzien worden van hetzelfde individuele vuurwapen. Alle operationele medewerkers met uitzondering van één inspecteur, werden opgeleid tot het dragen en gebruik van het pistool Glock. Zij dragen dan ook als individueel vuurwapen het pistool Glock.
De inspecteur die de opleiding nog niet genoot ingevolge langdurige afwezigheid wegens ziekte zal in 2010 de opleiding ‘Glock’ volgen. Tot die opleiding is hij drager van een revolver Smith & Wesson.
Alle operationele medewerkers (inclusief de agenten van politie) genoten eveneens een opleiding in het dragen en gebruik van de pepperspray. De pepperspray behoort dan ook tot de individuele bewapening van elke operationele medewerker. Tevens genoten de calog-medewerkers die het onthaal verzorgen een opleiding in het gebruik van de pepperspray. Tijdens hun onthaalbeurten beschikken zij eveneens over een pepperspray.
In 2009 werd een aanbesteding uitgeschreven voor de vervanging van de bestaande wapenstokken van het operationeel personeel door de nieuwe uitschuifbare wapenstokken (7.532,25 euro). De opleiding in het gebruik van de uitschuifbare wapenstok gebeurt in de eerste helft van 2010. Tot deze omscholing beschikt iedere operationele medewerker over een lineaire wapenstok.
Voor het operationeel personeel werden in 2009 individuele tactische lampen met houder aangekocht voor een bedrag van 3236,75 euro. De lokale politie Zwijndrecht heeft een collectieve bewapening Het korps beschikte nog over shotguns & 3 UZI’s als collectieve bewapening. De shotguns voldeden niet meer aan de wettelijke voorwaarden van de collectieve bewapening. De UZI dienden vervangen te worden om een uniformiteit te krijgen met de andere korpsen van het arrondissement waarmee de lokale politie Zwijndrecht de opleidingen geweldsbeheersing organiseert. Als collectief wapen werden 2 Heckler & Koch type UMP aangekocht (2.735 euro).
fietspatrouilles
Tussen 1 mei en 8 november 2009 (einde herfstvakantie) werden 65 fietspatrouilles ingericht. Zij zijn uitermate geschikt voor gevarieerd en doelgericht politietoezicht, want zo komt men ook op andere plaatsen
die met een voertuig minder toegankelijk zijn. Bovendien is de aanspreekbaarheid en zichtbaarheid groter.
Het doel van deze fietspatrouille is een verhoogd politietoezicht te realiseren dat gericht is tegen diverse vormen van overlast en zich richt op aspecten van de zonale actieplannen. (Rolf Duchamps)